dimarts, 21 de desembre del 2010

El PSC d'Amposta escull Antoni Espanya candidat a l'alcaldia




Repetirà tàndem amb Lluisa Lizárraga, amb l'optimització dels recursos municipals; el suport al comerç local, la cultura i el turisme; la millora de la mobilitat, i la construcció d'un centre cívic, com a principals propostes del programa

Antoni Espanya serà el candidat del PSC a l'alcadia d'Amposta. Així ho va aprovar l'assemblea de l'agrupació local socialista que es va celebrar divendres passat, on també va acordar-se que la diputada Lluïsa Lizárraga ocuparà el número dos de la llista, repetint-se el tàndem que es va presentar a les darreres eleccions munipipals. D'aquesta manera, és la primera vegada en els darrers vint anys que el PSC presenta el mateix candidat per segona vegada consecutiva. I és que els socialistes ampostins creuen que la tasca desenvolupada tant per Espanya a la direcció dels serveis territorials d'Agricultura els darrers set anys, com Lizárraga al Congrés, durant el mateix període, i tots dos amb una experiència de set anys i mig a l'Ajuntament, posa en valor la candidatura, perquè són dues persones conegudes i amb una capacitat de gestió contrastada. Més enllà del número 1 i 2, la resta de la llista presentarà moltes cares noves, que combinaran la joventut amb l'experiència, amb una mitjana d'edat entre els 40 i 45 anys.
Espanya ha volgut destacar la feina feta des de l'oposició durant els darrers quatre anys en què s'ha posat l'accent per aconseguir el màxim de coses possibles per al municipi. “Hem treballat tant o més que l'equip de govern per Amposta.” De fet, la roda de premsa d'avui s'ha realitzat en el nou auditori de Fira Amposta, un equipament de 2 milions d'euros finançat al 100% pel Fons Estatal d'Inversió Local. “Aquesta és una mostra dels prop de 50 milions d'euros que el govern de l'Estat ha invertit a Amposta, i el mateix podem dir del govern de la Generalitat, on parlem també d'uns altres 50 milions d'euros, entre els quals en detaquen, per posar alguns exemples, les millores en comunicació; en equipaments culturals, educatius i sanitaris; totes les obres lligades al pla integral de protecció del Delta, i millores en regadiu”, ha resumit. En total, uns 100 milions d'euros per part de les dues administracions de l'Estat i la Generalitat, totes dues amb el PSC al capdavant, “una inversió que no s'havia vist mai en la història d'Amposta.”
Tot i que la prioritat ha estat treballar en positiu per millorar la qualitat de vida de la ciutadania, Espanya ha repassat també el que han estat els temes més controvertits d'aquest mandat, i que han demostrat “una gestió bastant mediocre per part del govern de CiU”. Així ha detallat situacions com la de l'escorxador, que ha deixat un forat d'1.700.000 euros en les arques municipals “i que no està resolt, perquè encara no s'ha adjudicat.” També ha recordat el cas dels multicinemes d'Amposta, que va estar en funcionament durant molts anys sense llicència, fins al punt de provocar que una altre empresa de multicinemes del territori interposés una demanda de 3 milions d'euros a l'Ajuntament com a responsable civil subsidiari. Espanya ha lamtentat també la manca de col·laboració de l'Ajuntament en la municipalització de les escoles de les societats musicals d'Amposta, tot recordant que en el cas concret de la Lira, que sí que volia aquesta municipalització, “la negativa de l'alcaldia a fer-ho li farà perdre 100.000 euros perquè estaven consignats al pressupost del 2010 i per molt que el el nou titular d'Enseyament arribi a un acord amb l'Ajuntament, aquests 100.000 euros ja no es podran recuperar”. Altres episodis negatius per al municipi, segons els socialistes, ha estat l'excessiva pujada de l'IBI, que durant els darrerrs deu anys ha estat del 70%, i els favoritismes cap a determinats empresariss locals. “En conclusió 24 anys de majoria absoluta, al final, comporten un cert relaxament, la sensació que l'Ajuntament més que la casa de tots és la casa d'alguns i això deriva en una manca d'eficàcia en la gestió dels recursos municipals”, ha etzibat.
Els principals eixos del programa
Els socialistes ampostins ja tenen també molt avançat el que serà el programa amb què concorreran a les eleccions. De fet, avui ja han apuntat quins seran els cinc principals eixos. Evidentment, el primer, per fer front a la crisi, anirà molt enfocat, per una banda, a optimitzar els recursos municipals. “Amposta té un pressupost de 40 milions i, per tant, té molt de de marge per estalviar, per fer més eficaç la gestió dels recursos”, ha detallat Espanya, que ha recordat: “Nosaltres ja hem llançat propostes com la creació d'una central de compres i d'una gerència de personal, per fer més transparent la contractació del personal vinculat a l'Ajuntament”. També és clau el suport a l'economia productiva local. “El comerç local està desassistit. Ens consta que hi ha molt malestar per l'obertura del Carrefour, que tindrà un impacte molt important, per la qual cosa cal minimitzar aquest impacte i proposem un pla de suport al comerç local que compensés la baixada de facturacio”.

