dilluns, 16 de setembre del 2013

Ginestar rehabilitarà l’any vinent l’Església Vella com a element central de la promoció turística del municipi

L’alcalde, Josep Maria Domènech, confia que la Generalitat concerti les places del Centre de Dia perquè entri en funcionament aquest mandat
1 / 2
L’alcalde de Ginestar, Josep Maria Domènech, ha anunciat que l’any vinent s’iniciaran les obres de rehabilitació de l’Església Vella que estan incloses en el projecte Viure al Poble de recuperació del nucli antic de la població. L’edifici (XIII-XVII) es va adquirir el 2009, disposarà d’un centre d’interpretació i també acollirà l’oficina de turisme. A més, tindrà un espai de caràcter polivalent per fer xerrades i altres activitats. Domènech ha destacat que l’actuació permetrà oferir un nou ingredient a l’oferta turística del municipi, lligada al passeig de l’Embarcador i a altres iniciatives que es preveuen tirar endavant. L’actuació té un cost d’uns 450.000 euros.
Juntament amb aquesta actuació, en el marc del Viure al Poble, l’any vinent també es preveu un programa integral de senyalització turística i la reordenació del trànsit i noves zones d’aparcament.
El programa Viure al Poble té un cost de 814.000 euros, 530.00 dels quals estan subvencionats per la Generalitat (15%) i el Fons Feder (50%). La rehabilitació de l’església també ha rebut subvenció corresponent a l’1% cultural.
Precisament enguany s’ha enllestit la segona fase d’urbanització del carrer de Sant Antoni amb carrer Borró contemplat dins del programa. L’obra té un cost d’uns 183.000 euros. Els carrers s’han empedrat, s’han soterrat tots els serveis, com l’enllumenat públic i la megafonia, i s’han externalitzat els comptadors per donar una imatge més atractiva i millorar el servei al Nucli Antic.
Més enllà d’aquest projecte d’important envergadura per al municipi, Domènech confia que aquest mandat es posi en marxa el Centre de Dia i es construeixi el consultori que hi va adjacent. El projecte del Centre de Dia es va iniciar fa quatre anys i només resta pendent acabar d’equipar l’interior, uns 40.000 euros, i construir el vial d’accés, uns 110.000 euros, totes dues actuacions amb finançament del PUOSC. Pràcticament enllestit, doncs, l’alcalde confia que la Generalitat concerti les places perquè es posi en marxa aquest mandat. “És un equipament de primer nivell que si avui mateix entrés en funcionament ja s’ompliria”, ha explicat. El centre pot disposar d’entre 20 i 25 places.
Amb les obres de construcció del Centre també s’ha habilitat una Estació Transformadora (ET) per donar subministrament a l’equipament a la vegada que des de la companyia s’han fet un seguit d’actuacions per millorar el servei d’enllumenat al municipi que tenia molts problemes per constants baixades de tensió elèctrica.
Al costat del centre s’hi ha de construir el consultori. Segons ha explicat Domènech, els terrenys ja s’han cedit al departament de Sanitat i el projecte ja està executat. A més, és un equipament que consta en el Pla de Salut. “És una obra també prioritària”, ha subratllat. En la mateixa zona on hi ha el Centre de Dia i s’ha de construir el consultori hi ha el casal d’avis, la biblioteca i el col·legi que es va ampliar el 2008. Precisament tot l’espai que quedarà des del vial d’accés fins a aquests darrers equipaments es cedirà al col·legi com a pati per als xiquets i xiquetes.
Finalment, en la valoració de dos anys de mandat, Domènech ha ressaltat que la situació econòmica de l’Ajuntament és prou bona tot i el context econòmic de dificultat actual. També s’ha referit a les actuacions previstes en el marc de les obres de restitució per la descontaminació de l’embassament de Flix. “Estem pendents que es liciti i s’adjudiqui la construcció del nou dipòsit d’aigua de 700.000 litres que representarà una millora importantíssima”, ha puntualitzat. En el marc de les obres per la retirada dels fangs es preveu també la construcció d’un nou pou de captació d’aigua que confia que s’iniciï l’any vinent.