divendres, 27 de febrer del 2015

Enric Roig: “Es destapa la mentida del govern de CiU amb les piscines a Tortosa”

L’anunci de Bel que no es construiran les piscines aquest mandat, adobat amb la confusió de la nova zona de lleure, “confirmen un engany continuat a la ciutadania que és inadmissible”
“L’anunci de Ferran Bel que no es construiran les piscines aquest mandat certifica l’engany continuat al qual s’ha sotmès la ciutadania sobretot des de l’any 2011 quan abans de les eleccions es va enderrocar el mur d’accés a l’estadi escenificant l’inici imminent del complex d’aigües que es va agreujar durant aquest mandat posant data de manera successiva i incomplerta al projecte”. Així ha valorat avui el candidat del PSC a l’alcaldia, Enric Roig, la confirmació de Bel en una entrevista al Canal 21 Ebre que Tortosa no tindrà piscines aquest mandat, notícia que arriba poc després de l’anunci de la construcció d’una nova zona de lleure a l’estadi “una actuació clarament electoralista i que considerem que s’ha tirat endavant amb un clar objectiu de confondre la ciutadania quan falten tres mesos per a les municipals”. De fet, els socialistes ja havien denunciat aquesta situació al llarg del mandat i hi havien tornat a insistir ara en el marc de la campanya Veritat o mentida? Tu decideixes!.
Per al dirigent socialista, però, el pitjor de tot és la deixadesa que ha patit el barri de Ferreries i el seu centre neuràlgic durant tot aquest temps, que no es pot permetre “en una ciutat que vol ser referent a les Terres de l’Ebre”. “Bel ha girat l’esquena a comerciants i veïns i ara vol rentar-se la cara amb una actuació improvisada que voldrà simular acció i actuació a Ferreries per poder posar alguna cosa en el programa electoral”. Roig també ha titllat d’electoralista l’obertura de l’estadi precisament ara quan era una reclamació que s’havia fet reiteradament des del PSC durant aquests quatre anys.
Roig ha tornat a insistir que aquesta obra és necessària per al municipi, amb la qual els socialistes es van comprometre i s’hi han tornat a compromès, de fet es va presentar un projecte que Bel ni tan sols “va voler mirar”. En resum, segons Roig, el projecte o millor dit, no-projecte de piscines de Bel certifica i resumeix el seu mandat a Tortosa: “Fracàs en els seus projectes estrella, incapacitat de tirar endavant actuacions per activar l’economia i continuar vivint de la renda deixada pels governs socialistes”.
Finalment, el candidat socialista ha criticat de nou l’escassa voluntat de consens del govern de Bel en aquest projecte, ignorant ja d’entrada les aportacions i peticions fetes pel grup socialista i ha tornat a apel·lar una vegada més a ERC a no ser còmplice del major “engany i fiasco” d’un govern durant la democràcia a Tortosa.

dijous, 26 de febrer del 2015

El PSC recull la inquietud dels agents socioeconòmics per la situació a l’Ebre i insisteix en l’aposta per la industrialització

L’exconseller de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé, i el candidat del PSC a l’alcaldia de Tortosa, Enric Roig, van participar ahir en una reunió amb empresaris i sindicats
L’exconseller de Treball i Indústria del govern de Pasqual Maragall i expresident del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya, Josep Maria Rañé, es va desplaçar ahir a les Terres de l’Ebre on, acompanyat del candidat del PSC a l’alcaldia de Tortosa, Enric Roig, va participar en una reunió amb els agents socioeconòmics del territori. També hi van assistir el senador Joan Sabaté, el secretari adjunt de Política Municipal del PSC Manel de la Vega, i els regidors a l’Ajuntament de Tortosa Antoni Sabaté i Dolors Bel. Els socialistes van recollir la inquietud tant dels empresaris com dels sindicats per la situació d’abandonament que viu el territori i van insistir que cal recuperar l’aposta per les infraestructures de comunicació i el creixement industrial per garantir el futur de les Terres de l’Ebre. “Desbloquejar el projecte de l’autovia A-7 i millorar les connexions ferroviàries, amb el Corredor del Mediterrani com element clau, és un eix bàsic per la nostra economia. Els socialistes hi hem insistit i hi hem treballat quan hem tingut responsabilitat de govern, exigim de nou una discriminació positiva per un dels territoris que s’ha vist més afectat per la crisi”, ha reclamat Roig.
“Hem pogut copsar la preocupació tant del sector empresarial com dels sindicats per la taxa d’atur que hi ha a les Terres de l’Ebre i hem debatut sobre els elements que hi ha per poder revertir aquesta situació”, ha assenyalat Rañé que ha explicat que una altra de les preocupacions és la que afecta al sector comercial no només per l’arribada de noves formes de comerç sinó per l’aturada de la demanda. També ha incidit en l’aposta per la indústria com a base del desenvolupament de tots els sectors i ha fet una crida als governs de l’Estat i la Generalitat a no girar l’esquena a les Terres de l’Ebre.
El sistema de pensions és sostenible

