dimarts, 14 d’abril del 2009

Pacte pel patrimoni històric a Tortosa

Amics i Amigues dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa, han aconseguit l'aprovació unànime d'una moció “El Pacte pel Patrimòni Històric de Tortosa” en el darrer ple de l'Ajuntament tortosí. És un èxit atribuïble al bon fer d'aquesta entitat, de fa més d'una dècada, i alhora una excel.lent manera de demostrar la utilitat dels mecanismes de participació ciutadana de què disposa l'Ajuntament des de fa un bon grapat d'anys.

L'acord recull propostes en els dos àmbits que fa un temps ocupen l'activitat de l'entitat i que són dos temes complementaris, tot i que diferents, i que són molt importants per a una ciutat històrica com la nostra, el nucli antic i el patrimoni monumental. El nucli antic de Tortosa ha patit un procés d'abandonament i degradació progressiu en les darreres dècades, un fenomen no exclusiu i que s'ha produït en moltes ciutats semblants, tot i que a Tortosa ha vingut agreujat per la nul.la voluntat política d'intervenir-hi amb el planejament urbanístic per part dels governs de CiU, precedents polítics de l'actual.

L'aprovació l'any 2005 del Pla Integral del Casc Antic de Tortosa (PinCAT), en el marc de la Llei de Barris, ha significat un gir estratègic i l'inici de la tan necessària recuperació, a la qual cal afegir la política d'ubicar institucions en el centre històric en el marc d'un nou disseny urbanístic recollit al POUM, que desenvolupa un model de ciutat compacta, equilibrada, que recupera el paper del centre històric com a centre administratiu i comercial i que ordena la ciutat amb desenvolupaments urbanístics a nord i sud, tenint l'Ebre com a eix vertebrador. Amb tot, no n'hi ha prou amb amb l'actuació de millora dels espais públics, cal també dotar de vida els seus espais amb activitat econòmica i continuar amb l'aposta per ubicar-hi com més institucions millor; en cas contrari, si només optem per la construcció i rehabilitació d'habitatges correm el risc que esdevingui un gueto, i això cal defugir-ho. Un bon exemple el tenim en l'aposta que el Pacte fa per l'adquisició del Col.legi dels Josepets, aposta que els socialistes hem vingut defensant reiteradament i que vàrem impulsar des del govern. Tot i això, cal que aquest espai tan important es dedique a equipaments públics, en cas contrari, ho patirà el barri del Rastre.


L'altre aspecte fonamental del Pacte aprovat, i com el seu nom indica, fa referència a una multitud de mesures, destinades a recuperar i protegir el patrimoni històric. Aquí vull posar l'èmfasi en l'aposta per l'arquitectura militar, tal com vaig comentar en el ple. Més enllà de continuar amb les actuacions a la Catedral, al Palau Epicopal, als Reials Col.legis o a l'Escorxador(o Escorxeria), és molt important posar en valor el conjunt de fortificacions de la ciutat, la ciutadella del segle X (la Suda), els trams de muralla del segle XIV i el conjunt de forts dels segles XVII i XVIII, que configuren el conjunt més important de Catalunya i un dels més importants de la Península ibèrica. Cal fer una aposta per tot el nostre patrimoni i posar en valor allò que ens singularitza, per la ineludible necessitat de conservació i per la possibilitat d'aprofitament turístic.

Cal felicitar, doncs, els promotors d'aquesta iniciativa, els Amics i Amigues dels Castells i del Nucli Antic, que són un bon exemple del dinamisme de la nostra societat civil i que, com sempre, han fet una aportació força positiva per al futur de Tortosa des de la preservació i potenciació dels elements més importants del seu passat.

Joan Sabaté i Borràs
Senador i portaveu del PSC a l'Ajuntament de Tortosa