dimecres, 31 de juliol del 2013

Els socialistes ampostins rebutgen que l’Ajuntament cedeixi en exclusiva i durant 50 anys l’Auditori Municipal a l’empresa EUSES

Els paradistes dels dissabtes al matí deixaran lliure la vorera del carrer Palau i Quer a proposta del grup Socialista
1 / 2
El PSC va votar en el ple ordinari de dilluns passat en contra de la modificació del conveni amb EUSES, empresa que imparteix els estudis universitaris privats d’Educació Física per l’ús de l’Auditori Municipal. El nou conveni cedeix en exclusiva i per un període de 50 anys la totalitat de l’edifici (auditori i aules dels pisos superiors) a canvi només de fer-se càrrec del seu manteniment (llum, aigua i neteja). El portaveu del grup, Antoni Espanya, ha recordat que EUSES és una empresa privada que cobra gairebé 7.000 euros per alumne i any de matrícula i que té uns beneficis per realitzar aquesta activitat i també que l’edifici que acull l’Auditori ha costat més de 2,5 milions d’euros. “El negoci és redó!”, ha manifestat tot recalcant que l’equip de Govern es va negar a cobrar-los un lloguer progressiu, és a dir, que anés augmentant a mesura que el número d’alumnes s’incrementés curs rere curs. “Malauradament ens trobem una altra vegada davant un cas en què el poble amb els seus impostos ha de pagar els favors polítics de CiU, i en aquest cas amb el suport d’ERC, que va votar a favor de la cessió.” Per al portaveu socialista aquest fet és incomprensible, ja que precisament ERC va ser qui va liderar la implantació dels estudis públics i amb posterioritat el rebuig a l’alternativa privada que va imposar CiU. “Que ha passat entremig perquè hi hagi aquest canvi de posició política tan incoherent?”, ha reblat.
D’altra banda, els socialistes van rebre dilluns el suport del ple perquè s’estudiés una possible nova disposició de les parades de fruites i verdures dels dissabtes als matins al Carrer Palau i Quer. “Les parades, tal i com estan ara, ocupen la meitat del carrer i una part de la vorera. Aquesta disposició obliga a concentrar el pas dels vianants i clients de les parades per un tros estret de la vorera annexa a les caselles exteriors del Mercat, el que provoca una important aglomeració de persones en un espai molt reduït”, ha exposat Espanya, que hi ha afegit: “Aquest fet s’agreuja a l’estiu amb les elevades temperatures i no són inusuals episodis de lipotímies i desmais durant aquestes dates. De fet ja en portem tres en el mes de juliol.” Cal destacar que arran de la proposta els paradistes han acceptat deixar lliure tota la vorera per als clients, a canvi de reubicar les furgonetes que ocupaven una espai important.
Pel que fa al torn de preguntes, es van interessar per com estava funcionant el servei de menjador infantil per aquest estiu que havien proposat els socialistes. Davant aquesta pregunta, la regidora de Serveis Socials va confirmar que el menjador l’usen 23 xiquets/es i que s’ha arribat a un acord amb l’empresa que fa el càtering de l’Hospital per tal que per només 2,5 euros per xiquet/a i dia es serveixi el menjar al Col·legi Soriano Montagut. “Tornem a reiterar la felicitació per la diligència en que l’equip de Govern ha portat a terme la nostra proposta”, ha apuntat Espanya.
Els socialistes també van efectuar un prec en relació a la tanca de seguretat que hi ha instal·lada al peu de l’edifici inacabat de l’Avinguda Catalunya (entre l’església del Sagrat Cor i l’encreuament del Carrer Cervantes). En el prec, van exposar que quan els vianants arriben a la tanca es veuen obligats a creuar un carrer molt transitat sense cap pas habilitat i ja hi ha hagut més d’un ensurt. Per aquest motiu, consideren necessari obligar als titulars de l’edifici a que posin un tanca que permeti el pas de vianants i a la vegada els protegeixi dels despreniments de part de la façana que es venen produint en els darrers mesos, “com ja s’ha fet alguna altra vegada en alguna altra obra d’Amposta”.
Finalment, Espanya, ha destacat l’acord al qual van arribar els diferents grups municipals en el ple de dilluns que va permetre “pactar els textos i aprovar mocions unitàries” pel que fa a l’adhesió de l’ajuntament al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, al rebuig al Pla de Conca de l’Ebre proposat pel PP i al suport a les entitats esportives de base davant la normativa que els obliga a donar d'alta a la Seguretat Social la gent que treballa de forma "voluntària" als clubs i que posa en perill la seva viabilitat. Espanya ha recordat, d’altra banda, que una delegació de l’Ajuntament rebrà diumenge, a proposta del PSC, l’organització ecologista WWF que atracarà a Amposta per denunciar l’agressió que representa per al delta el nou Pla de Conca de l’Ebre.
 

