divendres, 31 de juliol del 2009

Ara, finançament local

Els Ajuntaments, com a administració més propera al ciutadà, hem estat al llarg d’aquest darrers 30 anys de democràcia prestant tota una sèrie de serveis que ens són propis així com d’altres, que tot i no ser de competència municipal, havíem de donar perquè així ens ho demanaven els ciutadans. Serveis que ens han suposat un dispendi econòmic prou important perquè ara que estem patint moments de dificultats econòmiques, l’administració de la Generalitat ens doni un cop de mà per a poder continuar-ho fent, més si tenim en compte que el nou Estatut amplia i fixa la llista de competències locals.

Les administracions locals hem estat al costat del Govern, com no podia ser d’altra manera, conscients de les dificultats que suposava aconseguir un nou finançament per a Catalunya. I la tasca feta pel nostre govern ha estat a l’alçada que calia, obtenint molts més recursos per a Catalunya, posant al país al lloc que li correspon, sent solidaris sí però aconseguint un millor finançament donat que estàvem molt per sota de la mitjana espanyola. Hem aconseguit un bon finançament, tenint en compte la població, els serveis prestats, amb un percentatge de participació molt més alt en la recaptació dels impostos, és a dir, que és té en compte la realitat de cada territori.


Amb la tenacitat d’aquest Govern no ens ha calgut estar a l’espera d’un altre Majestic que s’ha demostrat que no va ser un bon acord econòmic. O potser no es tractava d’això i el que realment es volia aleshores era arribar a un acord d’estabilitat de governs de l'època?


Així, doncs, un cop aclarides, aquesta vegada sí, les finances de la Generalitat, ara el que cal és assegurar un bon finançament local. Aquest vindrà fruit de la bona entesa i sensibilitat que hi ha vers els municipis, coneixedors del paper destacat que té l’administració local. El nou Estatut així ens ho reconeix com a ens local bàsic de l’organització territorial de Catalunya. Recursos que han de permetre, també, atendre les demandes dels Ajuntaments millorant el Fons de Cooperació Local de Catalunya i augmentant substancialment les transferències de lliure disposició dels Ajuntaments, per tal que puguem seguir treballant pels nostres ciutadans atenent les noves demandes de la societat, assegurant el benestar social, sense exclusions, amb més cohesió.

Francesc J Miró Melich.
Alcalde de Godall i Diputat Provincial pel PSC