dimecres, 4 de març del 2009

Com va per Madrid?

Aquesta és la pregunta que normalment em fa la gent quan coincidim en algun lloc. La resposta permet explicar moltes coses:
- Les relacions PSOE-PP són en aquests moments molt tenses, més que res perquè els populars volen tapar amb una cortina de fum la presumpta trama de corrupció i d'espionatge que tenen en alguns del ajuntaments del PP.

-La gran preocupació que hi ha per la crisi i l’augment de l’atur, que va portar la setmana passada al President a oferir, per una part, un gran pacte a les forces polítiques, els agents socials, les comunitats autonòmiques i els ajuntaments, per treballar junts, pacte que per cert el PP no va acceptar, i, per un altra, a la presentació d’una sèrie de mesures per tal de mantenir i incrementar la cobertura per atur, sigui quin sigui el nombre d’aturats, i per incentivar la contractació.
-La vaga dels jutges és un altre dels temes que aquesta setmana ha tingut molta rellevància i que aprofitant aquest escrit m’agradaria explicar.
Els jutges no són uns treballadors a l’ús, encarnen un dels tres poders de l’Estat (legislatiu, judicial i executiu). Seria impensable una vaga de diputats o de ministres.

La vaga es fa tot just quan tenim el Govern que més ha invertit per tal de modernitzar la justícia. Cap jutge ha pogut refutar que aquest govern és el que més places de jutges i fiscals ha creat en una sola legislatura (més de mil places) o que s’ha duplicat la inversió arrossegant des de fa molt anys, però també és cert que el govern de Rodriguez Zapatero ha començat a solucionar-los des de la legislatura passada tal i com figura al programa electoral .

La partida destinada a la modernització al 2008 va ser de 67 milions d’euros, al 2009 es destinaran 72 M€ per aquest concepte, als que s’han d’afegir 20 milions d'euros addicionals compromesos el passat mes de gener.

Durant l’any 2008, 2.153 funcionaris van rebre formació continuada. Es van admetre 90.000 sol·licituds per a places de treballadors més les 450 de secretaris judicials convocades al mes de juliol de 2008 .

Una de les reivindicacions fa referència a les millores salarials. Per a 2009 s’ha previst un increment de les retribucions en un 5%. Més del doble que la resta de funcionaris, que tindran un 2%. Un increment del 20% de la quantia destinada a les guàrdies i un augment més important per al jutges de guàrdia als jutjats de violència vers les dones.

Aquest govern ha augmentat des de 2004 un 50% la inversió en Justícia i per al 2009 té previst un 10% (1.619 M€). L’increment, la passada legislatura, va ser del 10,4%. La despesa que els Pressupostos Generals de l’Estat destinen a Justícia no és comparable al d’altres països del nostre entorn, ja que les competències estan transferides a les comunitats autònomes. La despesa acumulada en Justícia (Estat+CCAA) és similar a la de la majoria de països de la U.E.
M’agradaria haver aportat una miqueta de llum sobre una vaga que ens ha afectat a totes i tots i continuar cada cert temps explicant COM VA PER MADRID?

Lluïsa Lizàrraga
Diputada al Congrés pel PSC