Rañé va oferir ahir també una xerrada al Centre Cívic de Ferreries sobre el sistema de pensions que va aixecar molt interès entre els assistents perquè acumula molts dubtes, pors i incerteses amb la reforma que n’ha fet el govern del Partit Popular. El dirigent socialista va insistir que hi ha recursos per finançar aquestes pensions ara i en un futur. “Hi haurà més pensionistes, però hi ha recursos”, va reblar. Rañé va insistir que cal adaptar el model actual, que és sostenible, remodelant les aportacions fent que aquestes no es derivin només del factor treball i apostant pel paper redistributiu de la política fiscal. També va insistir en què actualment hi ha uns 9 milions de pensionistes que suposen un cost del 10% de la riquesa del país (PIB), uns cinc punts per sota del cost que suporten molts països de la Unió Europea fet que demostra que “hi ha molt recorregut”.
En aquest sentit, va advertir que amb la reforma del govern del PP es retallen les pensions inicials obligant a la contractació de plans privats
 

dimecres, 25 de febrer del 2015

L’aigua potable a Jesús: qualitat i seguretat de subministrament

Article d'Antoni Sabaté Ibarz. membre de la Junta Veïnal de Jesús en representació del PSC i regidor de l'Ajuntament de Tortosa, publicat al número de gener-febrer de l'Informatiu Jesusenc
A Jesús, hem encetat el nou any amb una millora important d'un servei bàsic per a les persones com és l'aigua potable.
La posada en marxa dels pous de San Bernabé, un dipòsit de 3.000 m3 de capacitat i l'extensió d'una canonada de 315 mm fins al poble, constitueix una inversió de primer ordre, tant pel seu import, adjudicada per 913.250 € a Constructora Calaf, com per la seva finalitat, que és la de garantir la qualitat de l'aigua d'ús domèstic com també la de garantir el seu subministrament.
Aquesta obra culmina una sèrie d'actuacions que complementen l'excel·lència d'aquest servei a Jesús. Substitució de canonades de distribució per reduir fuites i pèrdues d'aigua, interconnexió de la xarxa de Jesús amb la de Tortosa, que en casos de necessitat i emergència permet el subministrament en un sentit o en un altre i ara la substitució de comptadors per introduir la telelectura amb els avantatges que comporta quant a la lectura de consums i també en la detecció immediata de consums fortuïts, no desitjats, dels abonats.
Hem seguit amb gran interès aquestes actuacions perquè certament aquestes són d’aquelles obres responsables que garanteixen els serveis que precisa el veïnatge i la seva qualitat de vida.
Enrere han quedat més de tres anys de retards incomprensibles com també, a vegades, certa descoordinació entre institucions. Però bé està allò que bé acaba.
Aquestes obres dels pous de S. Bernabé formen part d'un conjunt de 8 actuacions per a la municipalitat de Tortosa, per un import que supera els 4 milions d'euros. Tanmateix, aquestes actuacions formen part de l'anomenat Pla de Restitució Territorial que es va definir i aprovar com a conseqüència de les actuacions per a la descontaminació del pantà de Flix.
El finançament de les obres ha anat a càrrec de l'Estat mitjançant l'empresa pública ACUAMED -Aguas de las Cuencas Mediterráneas- i la redacció dels projectes, així com l'expropiació de possibles terrenys afectats, ha anat a càrrec de l'ACA -Agència Catalana de l'Aigua-.
El Pla de Restitució Territorial fou fruit de la demanda dels municipis de la Conca de l'Ebre aigües avall de Flix. Una demanda que va comptar amb el lideratge del Secretari d'Estat del Ministeri de Medi Ambient Rural i Marí, el socialista Josep Pucheu, català, prioratí de Falset, persona que és just que mencionem en el moment de l'assoliment d'aquestes obres tan importants.

dilluns, 23 de febrer del 2015

PSC i ERC demanen empara a la Generalitat i a l'Estat per la relació de llocs de treball de l'Ajuntament d'Amposta

Els dos grups municipals recorden que el catàleg s'aprovarà amb informes desfavorables de secretaria i intervenció
ANNA MAYOR - ACN · ID 779701
Tortosa (ACN).- Els grups municipals d'ERC i PSC a l'Ajuntament d'Amposta han entrat al registre de la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre dos peticions d'empara tant a la Generalitat com al govern de l'Estat per aturar la relació de llocs de treball que l'Ajuntament d'Amposta aprova definitivament aquest dilluns. Els dos partits recorden que el catàleg ha rebut informes desfavorables de secretaria i intervenció perquè contradiu la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL), i que l'Ajuntament s'empara només amb un informe de la Diputació de Tarragona que "no és vinculant". Segons alerten, el catàleg premia llocs de comandament i incrementa retribucions salarials.
Les peticions, adreçades al delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, i al subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Jordi Sierra, demanen un pronunciament de les dos administracions sobre l'aprovació d'aquest catàleg de llocs de treball. Tant el candidat del PSC a l'Ajuntament d'Amposta, Francesc Miró, com el candidat i portaveu d'ERC, Adam Tomàs, havien anunciat que reclamarien aquesta empara si l'alcalde, Manel Ferré, decidia tirar endavant amb aquest catàleg. "Aquesta aprovació no s'ajusta a dret i contradiu totes les normes de la LRSAL, això es fa difícil d'entendre si no és perquè és un Ajuntament que fa el que li dóna la gana", ha afegit Miró.
Els dos grups de l'oposició han recordat que amb aquesta aprovació s'està contradit els informes desfavorables de secretaria i intervenció i que es fa en base a un informe "informal" de la Diputació de Tarragona. "Aquest informe ni té entrada al registre ni signatura. Manel Ferré està fent a l'Ajuntament d'Amposta el mateix que fa Rajoy amb el govern de l'Ebre que és, amb la seva majoria absoluta, aprovar coses amb informes desfavorables", ha manifestat Tomàs.
A pocs mesos de les eleccions municipals, els dos candidats han aprofitat per denunciar el que consideren una "pràctica habitual" de CiU a l'Ajuntament per un "govern viciat després de tants anys".

divendres, 20 de febrer del 2015

Entre la “PLAYSTATION” i l'atur?

