dimarts, 14 de juny del 2011

“CiU situa les Terres de l'Ebre a segona divisió amb un pressupost que redueix les inversions en un 45%”

El PSC planteja un model alternatiu realista per augmentar els ingressos i garantir les polítiques necessàries d'atenció a les persones

Els darrers governs de progrés de la Generalitat havien aconseguit que les Terres de l'Ebre guanyessin terreny perdut a l'oblit històric al qual havíem estat sotmesos i ara ja hi tornem a ser, CiU ens presenta uns pressupostos negatius que marquen una inflexió respecte a la feina feta, i tot aquell camí que havíem recuperat es veu ara alterat tornant a una situació de desavantatge respecte a la resta del país”. Així de contundent s'ha mostrat avui el primer secretari del PSC de l'Ebre, Antoni Sabaté, davant uns comptes que disminueixen en un 45% les inversions a les Terres de l'Ebre. Per al dirigent socialista, tot i ser conscient que cal adaptar els pressupostos a la situació econòmica actual, cal establir prioritats i, per tant, l'esforç inversor s'ha de fer sobretot en aquells territoris que més ho necessiten, com són les Terres de l'Ebre, i en aquells serveis que tenen a veure amb l'estat del benestar, com la salut, l'educació i l'atenció a la gent gran, i en la igualtat d'oportuntitats.
Així ho ha lamentat també la diputada socialista Núria Ventura, tot recordant que l'anterior govern també va haver d'ajustar els pressupostos a la crisi, però que en cap cas va ser en detriment de garantir els pilars de l'estat del benestar. Ventura ha qualificat els pressupostos de tous amb la crisi i durs amb els més febles, “resignats en la lluita contra la crisi, ja que no contemplen polítiques d'ocupació ni a Catalunya ni tampoc a les Terres de l'Ebre”. Per ella, s'ha posat fi a la discriminació positiva dels darrers governs de progrés de la Generalitat respecte al territori, tot constatant “que les Terres de l'Ebre, amb aquests pressupostos, han tornat a baixar a segona divisió”. Davant d'aquesta situació, ha assenyalat que és possible un model alternatiu no només per incrementar les inversions sinó per augmentar els ingressos. En aquest sentit, ha titllat de gran irresponsabilitat eliminar l'impost de successions, ja que amb aquesta aportació es podien tirar endavant moltes iniciatives. Des del PSC, a més, s'han proposat noves taxes a l'energia nuclear, que ajudarien a desenvolupar aquestes polítiques de l'estat del benestar.
Per aquest motiu, el grup parlamentari presentarà una esmena a la totalitat, però també diferents esmenes a l'articulat d'aquests pressupostos. Entre altres, quant a Salut el PSC considera prioritari que es tiri endavant el projecte bàsic i executiu del nou hospital; el Pla d'Innovació a l'atenció primària i a la salut comunitària; la continuïtat sense restriccions horàries ni reduccións de plantilla dels serveis oferts pels serveis d'atenció primària i pels serveis d'urgències d'atenció primària que es veuran reduïts amb les retallades del govern de CiU; que continuï el programa salut i escola, i que es dotin econòmicament els consultoris de Benifallet, Ginestar i Bot per fer front a la licitació i inici de les obres i també es tingui en compte aquells municipis que encara estan sense consultori o el tenen en males condicions. Les esmenes també inclouen la residència per la gent gran de Batea i els centres de dia de la Torre de l'Espanyol i la Fatarella; el col·legi de Sant Llàtzer i l'Institut de Tortosa, i l'institut escola de Sant Jaume; la dotació de partides en l'àmbit de territori i sostenibilitat per continuar el programa de desplegament de fibra òptica; el projecte de la C-12 per la seva importància estratègica i de futur per al territori, i que es continuï implementant el pla d'arranjament de camins “que hem desenvolupat els darrers anys”.
Ventura ha assenyalat que a banda de les mancances concretes en els presupostos territorialitzats, el projecte que proposa CiU, de retallades en general, afecten a tots els ciutadans del país i, evidentment, també a la gent de l'Ebre. En aquest sentit, ha lamentat que s'anuli la Llei de Barris que ha estat tan important per a municipis com Tortosa, Móra d'Ebre, Flix i Ulldecona, ja que no hi haurà cap altre municipi que hi pugui accedir. També ha recordat l'eliminació de la sisena hora a les escoles i la retallada en polítiques de benestar en un 45%. A això cal afegir, l'eliminació de prestacions econòmiques de fills a càrrec per a tothom i la retallada en un 86% dels ajuts en el marc de la Llei de la Dependència. “Precisament allí on més fa falta invertir, més retallen”, ha reblat, un fet que certifica que “l'atenció a les persones no és una prioritat per al govern de CiU”.