dimecres, 26 de novembre del 2008

El senador Sabaté demana celeritat en la protecció del Delta de l'Ebre i en la neteja de l'embassament de Flix


En una interpel·lació del senador de l'Entesa Catalana de Progrés, ahir al Senat, la ministra Espinosa explica el Pla Integral del Delta de l'Ebre amb una inversió de 335 milions d'euros

El senador de l'Entesa Catalana de Progrés, Joan Sabaté, va interpel·lar ahir a la tarda a la Ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa, sobre el contingut i plans d'inversió del Pla Integral del Delta de l'Ebre i en concret la neteja de l'embassament de Flix. Sabaté va explicar la importància d'aquest delta, el tercer més gran del Mediterrani, que avui es troba amenaçat per la disminució en l'aportació de sediments, l'augment del nivell del mar i la subsidència per l'enfonsament tectònic i la pròpia compactació dels sediments. Tot provoca una regressió de la línia de costa del Delta.

Un altre problema que va destacar Sabaté és la contaminació química que, tot i que no major que a altres rius, afecta de forma preocupant l'embassament de Flix, amb episodis de contaminació aigües avall. Això, segons l'Entesa, ha provocat una gran alarma social i un moviment de defensa de l'ecosistema que demanda el creixement sostenible d'aquesta zona perquè la població pugui viure del riu.

Sobre aquest aspecte concret, el senador va assegurar que la neteja de Flix té riscos però es necessita l'extracció dels residus d'una forma ràpida i amb seguretat.

La Ministra va dir, en resposta al senador, que per al Govern és prioritat executar el Pla Integral, la inversió del qual ascendeix a 335 milions d'euros, dels quals 180 estan destinats a la descontaminació de Flix, els treballs del qual estan encomanats a Acuamed, amb rigoroses mesures de protecció i de seguretat.

Espinosa també va anunciar que hi ha pendents altres obres que s'adjudicaran el 2009, en alguns casos només en espera de la titularitat dels terrenys i en altres, en fase de redacció.
Segons el Ministeri, els projectes i inversions del Ministeri en el marc del Pla Integral (PIPDE) es realitzaran a través d'Acuamed, de la SEISA del Nordest, de la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i de Mar i de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. Elena Espinosa va explicar que el Pla ha d'entendre's com un pla obert que ha de realitzar-se de forma interactiva per poder ser revisat i actualitzat.

També la Ministra va informar que en la reunió de la Mesa del PIPDE del 18 de novembre passat, es va acordar l'execució de sis pous d'emergència, ampliables a dotze per assegurar un cabal mig. La finalitat d'aquesta mesura és garantir els recursos hídrics del Consorci d'Aigües de Tarragona i a Tortosa, utilitzable en cas d'emergència.
Finalment, Espinosa va assenyalar que les pràctiques agroalimentàries i el foment del turisme rural formen part d'aquest pla.