divendres, 5 de setembre del 2008

El ministre Rubalcab a es compromet a revisar el protocol per informar amb més celeritat en cas d'incident a les nuclears

El ministre de l’Interior Alfredo Pérez Rubalcaba es va comprometre ahir a revisar el protocol d’actuació en cas d’incidents a les nuclears perquè no es tornin a produir retards a l’hora d’informar als ajuntaments propers. El ministre va respondre així a la intervenció del senador i portaveu de l’Entesa Catalana de Progrés a la Comissió d’Interior del Senat, Joan Sabaté, que va traslladar-li la preocupació pel retard amb que s’havia informat als alcaldes sobre l’incendi que s’havia produït a la central nuclear Vandellòs II. “En aquesta ocasió hi va haver un cert retard a l’hora d’informar sobre el que havia succeït, si bé afortunadament es va tractar d’un incident menor, i per tant, considerem que aquesta situació és millorable i caldria una actuació més decidida”, va assenyalar Sabaté, que va afegir: “La prevenció és fonamental i considero que el seu ministeri, d’acord amb la seva responsabilitat, ha d’exigir a les empreses que actuïn en conseqüència”. El ministre va valorar positivament aquesta petició: “Estudiaré aquest assumpte i revisaré el protocol perquè, efectivament, nosaltres tenim l’obligació d’informar i si hi ha hagut retards és un error nostre que revisaré immediatament.”

D’altra banda, durant la compareixença del ministre a la comissió d’Interior, el senador Sabaté també va demanar que es revisin i millorin els protocols d’actuació dels efectius que participen en casos d’emergència per accident greu. Sabaté es referia concretament a la terrible catàstrofe ocorreguda a Barajas aquest mes d’agost passat, i recollia d’aquesta manera també l’opinió d’alguns dels col·lectius que van participar en les tasques de socors. “Sense cap dubte l’operació va ser immediata i eficaç i cal felicitar a tots els professionals que hi van participar, però és millorable i en la mesura que alguns col·lectius que hi van intervenir han demanat la revisió d’aquests protocols, permeti’m que en nom del meu grup li demani que atengui aquesta petició, perquè l’opinió de les persones que hi ha intervingut pot ser molt vàlida”. Rubalcaba va mostrar-se d’acord amb la intervenció i va mostrar-se favorable a que “es protocolitzen alguns aspectes” a partir de l’experiència viscuda pels professionals.