Article de Francesc Miró, candidat del PSC a l'alcaldia d'Amposta, publicat avui al setmanari Més Ebre
Fa uns dies, parlant amb la filla d’una veïna, em va dir una cosa que em va fer reflexionar: “Amb la crisi econòmica i les retallades dels governs a Catalunya i Espanya als joves sembla que ens condemnin a elegir entre l’atur o la PlayStation per estar entretinguts. No només no hi ha feina sinó que si vols estudiar els preus de les matrícules i taxes a la universitat s’ha disparat fins a fer-la inaccessible per a molts de nosaltres.”
Sàvies paraules que reflecteixen a la perfecció la situació dramàtica a què s’enfronten molts joves ampostins. I és que amb la dreta al Govern, el nostre país ha assolit la trista realitat de ser el primer de tota la Unió Europea amb la taxa d’atur juvenil més alta (per sobre del 45%), més del doble de la mitjana europea. Resultat? Més de la meitat dels joves d’entre 18 a 35 anys viuen amb els seus pares i no per una elecció personal sinó perquè no tenen més remei. A l’atur o amb treball precari i mal pagat qui pot accedir a un habitatge o crear un nucli familiar? I la famosa justícia dels “mercats”? El nostre és el país de tota la zona euro amb el percentatge d’estudiants universitaris més alt que treballen en llocs de treball molt per sota de la seva preparació. Molt possiblement, per no dir segurament, estem davant de la primera generació des de la Guerra Civil que objectivament viurà en pitjors condicions de vida material i amb menys oportunitats que els seus pares.
Fins aquí la realitat. Podem fer alguna cosa per canviar-la? I tant! Res no canvia només quan ningú no fa res i aquest no és el nostre cas. Podem fer alguna cosa des de l’Ajuntament d’Amposta? Rotundament, sí. El canvi serè que proposo passa també per trencar aquesta espiral viciosa d’atur-precarietat-manca d’esperança de futur que perjudica els joves ampostins i dotar-los d’eines perquè es guanyin el seu futur. També aquí la inacció de l’alcalde d’Amposta ha jugat en contra dels interessos dels joves del nostre poble. Aquesta desídia s’ha d’acabar, per això proposo multiplicar per 10 la dotació econòmica municipal, a partir d’aquest curs acadèmic, (és a dir, passar dels minsos 6.000 euros actuals a 60.000 euros) destinada a finançar els estudis universitaris dels nostres joves, que inclou òbviament els estudis de postgrau i els màsters.
Ho farem per justícia, per ajudar la gent jove de la nostra ciutat, però també ho farem per assegurar el futur d’Amposta perquè una ciutat que renuncia a apostar per la formació dels seus fills és una ciutat morta. No serà el nostre cas, us ho asseguro. Al contrari, el canvi serè significa també inversió en formació i desenvolupament perquè només amb una aposta decidida en educació disposarem després d’un mercat de treball i una realitat productiva capaç de competir en qualsevol nivell. Per tant, llocs de treball, per tant, generació de riquesa per a Amposta. El pitjor que podríem fer també en aquest àmbit és deixar-nos endur per la inèrcia i continuar sense fer res, de braços creuats, com han fet aquests darrers quatre anys Ferré i el seu equip de Govern. Tenim les idees clares i la determinació per dur-les a terme sí, però també tenim la sensibilitat que ens posa els pèls de punta quan escoltem aquesta jove decebuda afirmar que la fan escollir entre l’atur o la PlayStation. No volem condemnar els nostres joves a una elecció tan poc estimulant. Ens hi deixarem la pell perquè aquesta mateixa jove d’aquí a quatre anys pugui dir que té una feina que la permet viure amb dignitat i que pot desenvolupar els àmbits de vida que vulgui d’acord amb la seva elecció. Perquè són ells, els joves, aquells que donen sentit a tot allò que farem.
 

dimecres, 18 de febrer del 2015

Jordi López Leor, candidat del PSC a l’alcaldia: “Som la garantia del canvi real a Móra la Nova”

El socialistes situen la seva aposta en les persones i la dinamització econòmica i turística, i el suport al comerç i la indústria local com alternativa a un projecte de govern esgotat després de 32 anys
Jordi López Leor, enginyer tècnic agrícola de 45 anys, és el candidat del PSC a les eleccions municipals del 24 de maig vinent a Móra la Nova tal com va aprovar l’assemblea local de l’agrupació el 16 de gener passat. Avui, acompanyat de Carlos Trinchan, que també forma part de l’equip de treball dels socialistes de Móra la Nova, ha presentat ja alguns dels principals eixos del projecte socialista des del convenciment “que som la garantia de canvi real a Móra la Nova” després de 32 anys del mateix projecte de govern. I ho ha fet a l’embarcador municipal per emfatitzar una de les principals apostes: obrir el poble al riu Ebre, preservar aquest espai emblemàtic i potenciar-lo turísticament.
López Leor ha explicat que la motivació que l’ha dut a assumir aquesta nova responsabilitat és la seva predisposició “a desenvolupar tasques en benefici de la comunitat i, sobretot, la situació econòmica, social i política actual, que m’han animat a fer el pas definitiu per invertir els meus esforços en la realització d’un projecte de futur per a Móra la Nova”. Segons el candidat socialista, el desgast del govern municipal s’ha evidenciat encara més durant aquest darrer mandat, amb una acció marcada per les constants improvisacions i la precipitació, i sense voluntat d’acostar posicions amb la resta de grups del consistori. “En situacions de crisi com l’actual, el grup municipal Imnova PSC ha buscat la sensibilitat necessària del govern municipal per resoldre els problemes propers d’una manera més justa, equitativa i social, però per resposta hem tingut l’immobilisme d’aquells que porten fent les coses d’una determinada manera, pràcticament per costum”, ha subratllat. 
La inacció per millorar la transparència en la gestió i la participació ciutadana en la vida política diària; un govern municipal que no creu en les potencialitats turístiques de Móra la Nova “que no disposa d’un pla a mig o llarg termini per facilitar sinergies en aquest aspecte”, i que no crea les condicions propícies per a la dinamització local, “més enllà d’esperar la gran inversió privada quan ara mateix el mercat no dóna símptomes d’una millora suficient”, porten a pensar, segons el candidat socialista, que en la política municipal a Móra la Nova “hi ha molt camí per recórrer”.
Entre altres objectius, doncs, López Leor ha destacat la necessària transparència en la gestió “per guanyar-nos la confiança dels nostres veïns”; les polítiques d’entesa i consens “per treballar plegats per la millora del poble”; una participació ciutadana més dinàmica; l’aposta pel turisme familiar, cultural i lligat al paisatge natural; el suport al teixit industrial, i també als comerciants, autònoms i petits emprenedors. “Vull treballar per Móra la Nova, pels seus veïns i veïnes; tot aprofitant el gran dinamisme del teixit associatiu de Móra la Nova, per a la millora constant del nostre teixit social”.
El candidat socialista ha agraït la feina de tots els companys i companyes socialistes que han treballat i continuen treballant per Móra la Nova i especialment la tasca desenvolupada per Fernando Cantos com a portaveu del grup municipal.
JORDI LÓPEZ LEOR. Nascut el 1969, està casat i té dos fills. El seu pare, ferroviari, i la seva mare, mestressa de casa i peixatera. És germà, nét, nebot i gendre de ferroviaris. És Enginyer Tècnic Agrícola. És el candidat del PSC a l’alcaldia de Móra la Nova. Ha tingut diferents graus d’implicació en diverses entitats de Móra la Nova com són la Creu Roja, l’Associació per la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial de Móra la Nova, on ha estat vocal amb funcions de tresorer, i l’Associació de Mares i Pares de l’Institut Escola 3 d’Abril , on ha estat vocal i president.
 

