divendres, 20 de març del 2009

No podem perdre més trens

Sempre he reivindicat, allí on he estat, l'orgull de ser ebrenca, reclamant per al nostre territori més atenció i més oportunitats. Però, de vegades, en mirar el passat per intentar esbrinar quin pot ser el nostre futur, malgrat el meu natural optimisme, tinc la sensació que som nosaltres mateixos els que deixem escapar moltes oportunitats. I tot, per culpa d'allò que anomenem "la cultura del no". Com la majoria d'ebrencs i ebrenques, sóc la primera a negar-me a qualsevol agressió que pugue hipotecar el nostre futur. Què passa, però, amb aquelles oportunitats que se'ns presenten, i que poden ser font de riquesa o aportar noves oportunitats al nostre territori? Com els crios davant un plat que no coneixen, diem no sense provar-ho (per si de cas).
Podria posar un grapat d'exemples, però actualment n'hi ha un que em preocupa especialment. Una gran empresa, una foneria exactament, ha decidit invertir per instal·lar-se al polígon Catalunya Sud. Això ha de donar feina a unes 500 persones, sense comptar els llocs de treball indirectes que es puguen crear: contrucció de les instal·lacions, transports, subministraments, etc.
En els moments actuals en què la feina és escassa, i que falten inversors que puguen creure que casa nostra és un bon lloc per invertir, uns quants diuen que "no" i sembla que tot trontolla. Doncs si aquesta empresa compleix amb els paràmetres legals, és perquè està preparada per no ocasionar cap conflicte mediambiental ni de cap tipus, i em sembla que la normativa actual és prou restrictiva com per assegurar que això serà així.

Els alcaldes afectats, els de Tortosa i l'Aldea, semblen mirar cap a una altra banda. El de Tortosa deixa passar l'ocasió de solucionar definitivament el problema del subministrament de l'aigua al polígon Catalunya Sud, justament per donar corda a uns quants amb interessos personals, només perquè ja li anava bé enfrontar-se amb els governs socialistes de Catalunya i de l'Estat. Prefereix muntar el numeret en contra del govern municipal anterior, abans que escoltar i trobar solucions als problemes. L'alcalde de l'Aldea, que fins ara era dels més interessats en que aquest projecte prospere, ara sembla que s'arronsa davant d'aquests que no volen que res ni ningú vingue al nostre territori.

És hora d'analitzar el perquè perdem tants de trens, i ser sincers amb nosaltres mateixos. Hem de veure que el problema, potser, és que tampoc deixem que els trens que passen s'aturen.

Dolors López Ortega
Diputada pel PSC al Parlament de Catalunya