dimecres, 24 de juliol del 2013

Godall ja disposa de 80.000 metres quadrats destinats a sòl industrial

L’alcalde, Francesc Miró, situa la cobertura del barranc de la Caldera i la continuació del passeig de la sortida del poble fins a la zona d’equipaments entre les principals actuacions de futur
1 / 2
L’alcalde de Godall, Francesc Miró, afronta els dos anys que resten de mandat amb la tranquil·litat que dóna la bona gestió econòmica dels comptes municipals i el coixí d’un superàvit de 200.000 euros del darrer pressupost. A tot això s’hi afegeix que el municipi ja té qualificats 80.000 metres quadrats per a sòl industrial, un 40% dels terrenys ja estan adquirits, situats a la carretera entre la Galera i la Sénia. “En temps de dificultats cal preparar-nos perquè quan acabi la crisi, estem amb les millors condicions per encarar el futur i que no ens passi com en altres ocasions de la història, que ens vam quedar arraconats”, ha assenyalat Miró que ara treballa en l’adquisició de nous terrenys.
Precisament la promoció econòmica és una de les principals prioritats. Promoció econòmica que va lligada a l’agricultura amb la millora de camins i també cada vegada més al turisme al voltant d’un dels principals atractius culturals com és el Carnaval, que enguany ha celebrat el seu 125è aniversari. El poble també ha rebut el Premi J. Cartanyà a l’excel·lència com a millor producte turístic divulgatiu pel treball Serra de Godall, història i sensacions per compartir. A tot això s’hi afegeix el fet que mitjançant el programa Leader s’està habilitant un centre d’acollida turístic i esportiu entorn a las serra de Godall amb plafons divulgatius d’aquest espai.
Miró ha explicat també quines són les principals obres que queden pendents al municipi fins a finals del mandat. En destaca, una actuació que canviarà la fisonomia urbana de Godall i que serà la cobertura del barranc, que donarà un gran eixample a l’entorn de la Cooperativa. S’hi afegirà l’obra a càrrec de la Diputació de condicionament de la sortida del poble en direcció a Ulldecona fins a la zona d’equipaments de la bassa del Coll. L’alcalde ha explicat també que es preveu cobrir la pista d’estiu polivalent i que també s’urbanitzaran diferents carrers que queden pendents d’arranjar al municipi.
L’Ajuntament ha prioritzat, però, sobretot durant aquests dos anys l’atenció a les persones i especialment tirar endavant iniciatives adreçades als més joves. Cal recordar que l’Ajuntament ha aprovat una partida oberta per tal de sufragar les despeses de transport a aquells joves que vulguin cursar ensenyaments superiors, que s’afegeix a la que ja disposen per pagar els costos del llibres escolars d’infantil i primària. A més, l’Ajuntament també ha pogut mantenir la gratuïtat de les festes majors al municipi. “Estem fent tots els esforços perquè la qualitat de vida en un poble petit sigui la millor, que els nostres joves tinguin les mateixes oportunitats que els de les ciutats grans i a la vegada que no ens desertitzem”, ha destacat. Miró, que ha estat molt crític al llarg del darrer any amb les reformes de l’administració local que pretenen aplicar CiU i el PP, ha tornat a apel·lar als governs català i espanyol que rectifiquin i atenguin més que mai les necessitats dels municipis petits que són els més propers a les necessitats reals de la gent.

El PSC crea l’associació cultural La Busca de Tortosa

Satisfacció per la bona acollida de les activitats amb motiu de la Festa del Renaixement que es van realitzar per segon any a la Casa Gil de Federic

