divendres, 18 de setembre del 2009

Educació, una prioritat

De vegades tant els polítics com la premsa en general ens perdem en dissertacions, discussions estèrils o demagògiques, fins i tot hi ha qui s'esforça per defensar i parlar d’utopies, quan molts cops allò que realment importa a la ciutadania és el seu dia a dia i què s’està fent per millorar-lo. I aquests darrers anys s'ha fet molt més des del govern de la Generalitat del que s'ha arribat a explicar. En tots els departaments s'està treballant força, però els esforços se centren especialment en aquells que milloren justament la qualitat de vida dels ciutadans.
Els serveis socials, les pensions, la salut i l'educació són els pilars del benestar, i justament avui volia comentar els avenços fets en aquest darrer cas: l'educació. Un sistema educatiu eficaç i eficient, amb bones instal·lacions, bons serveis amb una àmplia oferta educativa i un seguiment i control acurat de tot el sistema són els ingredients bàsics per aconseguir superar aquesta situació que ens ha portat als nivells actuals de fracàs escolar. La nova llei d'educació té com a objectius principals, justament, la modernització i la millora del sistema educatiu, oferint més autoritat a les direccions dels centres, creant plans per zones per millorar els resultats educatius, la cohesió social i impulsar mesures de caràcter socioeducatiu, coordinar els diferents àmbits d'ensenyaments i avaluar i analitzar els resultats.

Però això no és tot, també son importants els mitjans desplegats per aconseguir aquests objectius i al nostre territori hem fet un salt qualitatiu important. En només els darrers 4 anys s'han construït nous CEIPs a Amposta, Campredó i al Perelló, on també s'ha construït un IES. S'han fet ampliacions a dos CEIPs de Tortosa i a l'Ametlla; i als IES de l'Ebre, Joaquín Bau i de Roquetes, a part de nombroses actuacions de millora i acondicionament de tots els centres repartits pel territori. S'ha completat el pla HEURA, que significa l'arribada de la banda ampla als centres i serveis educatius i a poc a poc les noves tecnologies formaran part activa en l'ensenyament del nostre jovent.

Des de la Generalitat s'està invertint i innovant per donar un impuls positiu a tot el sistema educatiu, encara que, com sempre, els canvis sempre representen l'obertura d'un debat entre els que estan disposats a acceptar-lo i aquells als quals costa una mica més acceptar aquests canvis.
Els moments de crisi que estem vivint han posat al descobert, per si algú no ho tenia prou clar, la importància d'una bona formació per tal de ser competitiu en el món del treball. L'aposta del Govern de la Generalitat per la Formació Professional, acompanyada de l'increment en inversions, l'augment de la despesa per estudiant universitari (més de 1.500€) i la millora en tot el sistema des de l'ensenyament infantil, demostren que aquest Govern prioritza i treballa per allò que realment importa als ciutadans.

Dolors López Ortega
Diputada pel PSC al Parlament de Catalunya