divendres, 27 de novembre del 2009

Compromís amb les Terres de l'Ebre

El President de la Generalitat, José Montilla, explicitava de nou fa uns dies el seu compromís i el del govern que presideix amb les Terres de l’Ebre. Anunciava el pla que preveu avançar inversions, accelerar la creació de sòl industrial i donar prioritat a les empreses que s’hi vulguin instal.lar i una inversió de 8’2 milions d’euros en formació, entre altres. Un pla que preveu també una comissió de seguiment, integrada pel govern, agents econòmics i socials, i administracions locals.
Aquest govern sempre ha apostat per les Terres de l’Ebre. La mitjana d’inversió per càpita en el període 2004-2010 és superior al del període 1999-2003 en prop de 180 euros. El que passa es que estàvem tant a la cua de tot que ens costarà molt situar-nos en posicions capdavanteres. El conjunt d’iniciatives abarca tres àmbits clarament diferenciats.

En el camp de la dinamització industrial, treballant en quatre blocs: Potenciació de l’oferta de sòl industrial; iniciatives de dinamització comarcal, amb la incorporació de les quatre comarques ebrenques dins del pla, amb vuit milions d’euros de pressupost per estimular l’activitat econòmica i empresarial mitjançant el suport del teixit productiu i la producció local; actuacions de política industrial, entre altres, amb la gestió dels 10 milions d’euros del fons de reindustrialització que s’aprovaran en els pressupostos generals de l’estat, amb especial atenció als projectes d’R+D i internacionalització; i actuacions de política de creació d’empreses, amb prop d’1 milió d’euros en polítiques d’emprenedoria i economia cooperativa.
En el camp del desenvolupament d’infraestructures, amb actuacions en xarxa viària i de mobilitat que representen una inversió actual de 100 milions d’euros en obres (resaltar, per exemple, la licitació per part del DPTOP de la redacció de l’estudi previ de l’Eix Occidental, autovia de 145 km, seguint el traçat de la C12 de Lleida a Amposta i de la N340 fins la cimentera d’Alcanar). Actuacions en ports, amb una inversió de 5’4 milions d’euros; millora i ampliació de la xarxa de regadius; actuacions de sanejament d’aigües i protecció del medi natural; actuacions de protecció del Delta; i altres actuacions estratègiques com l’Hospital.

I, en l’àmbit de foment del capital humà, amb prop d’un 10% més de recursos que el 2009. Es llençarà el projecte Treball a les 4 comarques amb programes de contractació de personal directiu o tècnic, programes de desenvolupament local, programes de qualificació professional, programes innovadors i experimentals per a col.lectius amb dificultat d’inserció i programes de foment de la igualtat d’oportunitats home/dona. També una línia d’incentius a la implantació empresarial a l’Ebre i la creació d’un pla de formació i reciclatge de persones a l’atur.

Tot plegat, referma el compromís inversor del govern català amb les Terres de l’Ebre. Cal destacar que el Pressupost de 2010 fixa que la Generalitat invertirà 629 euros/any per habitant, un 30% més que l’any passat. En definitiva, les bases les tenim posades, el govern està fent els deures i ara hem de continuar treballant per fer realitat aquests projectes, que només seran possibles si unim esforços des de totes les administracions, des de tots els sectors, sindicats i patronal, treballadors i empreses, des de tots els partits també, en benefici del territori i del país.

Núria Ventura
Alcaldessa d'Ulldecona i diputada pel PSC al Parlament de Catalunya