dijous, 25 de febrer del 2010

El Congrés insta el Govern a defensar totes les modalitats de pesca de la tonyina roja

La diputada Lluïsa Lizárraga destaca que l'Estat espanyol ha estat pioner en la protecció d'aquesta espècie, “aplicant des de fa molt temps mesures de control i conservació”

La Comissió de Medi Ambient del Congrés va aprovar ahir a la tarda diverses proposicions no de llei per defensar les diverses modalitats de pesca de la tonyina roja. La diputada Lluïsa Lizárraga ha estat l'encarregada de defensar la posició del Grup Socialista en aquesta qüestió. Les proposicions insten el Govern a defensar davant el Consell de Ministres de Pesca i la Comissió Europea totes les modalitats de pesca de la tonyina roja i a esperar la nova avaluació sol·licitada per la ICCAT (Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Roja) sobre el seguiment d'aquesta espècie abans de prendre mesures més restrictives.

La proposició defensada per Lizárraga arriba tot just després que la Comissió Europea, en data 22 de febrer, hagi donat suport a la prohibició internacional d'aquesta pesca però amb un seguit de condicions per a la seva entrada en vigor, tal com ha recalcat la diputada. Així, entre aquestes condicions hi ha que aquesta no es produeixi abans de la pròxima reunió de l'ICCAT del mes de novembre vinent, que es tinguin en compte els estudis sobre les mesures realitzades i que es preservi la pesca artesanal, concepte encara per definir segons la comissaria europea de pesca.

Per aquest motiu, la diputada del PSC ha volgut recordar que l'Estat espanyol “ha estat pioner en protegir aquesta espècie aplicant des de fa molt temps mesures de control i conservació”. A més, també ha destacat que el govern espanyol ha aplicat de forma rigorosa el Pla de Recuperació imposat per la ICCAT, tot defensat que aquest és el fòrum adequat per a la gestió de la pesca de la tonyina roja.

La diputada ebrenca s'ha referit especialment a la tasca desenvolupada per aquest sector a l'Ametlla de Mar i ha fet referència al fet que la Confederació Espanyola de Pesca (Cepesca) reconeix que s'ha fet un gran esforç en la contenció del sector.