dijous, 31 de desembre del 2009

Avançar en la vegueria de l'Ebre

El PSC de l'Ebre demana que el Parlament creï la vegueria de l'Ebre mentre es consensua la resta del nou mapa territorial

La vegueria ebrenca gaudeix d'un ampli reconeixement al país i no vulnera ni la Constitució ni l'Estatut

El PSC de l'Ebre ha fet una crida clara i contundent perquè el Parlament avanci la creació de la vegueria de les Terres de l'Ebre mentre es consensua la resta del nou mapa territorial de Catalunya. Així ho han manifestat aquest matí el primer secretari del partit, Antoni Sabaté, i el president de la federació, Joan Sabaté. Els socialistes han reiterat el seu ple suport a l'acció que està duent a terme el govern d'Entesa perquè s'impulsi el nou projecte de llei d'ordenació de Catalunya en vegueries, emfasitzant que així ho mandata l'Estatut, i que, per tant, es tiri endavant el nou mapa territorial de divisió en set vegueries. Amb tot, tal com ha explicat Joan Sabaté, “com que l'avantprojecte haurà de buscar el màxim consens possible, plantegem la possibilitat que si no hi ha suficient acord, s'avanci en la creació d'una nova vegueria, la de les Terres de l'Ebre, que té el ple reconeixement exterior arreu del país, gaudeix de consens intern a les Terres de l'Ebre i respecta la lletra de l'Estatut i de la Constitució”. I és que el cas de les Terres de l'Ebre és sensiblement diferent a la resta de territoris, ja que no altera els límits provincials, només s'hauria de fer un ajustament de l'àmbit dels partits judicials. Així el PSC demana que la vegueria de l'Ebre sigui una realitat ja i que quan es vagin assolint els consensos necessaris es vagin constituint la resta de vegueries. “Hem d'avançar en allò que s'estableix en l'Estatut, és un compromís del govern i concretament del Partit dels Socialistes de Catalunya”.

Sabaté, a més, ha recalcat que defensar el manteniment de les províncies és anacrònic i un error polític i ha recordat la manca de voluntat dels diferents governs de CiU que no van voler recollir una reivindicació històrica del catalanisme polític transversal com era la reordenació territorial de Catalunya en vegueries.

Prioritat, les polítiques per fer front a la crisi

Els socialistes han fet aquestes declaracions en el marc d'una roda de premsa de valoració de l'any que han iniciat des del record als bombers que van perdre la vida en l'incendi que aquest estiu es va produir al Port.

El primer secretari ha constextualitzat l'acció duta a terme durant aquest any amb la difícil situació econòmica que s'ha viscut i en l'esforç fet pels dos governs, el de l'Estat i la Generalitat, per fer-hi front, i també ha fet un reconeixement especial a la feina desenvolupada pels sindicats.
“L'any s'ha caracteritzat per un esforç dels dos governs en la lluita contra la crisi, tot mantenint la cohesió social i les prestacions socials, que ha anat compaginat amb un esforç inversor molt important, que ens permet avançar en la nostra realitat territorial i en les nostres perspectives de creixement”, ha subratllat Antoni Sabaté. En aquest sentit, entre les principals mesures, ha destacat l'aposta pressupostària per la industrialització de l'Ebre i, entre les principals actuacions dutes a terme, s'ha valorat la col·locació de la primera pedra del campus universitari de les Terres de l'Ebre, que aporta valor afegit; la consolidació del desplegament territorial de la Generalitat amb l'ajdudicació de les obres de l'edifici de les delegacions; el pacte nacional per a les infraestructures; l'impuls als grans eixos viaris, i les actuacions de protecció medioambiental del Delta de l'Ebre, a través del Pla Integral de Protecció del Delta de l'Ebre amb un impuls molt important a les inversions previstes.

Un altre dels aspectes exemplificats han estat les polítiques que s'han tirat endavant per contribuir a augmentar el benestar de les persones amb la redacció del pla funcional del nou hospital de les Terres de l'Ebre i la creació de 1.200 llocs de treball nous en els darrers cinc anys gràcies a la posada en marxa i millora de centres educatius, sanitaris, residències de la gent gran i centres de dia. “En un moment no exempt de dificultats, la prioritat és la lluita contra la crisi econòmica, l'increment de polítiques socials, l'execució de les inversions previstes i la planificació de futur perquè el nostre territori estigui ben posicionat per quan la crisi remeti”. Els socialistes han recordat que aquestes continuaran sent prioritats per a l'any 2010, un any en què es produiran les eleccions al Parlament de Catalunya i en què per al PSC de l'Ebre el principal objectiu polític passa per ser la força majoritària perquè es pugui continuar avançant en les polítiques en què es prioritza el benestar de les persones.