1 / 2
Tortosa disposarà a partir d’ara d’una nova associació cultural que amb el nom La Busca de Tortosa aglutinarà els actes que els socialistes tortosins organitzen amb motiu de la Festa del Renaixement i també altres accions durant tot l’any per estar al costat de la ciutadania i de la cultura. L’associació, tot i que estarà vinculada amb el PSC, funcionarà de forma independent i tindrà els seus propis estatuts. Amb aquesta iniciativa, segons ha explicat el secretari d’Organització, Enric Roig, el PSC també confia en poder superar els entrebancs que li ha posat el govern de la ciutat per poder participar activament en la vida cultural i social de Tortosa. Per fer-se’n soci només cal emplenar la butlleta que es pot trobar al blochttp://labuscadetortosa.blogspot.com. La nova associació es presentarà formalment el mes de setembre vinent.
Precisament, la idea també sorgeix per la bona acceptació que han tingut els actes organitzats amb motiu de la XVIII Festa del Renaixement a la Casa Gil de Federic i que s’han seguit activament des de les xarxes socials. Enguany han augmentat el nombre de les visites respecte a l'any passat, tot i que el carrer Gil de Federic no estava situat en cap dels itineraris oficials dels diferents espectacles que s’hi han realitzat. “Estem satisfets per la confiança dipositada pels tortosins i tortosines i agraïm a totes aquelles persones que durant aquests dies s’han volgut acostar a la Casa Gil de Federic, entre els quals, especialment, volem donar les gràcies per la seva deferència al conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que va visitar l’exposició i la seu de la Busca abans d’inaugurar la XVIII edició de la Festa acompanyat pel delegat del Govern, Xavier Pallarés, i el director de l'IDECE, Jordi Borràs". 
Enguany, el públic ha valorat molt l’exposició sobre els grups socials a la Tortosa del segle XVI "perquè permet conèixer la ciutat que tot just aquests dies hem recreat". “Ens han fet notar que cal insistir en aquest aspecte, ja que molts cops s’acaba perdent el que són els orígens i els motius que van dur la ciutat a apostar per aquesta Festa”, ha apuntat Roig. Novament l’historiador Pere Audí va donar una classe magistral sobre els grups socials i l’espai urbà que donava continuïtat la de l’edició anterior sobre el govern de la Tortosa del Renaixement. També van tenir molta acceptació, tant entre els més menuts com entre els més grans, els jocs. Així durant aquests dies es van poder practicar entre altres jocs com la baralluga, el cèrcol, les birles, l'espardenya i el tamburello, una mena de pàdel del segle XVI, com ho feien els xiquets i joves al segle XVI. “El nostre principal objectiu ha estat sumar un any més a favor de la Festa, modestament però de forma rigorosa, amb activitats que complementessin el programa oficial”, ha subratllat Roig que ha tancat: “Hem pogut tornar estar al costat dels tortosins i tortosines en una de les activitats que més estimen gràcies a l'esforç de la nostra militància i dels nostres simpatitzants. També volem agrair la implicació dels veïns de la Casa Gil de Federic. El resultat és positiu i ens dóna força per repetir l’any vinent “.
 

dimarts, 23 de juliol del 2013

El PSC reclama des de Sant Jaume la concertació de places dels centres de dia construïts a l’Ebre

Eva Granados critica el tancament de CDIAPS: “CiU signa pactes i es fa fotos mentre elimina recursos a la infància”



1 / 3
La diputada i portaveu socialista de Benestar Social i Família al Parlament, Eva Granados, acompanyada per la diputada i primera secretària dels socialistes de l’Ebre, Núria Ventura, van visitar ahir diferents equipaments socials a Deltebre i es va desplaçar al centre de dia de Sant Jaume d’Enveja des d’on va reclamar la concertació de places dels centres de dia que hi ha construïts al territori. “Assistim a una retallada de recursos per a persones grans molt preocupants, en la llei de la dependència i també amb la manca de concertació de places necessàries per atendre amb dignitat una població cada cop més envellida”, va lamentar.
El Centre de Dia de Sant Jaume té capacitat per una vintena de persones i actualment funciona gràcies a que l’Ajuntament n’assumeix totalment el cost. “Des de l’Ajuntament han fet totes les millores que els ha reclamat el departament i ara el que cal és que la Generalitat compleixi i concerti les places perquè es pugui mantenir aquest servei”, va remarcar, tot recordant la delicada situació per la que passen els municipis petits.
Granados va instar també el govern de CiU a defugir de polítiques assistencials i de caritat i a adoptar acords reals que garanteixin en una situació de crisi com l’actual poder viure a l’Ebre i a Catalunya amb dignitat, amb tres línies vermelles que no es poden travessar: ningú sense aliments, ningú sense casa i ningú sense cap ingrés. La dirigent socialista va fer aquesta advertència conscient que l’Ebre és un dels territoris de Catalunya amb un percentatge més alt de persones amb risc d’exclusió social. “Una major redistribució de la riquesa és especialment necessària”.
Per tot això, va ser taxativa: “Set mesos després que hagi començat l’any es constata que al país, que encara no té pressupostos, hi ha unes preocupants deficiències en polítiques socials”. Granados ho ha titllat de molt greu a la vegada que també ha estat molt crítica amb el doble llenguatge de CiU en relació a la recent signatura del Pacte per la Infància. “Mentre signa pactes i es fa fotos tanca recursos per a la infància”, ha denunciat  i ha posat com a exemple el tancament de Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP). Aquesta situació ha representat un retrocés en l’atenció a un dels col·lectius més vulnerables com és la infància. Granados ha fet una crida a CiU i al seu soci ERC perquè atenguin les necessitats reals de les Terres de l’Ebre.
 

