divendres, 9 d’abril del 2010

CiU, del sí al transvasament al no a la Vegueria

En el passat ple de la Diputació, el grup de CiU va presentar una moció demanant la paralització de la tramitació del projecte de llei de Vegueries al Parlament de Catalunya. Era la primera vegada, des que estic a la Diputació, que es presenta una moció d’aquestes característiques i realment ens va sorprendre moltíssim, i encara més la petició que es feia.

El grup del PSC a la Diputació va votar-hi en contra, perquè els arguments de CIU no es sostenen de cap manera i es busquen excuses per no tirar endavant la Llei de la mateixa manera que ho fan amb la llei electoral.
És una llei de la qual fa molt temps que se'n parla, i encara més a les Terres de l’Ebre, ja que és una reivindicació de tot el territori, a pesar que sempre hi ha veus discordants, com en aquesta ocasió ha estat la dels diputats ebrencs de CIU, que van votar a favor de la paralització de la tramitació de la Llei al parlament.

CiU, depèn del moment, opina d’una manera o d’un altra, i així li vam recordar al president de la Diputació durant el Ple. En una entrevista publicada a l'ACM el18 de juliol de 2009, deia “naturalment que tot avenç en l'àmbit de la concreció d’un model d'organització territorial, basat en l’Estatut de Catalunya, que ha votat el poble català, és una bona noticia, i és una alegria”. Si Poblet deia allò aleshores, ara, quan ja s’esta tramitat la llei, i quan ha estat nomenat candidat de CiU per Tarragona a les eleccions al Parlament, segueix el dictament del partit en contra de les vegueries. O sigui, diu no i de forma clara i contundent a la vegueria de l'Ebre.

De cap manera pot servir d’excusa la situació econòmica, perquè no es pot barrejar l'aprovació d’una llei tan important per Catalunya amb la crisi, perquè estem parlant d'una reivindicació històrica del catalanisme transversal per un reordenament més eficaç i eficient del nostre país. El govern fa, per una banda, els deures fent realitat aquesta reivindicació tan nostra i a la vegada, per l'altra, tots som sabedors dels esforços que està fent per generar mesures per pal·liar la crisi.Una cosa no exclou l'altra, ni a l'inrevès.

La nova divisió Territorial de Catalunya en Vegueries és un mandat del nostre Estatut i a les Terres de l'Ebre no s'entendria de cap manera que després de tants anys esperant la vegueria, ara s'aturés.Tirant endavant el projecte de llei d’organització territorial de Catalunya és defensar el territori i defensa també les nostres terres perquè una vegada per totes tinguen el reconeixement que es mereixen. I en això, com sempre ha estat, el PSC diem un sí clar i rotund a la vegueria de l'Ebre.

CiU vol tornar a vendre'ns que ells saben més que ningú que ens convè a les Terres de l'Ebre i que ara, per tant, no toca aquesta vegueria. Però cal fer memòria i saber com ens hauria anat de fer cas als seus consells. CiU va dir Sí al transvasament de l'Ebre i ara diu No a la Vegueria de l'Ebre.

Maria Beltran
Alcaldessa de Tivenys i diputada provincial pel PSC