divendres, 19 de febrer del 2010

Els incendis, un canvi de model

La constitució al Parlament de Catalunya de la comissió d’investigació sobre l’incendi d’Horta de Sant Joan fica en evidència la voluntat d'alguns partits de treure rèdit polític d’una desgràcia molt dolorosa per a Catalunya.

És aquesta una comissió que s’ha pogut constituir i aprovar gràcies a la reforma del Parlament feta i impulsada pel govern d’esquerres, és a dir, abans, quan governava CiU, no era possible que l’oposició pugués fer possible una comissió d’investigació al Parlament de Catalunya. Tant era així que els greus incendis de Nonasp i la Fatarella, en el qual també va haver-hi desgraciadament morts, CiU va impedir que es fes una comissió d’investigació de les mateixes característiques de la d’avui.

Jo vaig estar present als dos incendis i els asseguro que no hi ha color amb el nivell d’efectius i de coordinació que va haver-hi a Horta de Sant Joan que el que va ser present a la Fatarella. Sigui com sigui, mai és dolent que hi hagi llums i taquígrafs, i cal afavorir la transparència, valor positiu en la gestió política. Per tant, en aquest sentit benvinguda sigui la comissió d’investigació.

Que la comissió investigui el que consideri convenient però, al meu entendre, el que fica en evidència aquest gran foc és la necessitat d’un canvi de model. D’incendis sempre n'hi ha hagut i n'hi haurà, i arriben a aquesta gran proporció per diferents circumstàncies, per causes climàtiques, per l’orografia, per dificultats en l’extinció, etc, però n'hi ha una molt important que voldria remarcar i que és la manca de gestió del bosc.

Segons el meu parer una gestió correcta del bosc impediria molts incendis i sobretot que aquests foren tan grans i, a més, s'aprofitaria un recurs natural que és propi de la terra, que el tenim i no el sabem aprofitar.

La crisi de la ramaderia catalana ha agreujat un problema que és clar, la crisi energètica ens dóna també la proporció justa i la necessitat d’aprofitar els recursos naturals propis, és l’obligació dels governs saber fer aquest canvi de model si volem fer més racional la gestió pública dels béns de tots els catalans.

La comissió que investigui i faci la seva feina, que doni transparència als fets, però el govern que pensi en el futur i aquest futur passa per un canvi de model en la gestió dels boscos i en conseqüència dels incendis.



JOAQUIM PALADELLA CURTO
Diputat pel PSC al Parlament de Catalunya i alcalde de Batea