dimarts, 17 de febrer del 2015

Francesc Miró reclama a l'Estat i a la Generalitat suport a les entitats i associacions sense ànim de lucre a Amposta

El PSC d'Amposta porta dilluns al ple una moció perquè la llei sobre l'impost de Societats simplifiqui les obligacions tributàries i recuperi el supòsit d'exempció
El candidat del PSC a l'alcaldia d'Amposta, Francesc Miró, ha reclamat avui el suport de l'Estat i la Generalitat a les entitats i associacions sense ànim de lucre en rebuig a la modificació de la Llei 27/2014 sobre l’Impost de Societats, aprovada a les Corts, i publicada al BOE el passat 28 de novembre per la qual hauran de presentar la declaració de l'impost de societats sense cap excepció a partir de l'any 2016 en relació a l'exercici comptable 2015. "Defensem, d’acord amb els principis democràtics del nostre Estat de Dret i seguretat jurídiques, totes aquelles iniciatives que vetllin i impliquin potenciar la transparència financera i comptable de qualsevol entitat i associació, sempre i quan vagin acompanyades d’un suport i assessorament administratiu que capaciti la gestió d'unes entitats la gran majoria amb pocs recursos humans i financers", ha exposat. Miró ha recordat el paper clau en la dinamització social, cultural i esportiva del municipi d'aquestes entitats i associacions que funcionen sense ànim de lucre.
Fins ara, les entitats parcialment exemptes, no estaven obligades a presentar l’impost si no feien activitat econòmica i, a més, els seus ingressos no superessin els 100.000 euros anuals; els ingressos sotmesos a retenció no superessin els 2.000 euros anuals, i que totes les rendes no exemptes obtingudes estiguessin sotmeses a retenció. La desaparició d'aquests supòsits d'exempció, tot i que no han de suposar una nova càrrega tributària, poden dificultar, segons el dirigent socialista, el funcionament mateix de les associacions si no van acompanyats d’un suport administratiu explícit. "A Amposta hi ha una gran proliferació d'entitats que funcionen gràcies al voluntariat i aquesta nova obligació posarà en perill la continuïtat de la seva activitat", ha reblat Miró.
Els socialistes ho defensaran en el ple de dilluns vinent a través d'una moció en què reclamen al govern espanyol a modificar la llei “sense menystenir la transparència de les obligacions tributàries de les associacions i entitats sense ànim de lucre” i recuperar els supòsits d’exempció que existien fins a l’entrada en vigor de la nova normativa els quals no dificultaven el desenvolupament de la iniciativa social." També demanen al Parlament de Catalunya i al Govern de la Generalitat que insti el govern estatal a desenvolupar un nou marc fiscal per a les associacions en què es reconegui el valor de la forma jurídica d'associació "com eina de cohesió social, integradora i de saludable autogestió de la ciutadania, activa, compromesa i participativa."
 

dilluns, 9 de febrer del 2015

Impuls a les candidatures socialistes a la Ribera d’Ebre

Maria Beltran: “Ens hem reunit ja amb molts companys i companyes i hem vist que hi ha moltes ganes de tirar endavant candidatures socialistes a la comarca
L’alcaldessa de Tivenys, diputada provincial i membre de la Comissió Política del PSC de l’Ebre, Maria Beltran, ha assenyalat que el PSC confia en fer candidatura en la majoria de municipis de la Ribera d’Ebre. “Ens hem reunit ja amb molts companys i companyes i hem vist que hi ha moltes ganes de tirar endavant candidatures socialistes a la comarca." En aquest sentit, ha tornat a fer una crida a la gent d’esquerres de la Ribera a donar suport al projecte socialista. “El nostre ha estat sempre un compromís pel muncipalisme, per les persones”, ha subratllat.
La dirigent socialista va fer aquestes declaracions durant la visita que el grup socialista de la Diputació realitza periòdicament al territori i que, en aquesta ocasió, es va celebrar dijous passat a Garcia. La reunió de treball va servir per explicar les tramitacions i actuacions d’interès que des d’aquesta administració s’estan fent per als pobles de la comarca. Francesc Miró, diputat provincial, portaveu de la Comissió Política del PSC de l'Ebre i candidat a l’alcaldia d’Amposta, va detallar de nou la feina que s’està fent des de la Diputació i concretament el treball de suport des del grup socialista als alcaldes, regidors i regidores en benefici dels seus municipis. “La Diputació és la que està fent front a les necessitats dels pobles contrarestant les lamentables retallades del govern de CiU a Catalunya”.
 

