dilluns, 17 de maig del 2010

"CiU porta la llei de vegueries al Consell de Garanties Estatutàries com el PP ha dut l'Estatut al Tribunal Constitcional"


El consell de federació del PSC de l'Ebre aprova dues resolucions en defensa de l'Estatut i el Projecte de Llei de Vegueries

El PSC de l'Ebre ha denunciat aquest matí la decisió de CiU de dur al Consell de Garanties Estatutàries el Projecte de Llei de Vegueries, un fet que considera similar al que ha fet el PP portant l'Estatut al Tribunal Constitucional. Tant el primer secretari del PSC, Antoni Sabaté, com el president del partit a l'Ebre, Joan Sabaté, consideren aquesta decisió força greu, ja que denota una actitud força antidemocràtica de la dreta catalana i espanyola el fet de portar als tribunals, “per veure si ho poden aturar”, allò que no han pogut guanyar al Parlament, on està dipositada la sobirania popular. “Amb aquesta decisió no ajuden a desenvolupar l'Estatut i donar resposta així al reconeixement de la vegueria de l'Ebre”.

D'aquesta manera, el consell de federació del PSC de l'Ebre de dissabte passat va aprovar dues resolucions. La primera d'aquestes, de suport al Projecte de Llei de Vegueries en què s'expressa el ple suport a la iniciatava del Govern de la Generalitat, amb el President Montilla al capdadvant, perquè consideren que aquesta llei “no només donarà resposta a una reivindicació històrica, sinó que serà una possibilitat extraordinària d'apropar l'administració als ciutadans i fer-la més eficaç en la resolució dels problemes del territori, per la seva millor adaptació a la realitat física i humana del nostre país”. En aquest sentit, han recordat que el PSC vol la vegueria de l'Ebre i que treballaran per tal que aquesta voluntat rebi el reconeixement del Parlament de Catalunya i es converteixi en llei.

En la mateixa línia, el consell també va aprovar per unanimitat una resolució de suport al president de la Generalitat en defensa de l'Estatut i l'autogovern de Catalunya. En la resolució, els socialistes donen suport a les tres iniciatives impulsades per Montilla: sol·licitar que es reactivi el procediment per renovar els magistrats del Tribunal Constitucional que porten més de dos anys amb el mandat caducat; presentar una proposició de Llei al Senat per modificar la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional, per introduir dos aspectes, per un costat, que no es puguin recórrer els estatuts d'autonomia que hagin estat aprovats en referèndum i, d'una altra banda, que els magistrats que transcorreguts sis mesos de la finalització del seu mandat que no hagin pogut ser substittuïts, perdin la condició de membres de l'alt tribunal, i finalment sol·licitar comparèixer en la Comissió General de les Comunitats Autònomes, per explicar el motiu d'aquestes iniciatives. En la resolució, els socialistes insten a la societat civil ebrenca i als ajuntaments a manifestar el seu suport a aquestes iniciatives en defensa de l'Estatut.

Mesures contra la crisi

Més enllà de l'aprovació d'aquestes dues resolucions, en el consell de federació es va tractar sobretot sobre les mesures anunciades pel govern de l'Estat per reduir el dèficit públic. Des del PSC es va donar suport al govern de l'Estat i al govern de la Generalitat en les mesures que impulsin, tot recordant que les mesures, que s'aniran concretant properament, afectaran de forma progressiva, o sigui que incidiran sobretot en els sous més alts. En aquest sentit, han explicat que el govern reduirà els sous dels parlamentaris i dels alts càrrecs en un 15%, ja que el govern té clar que l'esforç ha de començar per aquells que tenen les màximes responsabilitats en la direcció del país en aquest moment de crisi. Els socialistes també han lamentat que l'oposició tingui en aquests moments un posicionament molt més lligat a la seva tàctica electoral que no pas als interessos del país.