dilluns, 2 de febrer del 2009

Iceta: "CiU ha d'escollir si vol ser un partit de govern o un partit de trinxera"




Miquel Iceta inaugura el Consell de Federació del PSC de les Terres de l'Ebre on destaca que enguany es posaran en marxa un seguit d'equipaments que faran possible que la Nova Cultura de l'Aigua sigui una realitat

El viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, va afirmar divendres que, enmig de la negociació del nou sistema de finançament, “no entenem l´hostilitat de CiU”, a la qual ha demanat “que esculli si vol ser un partit de govern o un partit de trinxera; que triï entre el patriotisme i el partidisme, entre el seny i la rauxa”. Iceta, que va participar al Consell de Federació del PSC de les Terres de l´Ebre, a Tortosa, va dir que “alguns es poden omplir la boca dient el que sigui”, però la necessitat del nou sistema demostra “el fracàs rotund del model pactat el 2001 entre Mas i Zaplana, que cometia la imprudència temerària de no posar mecanismes de revisió ni d´actualització, deixant actualment més d´un milió de catalans fora del sistema” . En aquest sentit, el portaveu socialista ha assenyalat que a les eleccions europees “CiU ha fet una tria que passa per haver canviat una persona que està favor de l´Estatut i la Constitució Europea per una que hi està en contra”. Això demostra, segons Iceta, que amb CiU “no estem davant d´un canvi de persona, sinó d´orientació política”.

Nova Cultura de l'Aigua

Iceta va destacar en la seva estada a les Terres de l'Ebre que l'any 2009 es posaran en marxa els equipaments que faran possible que "el que era un eslògan d'uns pocs, la Nova Cultura de l'Aigua, sigui una realitat". En aquest sentit, va ressaltar que durant l'any 2009 s'obtindrà de la dessalinització el consum anual dels habitants de les ciutats de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. "La nostra obsessió ha de ser la realitat, els fets i és el que s'està aconseguint". D'altra banda, també va assenyalar sobre la proposta de CiU en relació a un possible transvasament del Roine que ben aviat es coneixeran les conclusions sobre l'estudi d'aquesta proposta. "Veurem com hem pogut perdre tants anys parlant d'una proposta que era inviable, econòmicament insostenible i que no tenia cap mena de sentit si el que volem de veritat és buscar un model de desenvolupament que permeti a tots els territoris tenir les seves oportunitats i que sobretot no malmeti la riquesa natural, els aqüífers i els rius".

Compra d´Spanair

D´altra banda, Iceta va valorar la compra de la companyia Spanair afirmant que “a Barcelona, hi ha un ple de l´Ajuntament que pot estar-se hores parlant de la ubicació d´una gossera; i hi ha un alcalde, Jordi Hereu, capaç de moure cel i terra perquè Spanair sigui comprada per capital català i sigui una de les peces del redreçament del nostre aeroport i del nostre futur econòmic com a país”.

Companys: un avenç significatiu

Sobre la reparació de la figura de l´expresident Companys anunciada pel Ministeri de Justícia, Miquel Iceta ha indicat que “a Catalunya tota discussió passa per veure el got mig ple o mig buit, i això és bo, però el que no és discutible és que en 23 anys de governs de CiU, la reparació de la figura de Companys no es va aconseguir”. “No es tot el que voldríem –ha afegit–, però és un avenç significatiu, i les coses només s´han mogut havent-hi socialistes en el Govern” .