divendres, 19 de juliol del 2013

Els socialistes insten l'Ajuntament a prendre mesures contra l'atur juvenil

En una moció que es debatrà al proper ple a Ulldecona, denuncien la situació d’emergència social que pateix la joventut i proposen un seguit de mesures per fer front a les preocupants dades d’atur
1 / 2
A les Terres de l’Ebre hi ha més de 5.100 joves d’entre 16 i 35 anys sense feina i sense oportunitats, una xifra que pot augmentar malauradament els propers mesos si les administracions no adopten mesures urgents. La portaveu del grup, Núria Ventura, ha remarcat que la moció busca el compromís de l’ajuntament per fer front a aquestes dades darrere les quals s’amaga un important “risc d’exclusió laboral desencadenant en exclusió social”. Per això, “proposem diverses accions que els governs locals poden tirar endavant perquè els joves tinguin una oportunitat als nostres pobles”.
Entre altres mesures es proposa incentivar els plans d’ocupació per fer contractacions des dels Ajuntaments; la creació del projecte Reempresa adreçat a joves emprenedores que vulguin continuar l’activitat d’algun negoci en marxa que estigui a punt de tancar; augmentar la dotació econòmica dels Programes de Qualificació Professional Inicial; la continuïtat del projecte del Banc de Terres per facilitar el contacte entre els propietaris de parcel·les abandonades i els joves que vulguin treballar-les; la convocatòria d’un pla de contractació de personal docent i del tercer sector a l’atur com a agents de reforç escolar de l’Ajuntament per pal·liar les retallades de la Generalitat en l’àmbit educatiu; la convocatòria de places de monitoratge per a la programació dels mesos d’estiu i Nadal, i la creació d’una unitat específica per a l’acompanyament i la promoció del treball que tutelarà el seguiment de les convocatòries impulsades per l’Ajuntament i de guia posterior en la inserció del món laboral.
A més, s’insta l’Ajuntament d’Ulldecona a donar suport a la celebració del Ple monogràfic sobre la situació de la joventut de Catalunya, que se celebrarà la setmana vinent al Parlament. 

dijous, 18 de juliol del 2013

Menys fotos i més recursos per a la infància

Article de la diputada al Parlament i primera secretària del PSC de l'Ebre, Núria Ventura
1 / 2
Diverses entitats i partits polítics signarem demà el Pacte per la Infància a instàncies del Departament de Benestar i Família després del compromís assolit per tots ja fa tres anys abans de les eleccions del 2010. L’hem treballat en comissió al Parlament amb la col.laboració de nombroses entitats relacionades amb la infància. És un bon document, però correm el risc que es converteixi en paper mullat si el govern no pren consciència, comença a actuar i a adquirir compromisos reals i mesures concretes per fer front a les necessitats de la infància al nostre país. No hi ha ni calendari ni pressupost.
Ens han donat motiu per desconfiar: la llei de suport a les famílies, del 2003, no s’ha acabat de desplegar en la seva totalitat i la llei de drets i oportunitats de la infància i l’adolescència, del 2010, dorm al calaix mentre augmenta el risc de vulnerabilitat dels nostres infants i creixen alarmantment els índex de desnutrició i pobresa infantil. No és ni negant la realitat ni amagant-la com se solucionen els problemes.