Un altre eix serà el turisme, amb una aposta clara perquè Amposta lideri la promoció turística del Delta, en col·laboració amb la resta de municipis. El tercer, la potenciació dels punts forts d'Amposta com a ciutat, com són l'oferta esportiva amb l'INEF i l'IES de Tecnificació a punt de construir-se; el patrimoni cultural i, molt especialment el musical, “en què cal treure'n el valor afegit”, i tota la cartera de serveis sociosanitaris. El quart eix fa referència a la que contina sent la gran assignatura pendent d'Amposta, la millora dels espais públics i de la mobilitat. I el cinquè, posar en marxa un seguit de temes pendents quant a equipaments com són el nou CAP, una nova estació d'autobusos, i finalment la construcció d'un centre cívic, reivindicat per l'associació de veïns “el qual tirarem endavant si governem”.
Cal recordar que en les pròximes eleccions municipals, l'Ajuntament d'Amposta passarà a tenir una composició de 21 regidors. Espanya ha destacat que l'objectiu dels socialistes ampostins és moure l'electorat històric perquè el nombre actual de quatre regidors no s'addiu amb el sentiment socialista que hi ha a la ciutat. En les darreres eleccions generals, el PSC va aconseguir 5.000 vots.
Els perfils

Antoni Espanya Forcadell va nàixer el 1965 a Amposta, està casat i és pare de dos fills. Prové d'una família força coneguda a Amposta amb tradició política d'esquerres i vinculada al comerç de roba. Biòleg, i amb estudis d'Enginyeria Tècnica Agrícola, fou tècnic del grup A al Parc Natural del Delta de l'Ebre. Duran els darrers set anys (2004-2010) ha estat director dels Serveis Territorials del departament d'Agricultura de la Generalitat a les Terres de l'Ebre. És primer secretari del PSC d'Amposta i portaveu del grup socialista a l'Ajuntament, i secretari d'Ordenació del Territori a la Federació de PSC de l'Ebre. Afiliat a la UGT, és soci del CF Amposta, del Club esportiu de pesca i del Club de Gimnàstica Rítmica d'Amposta. Practicant habitual de l'esport, és un dels polítics de les Terres de l'Ebre més actiu a les xarxes socials. Al facebook compta amb 3.655 amics.
(http://www.facebook.com/home.php?#!/profile.php?id=1122884093).
També té blog propi http://toniespanya.blogspot.com/
Lluïsa Lizárraga Gisbert va nàixer el 1960 a Amposta, està casada, té una filla i és professora d'EGB. És mestra del Col·legi Públic Agustí Barberà d'Amposta. És diputada al Congrés pel PSC i regidora a l'Ajuntament d'Amposta.
*La segona foto és d'ACN