dilluns, 16 de març del 2009

Amb l'esforç de tots

A la plaça del “Pou Bo” s’hi parla de tot. Joves i no tan joves hi passen per la mateixa, uns s’asseuen i fan la xerrada, d’altres s’aturen un moment, però a tots els preocupa el mateix: la crisi econòmica.

Els més vells diuen que no recorden cap crisi tan forta com aquesta, o almenys que se’n parli tant i tant, i mira que se n’han vist de grosses. Com la de l’any de la gelada on molta gent va marxar dels pobles a fer fortuna fora, si més no per poder subsistir. Però la globalitat fa que aquesta sigui per tot arreu, i que abarqui a tots els sectors econòmics, i que per tant potser el lloc més segur per sobreviure sigui quedar-se al mateix poble.

Són moments difícils per culpa d’una crisi global, a la qual li hem de donar respostes locals. A Aquells que defensaven la globalitat i que el mercat tot ho arregla no se’ls veu treure pit per cap lloc. Quina és la recepta econòmica global que ens aporten? La resposta la donen ells mateixos: involucrar als governs amb ajuts als diferents sectors econòmics que per alguna cosa creen llocs de treball per fer-se més grans.
Imaginació al poder. Però al poder polític perquè el poder econòmic es veu que no en té. I vet aquí on s’han de donar respostes Locals a la crisi Global i col·lectiva. El desafiament al que ens enfrontem és també col·lectiu, ens implica a tots i compromet el futur del nostre país i el benestar, durant els propers anys. Atenent al principi de subsidiarietat és que el Govern de Zapatero ha posat en marxa el Fons Estatal d’Inversió Local amb una dotació per a les Terres de l’Ebre de més de 32 milions d’euros, per a fer obra publica que donarà treball a més de 1000 persones i amb aquestes obres millorar la qualitat de vida dels nostre ciutadans en crear nous equipaments públics i millorar els existents.

Tota una sèrie de mesures encaminades a incentivar la contractació i que les empreses no perdin treballadors. I també a mantenir i incrementar la cobertura per desocupació , sigui quin sigui el nombre de desocupats al que s’arribi.

Mesures que tenen per objectius: - L’estabilitat del sistema financer. Per a què hi hagi una reactivació econòmica és imprescindible l’estabilitat prèvia dels mercats financers . – Que torni a arribar el crèdit a empreses i famílies. Línies ICO i mesures fiscals per a afavorir empreses i famílies. –Manteniment i recuperació de l’ocupació. Fons Estatal d’inversió local i Fons especial de l’Estat per a l’estímul de l’economia en ajudar a sectors concrets de l’activitat.- Austeritat en la despesa corrent per a mantenir la despesa social . – Reducció de la despesa corrent dels Ministeris i congelar els sous del Govern i dels alts càrrecs, així com una reducció addicional de les despeses no financeres previstes.

Aquestes són les propostes de treball i esforç conjunt que aporta el Govern de l’Estat, què és al qui li pertoca el lideratge, receptes encaminades a superar la crisi. Però aquesta només es superarà si tots treballem junts, Forces Polítiques, Agents Socials, Comunitats Autònomes, Diputacions i Ajuntaments.

Francesc Josep Miró Melich.
Alcalde de Godall i diputat provincial pel PSC.