Al Parlament, CIU i ERC aproven mocions però no es comprometen amb xifres. La darrera, avui, en que gràcies a una esmena presentada pel grup parlamentari socialista hem aconseguit que el govern agiliti el pagament del deute als ajuntaments i consells comarcals de les beques menjador i que ens presentin en un mes el calendari de desplegament de la llei d'infància, la 14/2010. Però les xifres pactades entre els dos grups que donen suport al govern no són més que engrunes i no n'hi ha ni per començar. Podeu seguir en aquest enllaç la meva intervenció d'aquesta tarda.
Davant aquesta política assistencialista, de beneficència, de caritat, que ens volen imposar, exigim drets. Menys fotos, menys papers i menys paraules, i més acció, més compromisos i més recursos. 

dimecres, 17 de juliol del 2013

Enric Roig: “Tortosa estima la Festa i nosaltres volem contribuir a fer-la més gran”

La Busca de Tortosa se suma de nou a la celebració de la Festa del Renaixement organitzant del 18 al 21 de juliol un seguit d’actes a la Casa Gil de Federic
1 / 8
El PSC de Tortosa es converteix a partir de demà en La Busca de Tortosa per endinsar-se en el segle XVI en el marc de la XVIII Festa del Renaixement. I ho fa organitzant per segon any consecutiu un seguit d’actes, d’entrada lliure, del 18 al 21 de juliol, a la Casa Gil de Federic (seu del PSC-Gil de Federic, 2). “El nostre objectiu és sumar i sumar perquè la Festa es faci més gran cada dia com a eina de promoció econòmica de la nostra ciutat”, ha assenyalat el secretari d’Organització dels socialistes tortosins i regidor, Enric Roig. “Tortosa s’estima la Festa i nosaltres convençuts com estem que una altra manera de fer política és possible, obrim les portes de la nostra seu per estar al costat de la gent”, ha ressaltat recordant que s’ha pres precisament el nom de la Busca, els que volen canviar les coses, en oposició a la Biga, els poderosos, dos bàndols polítics apareguts al segle XV a Barcelona.
Durant els dies de la Festa es podrà gaudir dels Ambients del XVI al baixos de la Casa Gil de Federic amb la recreació d’un petit espai que seria la vida quotidiana de la família Gil de Federic amb la notaria, el menjador i un plafó de la vida de Sant Francesc Gil de Federic. També inclou un espai per a la música amb instruments d’època cedits en bona part pel mestre Rossend Aymí. A més, els veïns de l'edifici també han tornat a participar penjant domassos renaixentistes als seus balcons. En aquest sentit, Roig ha agraït la col·laboració dels veïns i dels militants i simpatitzants per fer possible aquesta activitat. 
Recuperació dels col·loquis i dels jocs
També a la Casa Gil de Federic es podrà visitar enguany l’exposició Grups socials i espai urbà a la Tortosa del segle XVI, que permetrà veure com s’organitzava socialment la ciutat “basant-nos en la recerca i el primer plànol de la ciutat que es coneix que data de 1642 i equiparant-lo a la Tortosa del segle XXI”. La mostra està relacionada amb el col·loqui amb el mateix nom que anirà a càrrec del mestre i historiador Pere Audí divendres a les 20 hores. “Creiem que és una de les propostes de la Festa que calia recuperar, ja ho vam fer l’any passat amb el col·loqui Una minoria al poder: el govern de Tortosa als segles XVI i XVII.
Precisament arran d'aquest col·loqui, Roig ha explicat que va sorgir la possibilitat d’aprofundir en aquests temes, especialment pel que fa als diferents grups que habitaven la ciutat al segle XVI: els ciutadans honrats, els mercaders, els notaris, els mestres artesans, els mariners i pescadors, els pagesos, els menestrals i els pobres. En acabar el col·loqui hi haurà una degustació de dolços.
La Busca també ha volgut recuperar enguany una de les activitats que eren essencials en la Festa en altres edicions i així “els més menuts i també els més grans” podran gaudir dels jocs que els xiquets i xiquetes ja practicaven al segle XVI. A més, durant  tots els dies, a la Casa Gil de Federic també hi haurà música als balcons amb fanfara i cant coral.
Finalment, Roig ha fet una crida a la ciutadania a unir-se a la nova associació La Busca de Tortosa, de caire cultural i social, que es crea a partir d’aquesta edició i que té com a objectiu sumar a favor de la cultura a Tortosa I poder organitzar més actes i accions durant tot l’any per estar al costat de la ciutadania. Per fer-se’n soci només cal emplenar la butlleta que es pot trobar al bloc http://labuscadetortosa.blogspot.com . Durant els dies de la festa es podran seguir els actes a través del Twitter i Facebook del PSC de Tortosa i de Rosa de Tortosa i al perfil La Busca de Tortosa de l’Instagram.