dimarts, 8 de gener del 2008

Complir amb les promeses electorals


Quan els socialistes vam guanyar les eleccions generals de l’any 2004 portàvem al nostre programa electoral una sèrie de mesures encaminades a millorar uns dels problemes més importants que tenim els espanyols, el problema de la vivenda . I quan recentment el President va anomenar a la catalana Carme Chacon Ministra d’Habitatge, una de les fites a aconseguir era millora el problema que tenen molts dels nostres joves per poder accedir a una vivenda digna, bé sigui amb propietat o bé amb lloguer . Ara resulta que aquesta setmana el President ha fet públiques unes mesures que entraran en vigor el proper 1 de gener de 2008 i que en lloc de ser ben rebudes han estat classificades per l’oposició com electoralistes . Bé, suposo que aquella dita que diu que si borden és perquè cavalquem , es pot aplicar perfectament en aquest cas.
Les mesures anunciades , que han entrat en vigor aquest 1 de gener, fan referència per una part a la deducció fiscal del 10,05% de la quantitat que s’aboni pel lloguer de la vivenda. A aquesta mesura es poden acollir tots els ciutadans sense límit d’edat, sempre i quan els seus ingressos no superin els 24.000 € nets anuals.
L’altra mesura és una renda per emancipació dels joves .Aquesta renda suposarà uns 210€ al mes . per abonar el lloguer , durant un plaç màxim de 4 anys .També s’abonaran 600€ de préstec per la fiança i un aval de sis mesos. A aquesta mesura poden acollir-se els joves d’entre 22 i 30 anys que estén treballant i tinguin uns ingressos màxims de 22.000 € bruts anuals , sempre i quan no siguin propietaris d’un altra vivenda . Un altre requisit és ser espanyol o en el cas de ser estranger , portar com a mínim 4 anys de residència legal a Espanya.
Els ajuts d’aquestes dues mesures són compatibles per als que compleixin els requisits necessaris.
Aquestes mesures també suposen una sèrie d’avantatges per als propietaris. L’aval de sis mesos en la renda del lloguer suposa una garantia pel propietari , a més a més ,per la reforma de l’IRPF els propietaris que lloguin a joves de menys de 35 anys , estan exempts del 100% de les rendes obtingudes.
El Govern està treballant per presentar una sèrie d’iniciatives per facilitar l’accés al primer habitatge i fomentar el lloguer .