divendres, 25 de maig del 2012

L'estat del benestar està en perill


Quan diem que l’Estat del Benestar es troba en perill, hem de ser ben conscients que aquest fet ens afecta a tothom, sense excepció. Estem assistint al desmantellament del conjunt de serveis públics que tenen com a finalitat garantir unes condicions de vida adequades a la població.

L’Estat del benestar és un dels majors èxits assolits a Europa en la segona meitat del segle XX, fruit de la lluita de molts homes i dones que van entendre que era possible un model de serveis i garanties socials per a tots els ciutadans i ciutadanes.

És cert que la realitat socioeconòmica actual ens exigeix repensar i redefinir el model de benestar, només així, en podrem garantir la seva continuïtat. El que no podem admetre són les retallades i les privatitzacions que estan posant en perill aquest model.

La reforma laboral, la privatització del sistema sanitari i el desmantellament de l’ensenyament públic són els exemples més clars del model neoliberal que estan seguint els governs de dretes. Aquestes mesures que afecten majoritàriament les classes mitjanes i els treballadors, provoquen més desigualtats i més situacions de vulnerabilitat. És a dir, cada cop hi ha més situacions de pobresa i precarietat.

Ens estan dilapidant el nostre futur. Cal que entenguin que hem de tenir unes condicions laborals justes, cal que s’adonin que només amb un sistema d’ensenyament de qualitat podrem progressar i cal que respectin la salut de la ciutadania com un eix fonamental per la cohesió social. Només d’aquesta manera podrem lluitar per la reactivació econòmica i al mateix temps per la sostenibilitat dels sistemes de serveis públics.

Cal també que els ciutadans i ciutadanes interioritzem que tots podem trobar-nos en situacions d’exclusió social, hem de ser conscients que tenim drets socials protegits per llei i que ningú a cop de decret pot imposar el seu model ideològic. Hem d’apostar pel creixement econòmic, la cohesió social i la igualtat d’oportunitats.

Sembla que el fet que cada dia tinguem un tifó de noticies nefastes fa que els fets perdin importància o rellevància. No hem de caure en aquest parany. No és de rebut que s’utilitzi la crisi econòmica com excusa per poder introduir canvis de model ideològic. La sanitat, l’educació i els serveis socials s’han d’entendre com una inversió, no com una despesa. Hem d’assegurar la cohesió social per evitar la fractura i la conflictivitat social. És una qüestió de futur. És qüestió de tothom.

Imma Casado, secretària de Polítiques Socials del PSC de l'Ebre i portaveu del grup Socialista a l'ajuntament de Roquetes