dimecres, 21 de setembre del 2011

El PSC impulsa la posada en marxa dels centres de dia de la Torre de l'Espanyol i la Fatarella, i de la residència de Batea

 Tot i el vot contrari de CiU, el Parlament va aprovar la proposta de resolució instant al govern a concertar les 60 places de l'equipament de Batea
 
El PSC va traslladar ahir a la tarda al Parlament de Catalunya, i concretament a la comissió de Benestar Social, el seu malestar per la paralització de diferents centres de dia per a la gent gran a les Terres de l'Ebre i va aconseguir el suport necessari per instar el govern a que tiri endavant els de la Torre de l'Espanyol i la Fatarella i es concertin les 60 places de la residència de Batea. Les propostes van ser presentades i defensades per la diputada ebrenca Núria Ventura.
En les dos primeres propostes, la de la posada en marxa abans de final d'any del centre de dia per a la gent gran Lo Centro de la Fatarella i el de la Torre de l'Espanyol tots els grups van votar-hi a favor després d'incorporar una transacció a una esmena de CiU. En el cas de la residència de Batea, Convergència va votar-hi en contra, tot i que no va poder evitar que s'aprovés.
"La Terra Alta i la Ribera d'Ebre són dues de les comarques catalanes amb un índex de població envellida més elevat, i per això des de l'anterior govern vam fer un esforç per posar al dia i augmentar els recursos destinats a polítiques socials, especialment pel que fa a equipaments i serveis per a la gent gran", va exposar en la seva intervenció la diputada socialista Núria Ventura, que va explicar que s'havien presentat les dues propostes perquè després de vuit mesos de govern de CiU els equipaments estan paralitzats. Ventura ha celebrat el suport de tots els grups a les propostes de la Fatarella i la Torre, però ha criticat la posició de CiU amb Batea, "Aquest fet demostra la nul·la voluntat del govern de tirar endavant aquest equipament i la falta de compromís de Convergència amb les persones grans de la Terra Alta".
El Departament d'Acció Social i Ciutadania i l'Ajuntament de Batea van signar el 2010 un conveni per a la construcció i equipament d'una residència per a persones grans en aquest municipi, després de constatar i analitzar la necessitat de crear noves places d'atenció per a persones grans amb dependència a la comarca.
L'Ajuntament va posar a disposició el solar necessari per a la construcció d'una residència de persones grans amb dependència i va presentar un projecte, una memòria d'obres i el pressupost d'aquestes darreres. Ambdues parts van acordar que a l'Ajuntament de Batea li corresponia impulsar i fer-se càrrec de la construcció i equipament de la residència, amb una capacitat de 60 places residencials i amb un pressupost total validat pel departament de 4.241.465,41 euros, per tal de prestar el servei d'atenció a la dependència. Igualment, l'Ajuntament assumia les despeses derivades de les llicències d'obres i activitats i de qualsevol taxa que se'n pogués derivar o que gravés la propietat.
De la seva banda, la Generalitat es comprometia, mitjançant l'ICASS, a cooperar en el finançament per a la construcció i equipament de la residència amb una subvenció màxima de 3.971.212,50 euros, dels quals 3.373.296,87 euros corresponents a la construcció de l'equipament, així com a fer efectiva la subvenció en deu anualitats, de l'any 2010 al 2019. La Generalitat també es comprometia a concertar les 60 places de que disposa la nova residència, un cop complerts tots els requisits i procediments que estableix l'ordenament jurídic vigent. La residència està acabada, equipada i amb tota la documentació necessària per iniciar l'activitat. A més, totes les residències de l'entorn tenen llista d'espera en les places públiques, per tant, cal que es concertin ja aquestes 60 places de manera immediata tal com ahir va aprovar el Parlament de Catalunya després de la proposta del PSC. 
A la comissió, hi van assistir l'alcalde de Batea, Joaquim Paladella, i membres del casal de la Gent Gran.