dimarts, 7 de desembre del 2010

Sant Jaume d'Enveja, el Perelló, l'EMD Jesús i Móra la Nova impartiran tota l'educació obligatòria a partir del curs vinent

Les escoles de Sant Jaume d'Enveja, el Perelló, l'EMD Jesús i Móra la Nova s'han constituït com a nous instituts escola. Això significa que a partir del proper curs 2011-2012 aquests centres oferiran tota l’educació obligatòria, és a dir, des de P-3 i fins a 4t ESO. Ara bé, la directora territorial d'Educació en funcions, Marian Rojas, ha explicat que l'ampliació de la secundària en aquests centres s'anirà fent de forma extensiva curs rera curs.

En el cas de Sant Jaume d'Enveja, Rojas ha explicat que els alumnes de secundària s'estan escolaritzant a l'institut Berenguer IV d'Amposta. El departament d'Educació hauria estudiat traslladar-los a l'institut de Deltebre donada la possibilitat que obria el nou pont sobre l'Ebre quant a distància i temps de trasllat. Ara bé, tenint en compte que aquest canvi obligaria a ampliar el centre de Deltebre, Educació ha cregut més viable i positiu per la població dur a terme una petita ampliació de l'escola de Sant Jaume d'Enveja i escolaritzar els alumnes de secundària al centre. Aquesta ampliació s'aniria fent per extensió de manera que el curs vinent només s'escolaritzarien a l'institut-escola els alumnes de primer d'ESO mentre que els que cursaran 2n, 3r i 4t d'ESO continuaran a l'institut Berenguer IV.

El mateix cas es dóna a Móra la Nova. Els joves del poble estudien educació secundària a l'institut de Móra d'Ebre, un centre que també caldria ampliar. Així les coses, i amb la voluntat de donar resposta a les demandes del municipi, optimitzar recursos i impulsar un model educatiu diferent s'ha optat per crear un institut-escola a Móra la Nova. També l'EMD de Jesús convertirà l'escola Daniel Mangrané amb un institut escola. Els xiquets del poble s'escolaritzen actualment a l'institut de Roquetes, un centre que en els darrers tres anys ha patit dos ampliacions. Des de la mateixa direcció, es va mostrar el neguit tot afirmant que un centre tant gran “no és abastable”, per la qual cosa Educació també ha optat per impulsar aquest model pedagògic a l'EMD.

Rojas afirma que aquest model aporta valor afegit ja que permet fer una traspàs més coherent de l'educació primària a l'educació secundària. Així mateix, ha assenyalat que la proposta ha estat molt ben rebuda en tots els municipis.

En el cas del Perelló, aquest municipi ja fa tres anys que l'escola i l'institut comparteixen espais, però ara el centre farà un pas endavant administratiu amb una única direcció.

Aquests centres només oferiran educació obligatòria, és a dir, no impartiran els cursos de Batxillerat, excepte en el cas del Perelló. Així mateix, Rojas ha explicat que el primer curs, tant a Móra la Nova com a Sant Jaume d'Enveja, s'haurà de fer en mòduls prefabricats, mentre es busquen solars adjacents a les actuals escoles per fer l'ampliació.

Notícia publicada a Teveon, divendres, dia 3 de desembre