dimarts, 8 de gener del 2008

Els pressupostos de la Generalitat incrementen un 25% la seva aportació a les Terres de l'Ebre


El projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2008 representa un increment del 25% respecte a l’any anterior amb una inversió que gira a l’entorn dels 200 milions d’euros. Són el resultat de la tasca iniciada ja durant l’anterior legislatura per tal d’impulsar polítiques equilibradores que i donen resposta a les necessitats actuals de les Terres de l’Ebre. Són uns pressupostos que permeten una discriminació positiva amb una inversió per habitant superior a la mitjana de Catalunya, que és de 715 euros, i que a la Terra Alta arriba als 1.988 euros per habitant. Per tant, permeten un reequilibri dels diferents territoris de les Terres de l’Ebre, ja que a banda de l’important aportació cap a la Terra Alta destaquen els 908 euros d’inversió per habitant a la Ribera d’Ebre.
La suma total d’aquests pressupostos i els previstos per l’Estat, d’uns 190 milions, representen un important esforç inversor per part de les dues administracions cap al territori com a resultat del compromís del nostre partit cap a les Terres de l’Ebre que es va materialitzar en un primer moment amb la derogació del transvasament previst per l’anterior PHN del PP i que ara continua amb un esforç inversor decidit per sostenir el creixement que fa temps que demandem i per millorar la qualitat de vida. Aquest increment té encara més valor si es té en compte que es produeix en un context de reducció dels ingressos per la moderació de l’impost de successions i en el marc del Pla de Sanejament 2005-2008 per eixugar un dèficit de 1264 milions d’euros detectat l’any 2004.

Millora d’infraestructures i atenció a la salut i l’educació
El pressupost enfasitza en les polítiques socials i presta especial atenció a les infraestructures, l’educació i la salut, sense desatendre altres aspectes claus com la seguretat, l’agricultura. Destaquen, doncs, les partides previstes pel departament de Política Territorial i Obres Públiques, que preveuen, entre altres, el condicionament del tram final de la carretera que uneix Aragó amb Batea, la millora de la rambla Felip Pedrell de Tortosa, el pont entre Deltebre i Sant Jaume, i les previsions per part de l’Incasol al polígon industrial del Mollo a Móra la Nova, al Catalunya Sud Tortosa-l’Aldea, als Campests d’Alcanar, al de Tosses d’Amosta, i als polígons de Gandesa, la Fatarella, Bot i Batea.
Pel que fa a Educació hi ha previsió de nous equipaments i remodelacions amb actuacions a Amposta, Batea, Benifallet, la Fatarella, Deltebre, Tortosa, Mas de Barberans, la Ràpita, Roquetes, el Perelló i Gandesa. Quant a Salut, destaquen les millores a l’hospital Verge de la Cinta, el cens efitèutic de l’edifici de l’hospital de Móra d’Ebre, i les actuacions alos CAPS d’Alcanar, Ulldecona, Gandesa, l’Aldea, Deltebre, l’Ametlla de Mar, Alfara, Benifallet, Bot, Campredó (Tortosa), el Pinell de Brai, la Palma d’Ebre, Paüls, Riba-roja, els Muntells (Sant Jaume), Tivissa, l’Ampolla i Miravet.
També és important l’esforç inversor fet per Acció Social i Cituadania amb la construcció de la residència per la gent gran a Flix com a actuació més destacada, amb uns 5 milions d’euros d’inversió, a banda de l’ampliació de la residència per a la gent gran de Gandesa, o la reforma de la residència colònia de Bítem (Tortosa).
Els socialistes també considerem importants les partides previstes per Agricultura, cal destacar sobretot els més de 13 milions d’euros desstinats per al regadiu Xerta-Sénia, a banda d’altres millores en projectes de regadiu i camins rurals. Èmfasi a banda fem en en el pressupost previst pel departament d’Interior per a la construcció de les comissaries dels Mossos d’Esquadra a Tortosa, Amposta i Gandesa i les aportacions del departament d’Indústria, Universitats i Empresa per al Centre de Difusió del Moble de la Sénia i la construcció del campus universitari de Tortosa.