dijous, 5 de febrer del 2015

Grècia, una oportunitat

Article del senador de l'Entesa pel Progrés de Catalunya, Joan Sabaté, portaveu a la Comissió Mixta per la Unió Europea, publicat avui a Diari de Tarragona
Les eleccions a Grècia han obert un escenari que genera anàlisis i opinions contraposades, uns ho veuen com la gran esperança i altres com la gran amenaça. Segurament, com sol passar, ni una cosa ni l'altra. L'escenari de fons és la greu crisi econòmica que pateix la Unió Europea, amb una especial afectació als països del sud, amb un elevat nivell d'endeutament i una taxa d'atur insostenible, que en el cas de Grècia assoleix els pitjors nivells.
La victòria de Syriza, ha posat a sobre del tauler de joc de la UE el debat sobre un possible impagament de part del deute assolit per Grècia i la conseqüent amenaça d'una possible sortida de la Zona Euro. Arribats a aquest punt, cal repassar l'origen del problema i analitzar les possibles sortides per evitar mals majors. No és casualitat que Grècia sigui el país en pitjor situació, el governs conservadors varen falsejar durant molt temps els comptes que es trametien a la UE, però, sobretot, l'economia grega peca de defectes estructurals com ara una més que deficient fiscalitat i sobretot una actitud social totalment permissiva amb el frau fiscal. És impossible mantenir equilibrats els comptes d'un estat modern i garantir les inversions en infraestructures i els serveis socials, sense capacitat de recaptació a partir d'una fiscalitat justa que garanteixi la redistribució de la riquesa. Aquesta actitud potser és comuna en països de curta tradició democràtica, com també és el cas d'Espanya, on els ciutadans tendeixen a veure l'administració pública com una administració hostil i amb la qual és lícit no col•laborar. A tot això, s'hi afegeix una mentalitat dels països mediterranis molt diferent de l'ètica de la responsabilitat, més pròpia del centre i nord luterà i calvinista, del qual formen part molts dels creditors, que exigeixen als grecs el compliment de les seves obligacions financeres.
Molta gent té responsabilitat en aquesta situació: els governants, aquells que els han votat reiteradament i els defraudadors, entre altres. Tanmateix però, no tothom la té en la mateixa mesura. En tenen molta més els responsables polítics i aquells ciutadans de classe mitjana i alta, amb les rendes més elevades, que per definició són els que havien de pagar impostos.
La solució passa per refer internament tot el sistema, gairebé una refundació de l'estat hel·lè. És del tot inadmissible l'empobriment d'amples capes de la població i, fins i tot, la fallida d'un dels estats de la Zona Euro. Cal renegociar el deute extern per possibilitar-ne el seu pagament, alhora que permet mantenir el serveis bàsics de l'estat del benestar i cal apostar per polítiques de creixement, amb una nova política fiscal amb una pressió justa i realista. Allò que demana el nou govern té molts punts de coincidència amb allò que, entre altres, demanem els socialistes espanyols. Cal avançar cap a una nova majoria a la UE en la millor tradició de la socialdemocràcia, creixement i redistribució via impostos i un estat del benestar fort. Cal fer-ho abandonant les polítiques d'austeritat que han evidenciat el seu fracàs i lluny de temptacions populistes que, passant per afavorir els més febles, arruïnen el país. Perquè, en tots dos casos, com sempre, ho acaben pagant precisament aquests, la classe treballadora.

“L’Amposta que somio serà imparable”

Article del candidat del PSC a l'alcaldia d'Amposta, Francesc Miró, publicat a Un Cop d'Ull aquest mes de febrer
Estic il·lusionat, engrescat i esperançat . Sí, jo vull ser Alcalde de la nostra ciutat, Amposta. I vull ser-ho perquè he comprovat parlant amb la gent i a peu de carrer que tots som conscients que cal un canvi. Un canvi no per recriminar ni per cremar-ho tot, sinó per fer un pas endavant col•lectiu i millorar en qualitat de vida, en benestar, i en orgull de ciutat.
Sé que els reptes que ens esperen són considerables però no tinc por perquè he comprovat l'esperit de treball i de superació personal que tenim els ampostins i ampostines. Ben canalitzat i amb un Ajuntament al servei de les persones aquest esperit ens portarà a escriure, de nou, les pàgines més brillants de la nostra història que encara estan per venir. Junts decidim que una ciutat com la nostra ha d’ocupar-se dels més vulnerables i protegir a la nostra gent del perills i infortunis de la vida. Junts ho farem possible.
El pitjor és la crisi i les seves conseqüències en forma d'atur i d'augment de les desigualtats. Cada cas, cada família amb persones a l'atur, és una angoixa, un patiment, un drama que exigeix una resposta immediata per part de l'Ajuntament. No tinc solucions màgiques ni faré promeses estèrils que no pugui complir però tingueu present que em deixaré la pell en la lluita per eradicar l'atur del nostre poble.
També m'he trobat persones desesperançades que afirmen que tot està perdut, que no hi ha res a fer i que la crisi i les desigualtats són una mena de maledicció bíblica contra la qual no es pot lluitar. Els dic que ho entenc perquè estan patint, però també que no ens resignem, que s’obre l’esperança a una nova ciutat, la que creu amb la gent. Que junts ho canviarem. Aquesta és l'empenta que ens ha caracteritzat sempre als ampostins i aquest esperit és el que vull portar a l'Ajuntament.
Per aconseguir-ho ens calen uns dirigents que deixin de banda les desqualificacions personals i polítiques a tots els qui no pensen com ells. Jo mai menystindré propostes en positiu que arribin d'altres partits. Mai no ho fet i mai no ho faré! Cap persona és aliena a aquest somni de fer una Amposta gran i líder en benestar i serveis socials. Aquí no hi ha d’haver-hi adversaris, ni menys encara enemics, aquí hi ha diferents maneres d’entendre la vida pública. Volem polítics que siguin servidors públics, que es deixin la pell per aconseguir els nivells de benestar que els ciutadans es mereixen. El canvi serè que defenso implica també sumar tots junts encara que sigui amb accents i intensitats diferents pel bé de la nostra ciutat. Sempre he entès que quan els temps canvien, nosaltres també hem de fer-ho; que la fidelitat als nostres principis fonamentals requereix noves respostes a nous reptes.

