dimecres, 1 d’abril del 2009

Més ocupació i noves oportunitats laborals


El PSC valora positivament el Fons Estatal d'Inversió Local que crearà 1.236 llocs de treball a l'Ebre i el Fons Extraordinari per a la Dependència que amplia les places dels centres de dia i de residència per a la gent gran

El PSC de les Terres de l'Ebre ha valorat avui de forma molt positiva l'ocupació quegenera el Fons Estatal d'Inversió Local que representa la posada en marxa de 157obres als diferents muncipis ebrencs i, el més important, la creació de 1.236 llocs detreball. El PSC ebrenc també ha volgut ressaltar que les Terres de l'Ebre esveuran molt beneficiades a partir de la posada en marxa del Fons Extraordinari de laDependència, també incòs en el Plan E, Pla d'Estímul de l'Economia i de l'Ocupaciódel govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Aquest fons, a partir del conveni signat amb Acció Social i Ciutadania de la Generalitat, permetrà dotar de noves places els centres de dia i residències de gent gran a les Terres de l'Ebre i crear, a la vegada ocupació.
La principal reflexió que han fet avui els socialistes és que donat que unade les taxes més elevades d'atur es dóna en el sector de la construcció el que cal és per una banda afavorir la feina d'aquest col·lectiu però també treballar per a crear noves oportunitats laborals en els altres sectors, com és el cas del sector serveis.

La secretària d'Organització del PSC a les Terres de l'Ebre, Maria Beltran, ha destacat que la posada en marxa del Fons permetrà oferir nous llocs de treball precisament en un dels sectors més perjudicats per l'actual crisi, el de la construcció. “Podrem fer unes obres que d'una altra manera no hauríem fet. Són obres en què es necessiten treballadors de la construcció, on hi ha la taxa d'atur més alta. Serviran per pal·liar la situació que viu aquest sector, amb la creació de 1.236 llocs de treball i una inversió al nostre territori de 32 milions d'euros. Durant l'any 2009, aquest sector es beneficiarà per aquesta iniciativa.” I és que, per comarques, el Fons Estatal
permet la creació de 449 llocs de treball al Baix Ebre, 370 al Montsià, 294 a la Ribera d'Ebre i 123 a la Terra Alta.

Els socialistes també han explicat quina és la tipologia de les 157 obres que es realitzaran gràcies a aquest fons. Així un 38% són de rehabilitació i millora d'espais públics, un 28% són equipaments i infraestructures de serveis bàsics, un 12%, equipaments i edificis culturals, educatius i esportius, i un 10% són edificis i equipaments socials, sanitaris i funeraris. El secretari de Política Municipal, Manel de la Vega, ha incidit també en el 12% d'obres que corresponen a la promoció industrial, l'estalvi i l'eficiència energètica, la protecció del medi ambient, la promoció de la mobilitat i seguretat vial i la supressió de barreres. A més, ha destacat que als 1.236 llocs de treball directe, cal assenyalar que s'ha fet una estimació de 539 llocs de treball per ocupació indirecta, relacionada amb les empreses que donaran servei a les diferents obres.

D'altra banda, Beltran també ha destacat la importància d'una altra de les mesures endegades en el marc del Plan E, el Fons Extraordinari per a la Dependència que permetrà la creació de 236 places més de centre de dia i residència per a la gent gran a les Terres de l'Ebre amb una inversió de 2.075.355 milions d'euros.

Beltran també ha volgut referir-se al fet que un dels principals beneficis que atorga la Llei de la Dependència és el fet que al cuidador se'l dóna d'alta de la Seguretat Social. “És una molt bona notícia perquè realment som les dones les que fem aquesta tasca i fins ara ho feiem sense cotitzar. Tot i el retard, s'està avançant, i ja hi ha casos a les Terres de l'Ebre en què ja es percep aquesta prestació”.

Els socialistes han fet, doncs, una reflexió, que segons De la Vega, ha de ser col·lectiva amb la implicació dels agents socials, els partits polítics i els governs. “La crisi financera que patim a nivell mundial ha donat lloc a més precarietat i polarització laboral, com diuen els tècnics. Per tant, davant el fet que el sector de la construcció és un dels més afectats per l'atur (3.142 persones a les Terres de l'Ebre), una part d'aquest sector haurà de canviar a la llarga de feina”, ha exposat i ha afegit: “No podrem aguantar el mateix nivell de construcció dels darrers anys, per la qual cosa són importants tant els programes de formació del departament de Treball com la creació de noves oportunitas de treball per a la gent d'aquest sector. El paper que la formació professionat té ara, però sobretot en un futur, és molt important”. És per aquest motiu, que De la Vega ha considerat altament positiu el nou fons per a la Dependència, perquè crea nous llocs de treball en el sector dels serveis socials, que està a l'alça. “Com a partit socialista i d'esquerres hem de comptar amb els usuaris i amb els treballadors, i en aquest cas, amb els treballadors del sector de la construcció”.