dilluns, 13 d’octubre del 2014

El PSC exigeix al govern de la Generalitat que pagui la totalitat dels ajuts agroambientals de l’arròs del 2013 i que planifiqui els del 2014

Els socialistes, que recorden l’esforç que han fet els pagesos per tirar endavant la collita, ho reclamaran en una moció que portaran a tots els ajuntaments del Delta
El PSC ha exigit de nou avui al govern de la Generalitat que faci efectiu el pagament dels ajuts agroambientals del 2013 als pagesos arrossers del Delta, pendents de cobrar-ne el 45%. El candidat a l’alcaldia d’Amposta i portaveu del PSC de l’Ebre, Francesc Miró, ha tornat a denunciar les picabaralles entre els governs de CiU i el PP que “acaben retroalimentant-se” en una problemàtica que “malauradament a qui acaba afectant és als pagesos”. Ho ha fet explicant que si bé el govern de la Generalitat, mitjançant una nota de premsa, al·legava no poder fer front al 45% que resta de les subvencions del 2013 perquè el del PP no havia pagat, des del ministeri, a través d’una carta enviada a una associació agrària el mes d’abril passat, l’aleshores secretària general d’Agricultura i Alimentació i actual ministra, Isabel Garcia Tejerina, assegurava que s’havia fet el pagament a la Generalitat de la totalitat del 2013 i del 58% del corresponent a enguany. “El que cal d’una vegada no és que s’excusin els uns amb els altres sinó que s’arregli aquesta situació”, ha emfatitzat, tot recordant que el conreu de l’arròs no seria viable sense els ajuts europeus en concepte de gestió agroambiental, uns 400 euros per hectàrea, cofinançat per la Unió Europea, l’Estat espanyol i la Generalitat, el que representa una injecció de 8 milions d’euros en el conjunt del Delta.
L’alcalde de Sant Jaume d’Enveja, Joan Castor Gonell, ha recordat que els costos de producció superen ara per ara els ingressos bruts de venda, tot fent referència a l’esforç dut a terme pels pagesos durant el 2013 per tirar el cultiu endavant. “Aquestes ajuts són una compensació a tot un seguit d’accions perquè el cultiu de l’arròs sigui sostenible, de producció, de control de plagues, de diferents treballs”, ha exposat Gonell, que ha recordat a més que el pagès ha afrontat la collita del 2014 pendent de rebre l’ajut de l’any anterior.
Per aquest motiu, el PSC, que ja va dur els mesos de març i abril passat una moció a partir de la qual es van pagar el 55% dels ajuts, en portarà una de nova a tots els ajuntaments del Delta en què reclama el 45% pendent de l’any 2013 a la Generalitat de Catalunya, que és qui té les competències. Quant als ajuts del 2014, reclama que es planifiqui un calendari de forma realista del pagament dins de l’any i que se n’informi a les organitzacions agràries per tal que ho puguin traslladar amb temps als seus associats i així poder planificar correctament la campanya arrossera del 2015. “El pagès està molt dolgut, el govern de la Generalitat ha de de fer efectiu el pagament perquè els pagesos puguin treballar. Aquest desembre hauríem de rebre els ajuts del 2014 i encara estem pendents dels del 2013, el que representa un greu problema econòmic per als pagesos arrossers.”