Cal una nova política basada en el consens contràriament al que ha fet el govern monocolor d’Amposta els últims 28 anys, que ha ignorat les opinions del altres grups, tot oblidant sovint que també representen una part important de la ciutadania. Només ha volgut complicitat quan alguna cosa li ha cremat.
No és el nostre estil, ni molts menys el meu. Nosaltres volem la participació de tothom cercant el màxim consens sense descans. Hem d'obrir pas a una nova política basada en la transparència on tothom tingui la certesa del que es fa i de quins recursos públics disposem per fer-ho. S’han de rendir comptes permanentment a la ciutadania. Volem obrir les portes de l’Ajuntament de bat a bat, que entri saba nova en defensa dels homes i dones d’Amposta.

Les portes d'alcaldia romandran obertes a les aspiracions de tots i cadascun dels ampostins. Per mi no quedarà, encara que hagi de sortir a les 12 de la nit de l’Ajuntament. La política ciutadana, la que es viu a peu de carrer, m'apassiona, és cert, m’agrada la gent i els anhels i preocupacions de les ampostines i ampostins també són els meus.
És des de l’Ajuntament des d’on podem fer més per ajudar els nostres veïns i veïnes, a tots aquells que hem vist créixer al nostre costat i que tant ens estimem: companys d’escola, de feina, amistats, veïns dels barris, de lluites socials i que ara per culpa d’aquesta crisi que ells no han provocat pateixen i estan angoixats perquè no tenen prou recursos per poder viure amb dignitat i miren al futur amb temor. Doncs no serà així, us ho asseguro! “ No quedarà ningú abandonat a la seva sort “
Per tant, la primera prioritat és impulsar un govern de progrés que torni a posar les persones en l’epicentre de l’acció política. La vida de la gent és el més important per a nosaltres. L’era de les retallades s’ha d’acabar.

Volem un canvi, sí, però un canvi serè, responsable i seriós. Un canvi que no alça la mà, sinó que –al contrari- l’estén a la recerca de punts de trobada. No entenc la política si no és estar al costat de la gent les 24 hores del dia, els set dies de la setmana, els 365 dies de l’any. Aportaré la meva experiència en l’àmbit municipal per liderar l’alternativa serena que necessita Amposta
I no podem parlar de persones sense parlar de lluita contra el perill públic número 1: l’atur i la falta de llocs de treball. La meva determinació serà total a l’hora d’impulsar les polítiques municipals orientades a la generació d’ocupació, la inserció laboral i a tot allò que estigui a les nostres mans per captar noves inversions.
Amposta ha de ser una ciutat moderna, que respecti la tradició però al mateix temps que sigui signe del seu temps, afavorint propostes pròpies d’una ciutat del segle XXI. Que no sigui només un conjunt d’edificis articulats al voltant d’un nucli urbà. Amposta és, sobretot, els valors que assumim i exercim tots els ampostins i ampostines. Vull una Amposta lliure de pobresa, socialment cohesionada i que tingui uns serveis municipals d'excel•lència. Una Amposta de tothom i per a Tothom.
Algú em va preguntar un dia pel carrer per què volia ser alcalde d’Amposta. La veritat és que hi ha moltes respostes a aquesta pregunta. Vull ser-ho perquè tinc l’ambició política per desenvolupar el projecte que us acabo d’exposar, perquè vull fer créixer la ciutat que em va veure néixer i a la qual estimo “com si dins meu hi fes arrel”, que diria el poeta. Però vull destacar una imatge que em ve ara a la ment. La d’un dels nostres conciutadans a qui em vaig trobar i que em va expressar el seu neguit per la situació en què es trobava: sense feina i amb fills petits a càrrec. Sabeu per què vull seu alcalde? Perquè el dia que deixi de ser-ho ningú de vosaltres, cap dels ciutadans d’Amposta, s’expressi amb l’angoixa que em transmetia aquesta persona. Vull ser-ho per consultar la web del departament de Treball i llegir: “atur registrat, Amposta: 0 persones”.

