dijous, 1 de juliol del 2010

El PSC presenta una moció de suport a l'Estatut

Moció en defensa de l'Estatut de Catalunya que presenta el Partit dels Socialistes de Catalunya-Progrés Municipal (PSC-PM)

EXPOSA

El 28 de juny de 2010, després de 3 anys agònics, el Tribunal Constitucional ha dictat sentència sobre el recurs presentat pel Partido Popular contra l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.
Ha estat un procès polèmic, protagonitzat per un Tribunal deslegitimat, que ha provocat un desgast politic sense precedents, en veure’s qüestionada la Llei de lleis del Poble de Catalunya, refrendada per les Corts Generals, el Parlament de Catalunya i el mateix poble en referèndum.
El recurs interposat pel PP impugnava el preàmbul, 114 dels 223 articles del text i 9 disposicions addicionals i tres finals de l’Estatut, però, a més, posava en entredit el nostre sistema institucional i d’autogovern, i fins i tot, feia perillar l’encaix de Catalunya amb la resta d’Espanya, basada en el pacte i la concòrdia.

El TC finalment ha anul·lat 14 articles, reinterpreta altres 23 i accepta el preàmbul tot i negar eficàcia jurídica a l’al·lusió de Catalunya com a "nació" .

Malgrat això, aquells que volien impossibilitar el desenvolupament de l’autogovern de Catalunya no han triomfat. Les institucions, des de la responsabilitat, hem anat desplegant aquesta norma durant els quatre anys que porta en vigor, i desplegant, per tant, l’autogovern i els drets socials dels catalans i les catalanes arreu del territori.

A més, al llarg d’aquests 3 anys des que el PP va presentar recurs, el món local hem reiterat de forma continuada el nostre suport a l’Estatut, i la nostra ferma convicció que es tracta d’una norma constitucional.

El poble de Catalunya ha estat, sempre, un poble de diàleg i enteniment. Com a institució que som, acatem la sentència, però no la compartim i tenim el dret d’expressar la nostra indignació amb serenitat i respecte a la legalitat, des de la serenor que ha caracteritzat el nostre poble.
Per tot això proposa al Ple, el debat i aprovació de la següent:

MOCIÓ
Primer.- Reiterar el nostre convenciment de la plena constitucionalitat de tot l’Estatut, aprovat per les Corts Generals, el Parlament de Catalunya i el poble de Catalunya.

Segon.- Defensar, més que mai, l’Autogovern de Catalunya, del qual l’Estatut n’és la seva expressió màxima i al qual els catalans i catalanes no pensem renunciar.

Tercer.- Expressar la nostra decepció i indignació per un procés i una sentència que mai no s’hauria d’haver produït.

Quart.- Reiterar el nostre malestar envers un Tribunal Constitucional que considerem desacreditat i moralment deslegitimat per haver dictat aquesta sentència.

Cinquè.- Destacar el fracàs del Partido Popular, que va impugnar 129 preceptes que afectaven a 201 qüestions del nostre Estatut i, el que és més greu, ha demostrat una nul·la sensibilitat cap al poble de Catalunya intentant limitar el nostre autogovern i impulsant campanyes de desprestigi contra el nostre Estatut arreu d’Espanya.

Sisè.- Reafermar el nostre suport i la nostra col·laboració amb la resta d’institucions públiques catalanes perquè, amb voluntat política i determinació, de manera conjunta amb les institucions espanyoles, superem aquest entrebanc, comprometent-nos junts a desenvolupar tot el que hem pactat, acordat, votat i refrendat.

Setè.- Aquest Ajuntament es posa al costat i a disposició del President de la Generalitat que, com a líder del nostre país, encapçala el posicionament i l’estratègia a seguir del conjunt de Catalunya per assolir plenament els objectius fixats a l’Estatut, alguns dels quals ara han estat qüestionats.

Vuitè.- Fer sentir la nostra veu expressant el nostre sentiment d’afirmació nacional i la nostra voluntat de governar-nos, responent massivament i animant als nostres conciutadans a participar en la manifestació que organitzin les forces polítiques i socials de manera conjunta per expressar cívicament i democràticament la nostra voluntat d’autoafirmació i d’autogovern, demostrant que som una nació i que formem un sol poble.

Novè.- Notificar aquest acord als grups polítics del Parlament de Catalunya, a la Presidència de la Generalitat, a la Federació de Municipis de Catalunya, a l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, al Tribunal Constitucional, als grups polítics de les Corts Generals i al Govern d’Espanya.