divendres, 6 de novembre del 2009

Un sí a la indústria

Fa unes setmanes escrivia en aquestes mateixes pàgines, un article parlant de la cultura del "No" a les nostres terres i de les oportunitats perdudes per no saber aprofitar-les. Avui, al contrari que aleshores, ens trobem davant un "Si" majoritari. Un "Si" a la indústria i al treball. Estic parlant, evidentment, de la manifestació multitudinària que va tenir lloc a Tortosa i que va ser provocada per l'anunci de tancament de la LEAR.Hi érem molta gent, i de tota mena, demanant el mateix, però no amago la meva sorpresa en veure segons qui a la manifestació, ja que molts dels instigadors de la cultura del "No" també hi eren. Dit això, segueixo pensant que aconseguir industrialitzar el nostre territori és una feina de tots els que tenim responsabilitats polítiques i cíviques.
Des del Govern de la Generalitat s'han de facilitar ajuts perquè les empreses ja instal·lades puguin ser viables i aconsegueixin ser competitives, i per a les que hi vulguen venir, trobin al nostre territori les infraestructures i condicions necessàries. Aquesta feina ja ha començat en aquests darrers anys, ja que s´han posat a disposició de les empreses del territori (la Lear també) ajuts i programes per intentar evitar el que ara està passant.Des de les administracions locals, s'ha de facilitar a les noves empreses la seva instal·lació i saber fer atractius els nostres polígons, com es va fer des de l'ajuntament de Tortosa, sent l'Alcalde Joan Sabaté, quan es treballava per posar en marxa el polígon Catalunya Sud i es van mantenir converses en diverses empreses per atreure-les (llàstima que aquest treball s'hagi interromput).
I la societat civil, que també té el seu paper a jugar en aquesta construcció del nostre futur, hauria d'exercir una crítica constructiva, intentant veure més enllà del dia d'avui, i adonar-se que gairebé sempre, una actuació o iniciativa bona pel conjunt de la societat, afecta algun particular que, en tota legitimitat, defensa els seus propis interessos. Tot plegat no és una feina que es vegi d'un dia per l'altre, però si que acaba donant resultats si tothom s´hi posa. Enguany, als pressupostos de la Generalitat, quedarà reflectida la voluntat del Govern de la Generalitat d'apostar decididament pel nostre territori, com ho ha estat fent últimament, ja que s'han invertit més diners que mai en infraestructures i s'han augmentat més que mai els serveis (educatius, sanitaris etc.). Ara, a part de les inversions ja previstes i de les línies ja existents d'ajuts a les empreses, s'establirà un pla d'industrialització per a les Terres de l'Ebre. I ens quedarà a la gent del territori saber aprofitar-ho, i ajuntar esforços per tal d'anar en una mateixa direcció i ( potser el meu desig és una utopia), ser capaços d'oblidar els interessos partidistes i/o particulars per no perdre més temps. Crec que comencem a saber que volem ser de grans i hem de treballar per aconseguir-ho.

Dolors López Ortega. Diputada al Parlament pel PSC