Podem aconseguir-ho si tots oferim el millor de nosaltres i enaltim aquest sentiment ampostí que ens farà grans. Si ho fem, l’Amposta que somio serà imparable...
 

dimecres, 4 de febrer del 2015

He tingut un somni

Article d'Enric Roig Montagut, portaveu del grup municipal del PSC i candidat a l'alcaldia de Tortosa, publicat en l'edició de Febrer a Un Cop d'Ull
Amb aquestes paraules és recordat el que, sens dubte, és el millor discurs de la història de la humanitat. El 28 d’agost de 1963, Martin Luther King Jr, en el transcurs de la marxa pel treball i la llibertat a Washington, des de les escales del monument a Lincoln, va fer una crida en defensa de la justícia i la llibertat.
Una crida que avui, tot i haver passat més de 50 anys, no tan sols és vigent sinó que, ara més que mai, és justa i necessària. Avui, mig segle després que el doctor Luther King ho pronunciés, jo també he tingut un somni.
I he somiat amb una ciutat feta entre tots els tortosins i totes les tortosines; una ciutat compartida, democràtica i transparent; una ciutat agosarada, valenta i creativa; una ciutat oberta, atractiva i competitiva; una ciutat inclusiva, segura i saludable; però, sobretot, un ciutat que tingui futur. On els nostres joves, on els nostres fills puguin tenir un futur.
I he tingut un somni. He somiat amb una ciutat fonamentada en la participació de tots i totes, perquè la ciutat l’hem de construir tots i totes alhora.
I he tingut un somni. He somiat amb una ciutat social, oberta i accessible a tothom. Una ciutat inclusiva que faci front a les necessitats bàsiques dels seus ciutadans. Una ciutat que aposti per la igualtat d’oportunitats, que lluiti amb totes les seves forces contra la desigualtat, que s’oposi al poderós, que doni suport al necessitat. Perquè només així aconseguirem la justícia social.
I he tingut un somni. He somiat amb una ciutat on la gent tenia treball. Una ciutat competitiva, activa econòmicament. Una ciutat atractiva i engrescadora per aquells que volen fer fortuna, una ciutat comercial, una ciutat de serveis. Una ciutat que aposti pel seu patrimoni, pel turisme, per la innovació, ben connectada i amb les infraestructures necessàries per tornar a ser capital al nostre país; una ciutat que aposti per l’activitat empresarial innovadora i emprenedora. Perquè només així podrem crear ocupació.
I he tingut un somni. He somiat amb una ciutat inclusiva, segura, i saludable. Una ciutat que sigui capaç d’oferir un espai urbà obert a tothom i per tothom. Una ciutat que cohesioni als seus pobles i EMD’s i sigui un clar referent de capitalitat dintre del territori. Una ciutat que tingui capacitat per adaptar-se a les necessitats futures, vetllant pel medi ambient i la promoció d’hàbits saludables. Perquè només així crearem una ciutat on valgui la pena viure.
He tingut un somni. I de la mateixa manera que aquell dia de 1963 molts van dir-li a Martin Luter King que somiar amb la justícia i la llibertat era una quimera, jo avui em nego a que algú ens robi l’oportunitat de somiar. Perquè avui tots necessitem tornar a somiar. Perquè Tortosa necessita tornar a somiar.
I per somiar necessitem projectes reals, realistes i concrets, pensats per persones que vulguin estar al costat dels seus veïns i veïnes, que vulguin escoltar a la gent i, sobretot, que impliquin molt als ciutadans. I per somiar necessitem gent que estimi la nostra ciutat, Tortosa, i que estigui disposada a treballar fins al final perquè els nostres somnis es facin realitat.
 

dimarts, 3 de febrer del 2015

Francesc Miró, candidat a l’alcaldia: “Posarem les persones en l’epicentre de l’acció política a Amposta”

En la conferència “L’Amposta que somio serà imparable” detalla algunes propostes com la creació d’una oficina d’atenció a les persones, la gratuïtat del transport públic, baixar la contribució, el conservatori de música i la millora en infraestructures
El candidat del PSC a l’alcaldia d’Amposta, Francesc Miró, ha ofert avui la conferència “L’Amposta que somio serà imparable” en què ha avançat ja les principals propostes i prioritats, amb l’atenció a les persones com a eix vertebrador, per un “canvi serè, responsable i seriós” a la ciutat després de 28 anys de govern de CiU. “Vull ser alcalde”, ha introduït Miró, “perquè he comprovat amb la gent, al carrer, que tots som conscients que cal un canvi per Amposta”. El dirigent socialista ha exposat que les propostes que avui presenta sorgeixen de les reunions que ha mantingut amb més de 100 persones, “ha estat un cara a cara franc”, i també amb entitats i col·lectius.
Miró s’ha compromès de seguida: “Em deixaré la pell en la lluita per eradicar l’atur a la nostra ciutat, per aconseguir el benestar dels ampostins i ampostines. Cada família, cada persona a l’atur és una angoixa que exigeix resposta immediata per part de l’Ajuntament”. I no ha deixat d’insistir en la necessitat d’una “Amposta líder a l’Ebre que vetlli perquè ningú quedi abandonat a la seva sort”. Per a això, ha assegurat que destinarà els recursos allà on siguin més necessaris i impulsarà les polítiques municipals necessàries per crear ocupació, per atendre els més desfavorits, per ajudar les entitats que “treballen per la gent d’Amposta”. En aquest sentit, ja ha avançat que una de les propostes dels socialistes és la creació d’una oficina d’atenció a les persones. També s’ha compromès en la lluita contra la malnutrició infantil i a impulsar beques per als estudiants universitaris i de grau multiplicant per deu el pressupost actual. L’atenció a la gent gran i a l’associacionisme és una altra de les seves prioritats.
Com també ho és rebaixar la contribució en un 10% el primer any i arribar al 20% en quatre anys després que el govern de CiU l’hagi pujat un 100% els darrers deu. La millora de la gestió dels edificis municipals, l’eliminació de despesa supèrflua de l’Ajuntament com les gratificacions als càrrecs de confiança i la gratuïtat del transport públic són també objectius de la proposta socialista per Amposta. “Analitzats costos i amb vista a un major ús, cal establir aquesta gratuïtat”, ha argumentat.
Un altre eix fonamental per al candidat socialista és la millora de les infraestructures amb millors accessos a la ciutat i al Poble Nou i una comunicació òptima amb la resta de municipis amb l’ampliació de la freqüència d’autobusos. “Amposta ha d’exercir de líder, no es val mirar-se constantment el melic com fa l’actual govern”, ha subratllat. Una ciutat líder que també la vol en turisme, aprofitant el patrimoni natural del municipi, i en esports. En aquest punt, ha tornat a insistir en què cal aprofitar l’oportunitat i ser present en els Jocs del Mediterrani que se celebraran a Tarragona el 2017 i ha avançat que “he iniciat contactes amb federacions esportives perquè Amposta sigui seu de diverses competicions en l’àmbit nacional”.
També és sector fonamental per a Miró el comerç. “Si el comerç guanya, Amposta guanya”, ha dit. “Em deixaré totes les energies pel comerç local, per l’empresa familiar que ha generat treball i cohesió social”. El candidat socialista ha posat èmfasi en el suport a la cultura i ho ha fet de nou amb propostes concretes: coordinar tots els centres culturals de la ciutat, i el conservatori de música “que és una de les nostres prioritats” i la creació d’una regidoria específica “per aquesta expressió cultural tan nostra”. “Amposta ha de ser una ciutat moderna que respecti la tradició i sigui signe del seu temps, una ciutat del segle XXI”
Francesc Miró ha insistit durant la conferència que “el canvi només serà possible si els socialistes rebem el suport majoritari de la gent”. I ha subratllat de forma contundent: “La defensa dels ampostins i ampostines està per sobre d’altres pactes i acords que vinguin de fora.“ El principal objectiu, per tant, per al candidat socialista és aconseguir un govern de progrés que situï les persones en l’epicentre de l’acció política a Amposta. “S’obre l’esperança a una nova Amposta, la que creu amb les persones”.
 

