divendres, 18 de maig del 2012

Feliç tornada als 70 !


Aquesta setmana el president Mas ha anunciat una nova retallada sense concretar ni continguts ni quantitats excepte la xifra global de 1.500 milions d'euros, fet que augmenta la desconfiança i la por entre la ciutadania. És una enorme irresponsabilitat actuar amb aquesta manca de transparència i valentia davant la crisi. Tenim un govern que després d'any i mig al front del país s'ha resignat. Un govern que CiU ens presentava com el govern dels millors i que a hores d'ara s'ha demostrat que no és capaç ni de plantejar una sola mesura contra la crisi. Un govern que es continua tapant les vergonyes amb la bandera i que no sap on va. Un govern que està més al costat dels mercats i del PP que dels catalans i les catalanes.

Entres les mesures anunciades, el president ha desvetllat que a partir d'ara els graus superiors d'FP seran de pagament a Catalunya, sense precisar tampoc l'import de la matrícula i demanant la contribució dels estudiants. Aquesta mesura se suma a l'augment de taxes universitàries, a la supressió de beques de transport i menjador a secundària o a les constants retallades de plantilles de professionals en totes les etapes educatives. Mesures, totes elles, que traspassen, altra vegada, línies roges, perjudicant greument la igualtat d'oportunitats dels joves en l'accés a la formació i a un futur millor.

Ataquen de nou allò que s'hauria de preservar i retallen indiscriminadament on més s'hauria d'invertir, en educació, l'únic camí per garantir el progrés personal i col·lectiu. Una política de retallades que és un atac frontal al sistema públic educatiu seguint els postulats ideològics de la dreta més rància i conservadora. I al mateix temps que això succeeix, el mateix govern fa regals fiscals als rics i s'espera dels ciutadans que siguem comprensius. Ens aboquen a una crisi social de conseqüències imprevisibles.

Hi ha alternatives per sortir de la crisi, però no les trobarem per aquest camí per on ens porten CiU i PP ni tampoc castigant a qui res ha tingut a veure amb aquesta situació. Ens en sortirem si el govern no confon austeritat amb asfíxia. Ens en sortirem amb un enfocament diferent; incidint en els salaris-productivitat, fent més inversió pública, apostant per les polítiques actives d'ocupació, augmentant el salari mínim interprofessional, facilitant l'accés al crèdit per a petites i mitjanes empreses, per a autònoms, invertint més en educació, blindant el sistema públic de salut i treballant la cohesió social.

Però no sembla que aquesta sigui la intenció dels govern de CiU ni del govern del PP, que molt escenificar ruptura però a l’hora de la veritat, voten junts aquí i a Madrid per fer pagar als més febles el cost de la crisi, mentre els defraudadors i els grans especuladors tenen premi. Voten junts PP i CiU per coincidències evidents, aprofitant la crisi com a excusa per a imposar els seus plantejaments ideològics. No és cap acusació, és la constatació d’un fet, la complicitat de la dreta catalana i espanyola per desmantellar l'estat del benestar, privatitzar serveis públics i retallar els drets aconseguits els darrers 30 anys. Feliç tornada als 70!

Núria Ventura Brusca
Diputada al Parlament i primera secretària PSC Terres de l'Ebre