dissabte, 8 de gener del 2011

El municipalisme, solucions locals per afrontar la crisi






El consell de federació del PSC de l'Ebre ha aprovat aquest matí  la següent resolució per fer front a la crisi des dels ajuntaments com a administració més propera a les persones:

EL MUNICIPALISME, SOLUCIONS LOCALS PER AFRONTAR LA CRISI

Els ajuntaments són les administracions públiques més properes als ciutadans i les ciutadanes, per això el PSC és un partit polític amb una arrelada vocació municipalista. Al llarg dels darrers anys, des de la nostra responsabilitat de govern al capdavant del país, hem demostrat que estem al costat dels municipis, independentment del seu nombre d'habitants o el seu color polític, apostant per l'equilibri territorial amb voluntat de fer un territori molt millor. A les Terres de l'Ebre, aquesta voluntat de suport als nostres pobles i ciutats es va traduir en una inversió sense precedents en infraestructures, equipaments i promoció econòmica per tenir preparat el nostre territori per quan remeti la crisi. A partir d'aquí, i evidentment amb el suport de les administracions superiors, apostem perquè des de l'àmbit local s'incideixi en les polítiques de promoció econòmica, impuls industrial i generació d'ocupació, donant suport a les nostres empreses, al nostre comerç i als emprenedors, i especialment a les persones mitjançant la formació i l'orientació laboral.

Per aquest motiu volem plantejar tot un seguit de mesures encaminades a reactivar l'economia dels nostres municipis.

1. Potenciarem la cultura empresarial, afavorint els emprenedors, i simplificarem i reduirem el temps de la tramitació de les gestions administratives per a la implantació d'empreses als nostres municipis.

2. Els ajuntaments han de promocionar els productes del nostre territori, tant els agroalimentaris com els relacionats amb el nostre patrimoni cultural i natural (litoral, Parcs Naturals i de l'àmbit cultural i turístic). Això ha de ser possible a través d'una estratègia comuna i territorial per fomentar la comercialització, reforçant la identificació del seu origen. Així mateix, garantirem una promoció pròpia de la marca turística Terres de l'Ebre.

3. La formació és essencial per afrontar els nous reptes de futur, no només pel que fa als joves, sinó també pels treballadors majors de 45 anys, que avui afronten una situació difícil com a conseqüència del tancament de moltes fàbriques a causas de la crisi econòmica i de la deslocalització. Per això, cal apostar pels convenis de col·laboració entre els nostres ajuntaments i els centres educatius i de formació continuada.

4. Crearem, amb les complicitats necessàries amb l'empresa, beques d'estudi per formar treballadors especialitzats en nous sectors emergents al nostre territori, com són l'aqüicultura, la logística i les energies renovables, entre altres.

5. Hem de promoure actuacions per afavorir la concentració comercial urbana, amb una discriminació positiva cap al petit i mitjà comerç tradicional.

6. A les Terres de l'Ebre, disposem de sòl industrial amb una urbanització de gran qualitat i centres generadors de coneixement propers com el Campus Universitari de les Terres de l'Ebre. Proposem fer una aposta per la recerca i la innovació, per tal d'incorporar valora afegit a la nostra producció industrial, i la creació d'un districte especial d'innnovació per a les Terres de l'Ebre amb la participació de tots els ajuntaments.