Enric Roig: “Hem presentat un centenar de propostes en benefici dels tortosins i tortosines per contrarestar la paràlisi del govern de CiU”

El candidat socialista lamenta que el govern sigui incapaç d’aprovar mocions en clau local amb mesures concretes pels que més pateixen, de creixement econòmic i per a la millora de la ciutat
El candidat a l’alcaldia i portaveu socialista a l’Ajuntament de Tortosa, Enric Roig, ha analitzat avui amb preocupació el ple ordinari celebrat ahir en què no van tornar a prosperar cap de les cinc mocions presentades, totes en clau local i que tenen com a objectiu actuar des de l’Ajuntament en problemàtiques que afecten als tortosins i tortosines, com l’atur, l’exclusió social, la millora en la salut, l’atenció al petit comerç i la cura i manteniment de la ciutat. “A hores d’ara podem dir amb claredat que l’estratègia de la Convergència de Bel és aprovar les mocions que només representin reprovar les actuacions del PP, ser comprensius amb els seus col·legues del govern de CiU a Catalunya, tot i que sigui en contra dels interessos dels tortosins i tortosines, i tombar pràcticament totes les propostes en positiu per la ciutat al·legant que ja ho estan fent encara que no s’ajusti a la realitat del dia a dia com ens alerten els veïns”.
En el transcurs de la sessió plenària, els socialistes havien tornat a portar al ple la moció que exigia el manteniment les 24 hores del dia els 365 dies de l’any del servei d’Hemodinàmica del Joan XXIII de Tarragona, ja que Bel va decidir unilateralment no dur-la en el darrer ple perquè s’havia presentat fora de termini. Roig va instar l’alcalde a demanar al secretari si com indica l’article 18 del ROM es poden tractar i votar mocions fora de l’ordre del dia, urgència que segons s’indica hauria de ser apreciada única i exclusivament pel Ple i per majoria simple. “Bel va decidir que no anava i no va anar, ho lamentem, perquè per a nosaltres la prioritat són les persones, i amb aquesta proposta, tot i que ja s'hagi anunciat, volíem un compromís clar de l’Ajuntament per vetllar per la salut dels tortosins i tortosines”. Tampoc no va tenir sort la moció per establir mesures per donar suport al petit comerç que pateix de forma greu la crisi actual i en què cal que l’Ajuntament implementi accions com la creació d’un Consell Municipal de Comerç. “És una nova oportunitat perduda d’implicar-nos amb els nostres comerciants”, ha lamentat avui. Com també s’ha deixat escapar l’opció de posar-se tots a treballar en un pla local d’ocupació juvenil, un dels col·lectius més castigats per la crisi. “Quin sentit té no aprovar una moció que només insisteix en donar suport als nostres joves i que ho fa amb propostes realistes i ajustades que són possibles només amb ganes i voluntat política”, ha qüestionat Roig. CiU, “que sembla que viu en una realitat diferent a la dels tortosins i tortosines” tampoc no va considerar oportú acceptar les propostes del PSC per al manteniment dels parcs infantis ni per lluitar contra l’exclusió social. “La deixadesa del govern en polítiques socials és alarmant i és una còpia de l’aposta per l’austeritat i les retallades dels governs del PP a Espanya i de CiU a Catalunya”.
Per tot plegat, Roig ha deixat clar: “Des del primer dia no hem deixat de presentar mocions en benefici dels tortosins i tortosines i ho continuarem fent. Hem portat ja gairebé un centenar de propostes, la majoria en clau local, més del 70% rebutjades per CiU. No defallirem, tot i xocar una i altra vegada contra el mur de la majoria absoluta. Tortosa mereix un altre govern i creiem que avui l’alternativa és de nou socialista”.

Propostes