divendres, 26 de març del 2010

Una decisió responsable

Sóc mare d’una xiqueta de disset anys, que quan era menuda i volia qualsevol cosa i jo li deia que no tenia diners, sempre deia el mateix: “...pos vés al caixer i treu pessetes”.

Era una frase que ens feia molta gràcia als de casa i que parlant amb altres mares coincidíem en què els seus fills també ho deien. Els costava entendre que els diners del caixer no eren infinits i que només si primer en posaves després en podies treure i gastar en coses que foren veritablement necessàries.

Aquests dies que hom parla de la pujada de l’IVA m’ha vingut al cap el que em deia la meva xiqueta, perquè hi ha persones que sembla que pensen igual, és a dir, demanen al Govern més cobertures socials (augmentar despeses) però no pot augmentar els seus ingressos (impostos). Sembla que també pensin que el Govern té un caixer automàtic d'on es pot treure diners sempre que vulgui sense posar-ne abans.

Els impostos no són una meta, són un instrument de la política econòmica que els governs tenen per atendre les necessitats del país i dels ciutadans en cada moment. Fins ara, el Govern socialista els havia abaixat perquè l’economia creixia, però ara és necessari pujar-los una mica perquè a pesar de la crisi hem de fer front a l’augment de la despesa en protecció social (ara és quan més ho necessiten els que estan a l’atur )i hem de reduir el dèficit públic, que ha augmentat per la pèrdua d’ingressos i també, en gran part, perquè el Govern va decidir augmentar la protecció social el 2008 i 2009, precisament per no deixar a ningú abandonat sense cap mena d’ajut.

Tenim tres tipus d’IVA: el general,el reduït i el super reduït. A partir del juliol, el general passarà del 16% al 18% (un rebut de telèfon de 60€ passarà a ser de poc més de 61€). El reduït, que és el que s’aplica a la majoria d’aliments que comprem o a l'habitatge, passarà del 7% al 8% . I l’IVA super reduït no pujarà. Aquest és l’IVA que s’aplica entre altres als medicaments, als aliments de primera necessitat, al llibres, als vehicles per a minusvàlids i als Habitatges de Protecció Oficial.
A més, el Congrés ha aprovat rebaixar l’IVA a les obres de rehabilitació, per tal d’ajudar a crear llocs de treball al sector en que més ha augmentat l’atur .

Amb aquesta pujada, el Govern preveu recaptar 5.150 M€ , una quantitat amb què, per exemple, es poden financiar 490.000 pensions de jubilació anuals; 2.043.000 Rendes Bàsiques d’Emancipació anuals, per als joves; 827.000 prestacions a persones amb dependència de màxima severitat durant un any, i un terç de la inversió pública en R+D+i.

Tot i la pujada, Espanya té l’IVA més baix d’Europa, ja que el tipus general mitjà és del 20%, encara dos punts més del que tindrem. El reduït del nostre país (8%) és dels més baixos de la UE, a Portugal és del 12% i a Italia és del 10%. El tipus super reduït a molts països no existeix.
El Govern treballa per sortir de la crisi, consolidar la recuperació econòmica, tornar a crear ocupació i reequilibrar els comptes públics.

Lluïsa Lizarraga.
Diputada pel PSC al Congrés dels Diputats.