dilluns, 17 de novembre del 2008

ENTREVISTA A JOSEP SOLÉ BIOSCA, ALCALDE DE MÓRA D'EBRE


"El mandat de les persones"

Josep Solé Biosca (PSC) és des del mes de setembre el nou alcalde de Móra d’Ebre després que es fes efectiu l’acord de Govern amb ERC i Solé Biosca substituís el seu predecessor en el càrrec al llarg del primer any de mandat, Joan Josep Duran. Amb 61 anys, aquest és el segon mandat d’aquest enginyer industrial que va decidir prejubilar-se per dedicar-se a la política i intentar aconseguir el canvi que necessitava la capital riberenca. “L’any 2003 ens vam presentar pel PSC perquè era la millor de totes les opcions i vam aconseguir el canvi”, explica.

Solé Biosca repassa en aquesta entrevista les millores que la ciutat ha viscut en els darrers anys, amb la construcció d’equipaments molt importants per al municipi com la piscina coberta, el teatre i la biblioteca, entre altres. Ara els objectius són el pla d’ordenació urbanística, el desenvolupament de la recuperació del nucli històric a través de la Llei de Barris, l’ampliació de l’oferta de sòl industrial i, sobretot, la millora de la qualitat de vida al municipi, perquè “aquest mandat ha de continuar sent el de les persones”.

Vostè insisteix molt en aquesta aposta perquè Móra sigui un lloc per viure-hi, una ciutat de les persones.
Móra ha aconseguit en els darrers temps tenir equipaments importants, ens hem dotat de bons serveis com són la nova piscina, la nova biblioteca, el nou teatre La Llanterna, i hem fet una important millora en l’obra pública. Però som conscients que hem d’incidir-hi encara més, per millorar les nostres places, els nostres parcs, la neteja dels nostres carrers, els serveis bàsics, enllumenat, clavegueram, asfalt i voreres, i fomentar la bona convivència al municipi. El nostre mandat se centra en apostar per aquestes polítiques de proximitat amb els veïns i veïnes, que hi hagin menys cotxes, convertint els carrers en semipeatonals, a la vegada que també preveiem la creació de nous aparcaments. El nostre objectiu és que la gent visqui a gust a Móra. Que la ciutat sigui per i de les persones”.

Pel que fa al desenvolupament urbanístic, durant l’anterior mandat vau aconseguir que la Generalitat inclogués el nucli antic de Móra d’Ebre en la Llei de Barris i també esteu immersos en el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. Què representarà per al municipi?
Són dues eines clau i ben diferenciades, per una banda ha estat molt important aconseguir el suport de la Generalitat per aconseguir millorar el nostre nucli antic i en això hi estem treballant. I pel que fa al POUM serà l’eina del desenvolupament urbanístic del poble perquè actualment estan vigents les Normes Subsidiàries aprovades l’any 1994 i les modificacions puntuals esdevingudes fins a l'actualitat. Des d’enguany, disposem d’un nou equip redactor i l'Ajuntament ja ha procedit a la seva aprovació. Es tracta d’una eina clau per al nou desenvolupament urbanístic de la ciutat que incidirà en la revitalització de la façana fluvial, que permetrà recuperar la imatge de la ciutat al riu com a element característic i diferenciador de Móra, en aquest sentit serà important la creació d’un gran parc urbà, a la zona de Lo Barranquet, que millorarà la relació entre la ciutat i el riu a la vegada que permetrà donar continuïtat a la trama urbana de l’eixample. El pla també permetrà generar una nova porta al centre històric des de la via d’accés a l’hospital amb una entrada més directa a la població; afavorir la màxima accessibilitat rodada vinculada a àmplies àrees d’aparcament i també preveu, entre altres, l’ampliació de l’oferta de sòl industrial”.

Parla de l’ampliació de sòl industrial. Quines són les polítiques que l’Ajuntament té previst tirar endavant per a la promoció econòmica del municipi?
Com deia és important ampliar l’actual oferta de sòl industrial, al polígon la Verdaguera, i també hi hem projectat al costat una zona lúdica, perquè entenem que és important per al creixement de Móra disposar d’una bona oferta també lúdica. Un altre objectiu és la promoció turística del municipi, amb la rehabilitació del patrimoni històric local, com el castell i el nucli antic, el projecte de recuperació del camí de Sirga i el projecte de recuperació dels espais de la Batalla de l’Ebre per tal d’activar el sector turístic de la ciutat”.

I la salut i l'educació quin lloc ocupen en el seu govern?
Són dos dels aspectes importants. Estem en converses per tal de separar el CAP de l’hospital, on ara està ubicat, per tal d’ampliar-lo i oferir un millor servei. També estem treballant en la idea de construir un helioport prop de la zona industrial, i mentrestant emprar el parc de bombers per aquesta funció. D’altra banda, pel que fa a l’oferta de centres educatius, està prevista l’ampliació de l’IES Julio Antonio per tal de fer front al creixement demogràfic viscut els darrers anys”.