divendres, 7 de març del 2014

Declaració institucional en contra del Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre

Declaració consensuada per tots els grups polítics de l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja, on es reitera un cop més l’oposició frontal d’aquest consistori a la política hidrològica vers el Pla de Conca de l’Ebre
Tots els grups polítics de l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja, han acordat la següent declaració institucional en contra del PH de Conca de l’Ebre. Aquesta declaració serà  aprovada avui per Junta de Govern Local, i serà ratificada en el proper Ple. 
DECLARACIÓ INSTITUCIONAL EN CONTRA DEL PLA HIDROLÒGIC DE LA CONCA DE L’EBRE  DELS GRUPS POLÍTICS D’ERC-AM, CiU i PSC-PM DE L’AJUNTAMENT DE SANT JAUME  D’ENVEJA 
El passat mes d’agost de 2013, tots els grups polítics de l’Ajuntament de Sant Jaume  d’Enveja ja van aprovar una moció, manifestant el seu desacord amb l’aprovació del nou  projecte del Pla Hidrològic de l’Ebre per part del Consejo del Agua de la Cuenca del Ebro.
Un Pla al que tant l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja, la Generalitat de Catalunya, com d’altres entitats i organismes, ja havíem presentat al·legacions en considerar que  representa un greu perjudici per al tram final de l’Ebre i especialment per al seu Delta. El nou Pla estableix un cabal ecològic mínim insuficient per garantir la preservació dels  ecosistemes del Delta i, per tant, ens posa en risc a nivell ambiental, econòmic i social.
El passat divendres dia 28 de febrer, el Consell de Ministres donava llum verda al mateix  Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre sense tenir en compte les al·legacions presentades i quedant reduït a la meitat el cabal ecològic proposat per la Comissió per la Sostenibilitat  de les Terres de l’Ebre per al tram final del riu.
Segons la Directiva Marc de l’Aigua, els plans de conca han de començar determinant  amb metodologia científica el cabal mínim necessari per mantenir el bon estat ecològic dels diversos trams fluvials i només després es poden atorgar noves concessions. Per contra, el repartiment del cabal del riu Ebre que fixa el nou Pla de conca sembla que no respon tant a criteris tècnics ni a les necessitats del tram final del riu Ebre i el seu Delta, sinó més aviat a criteris polítics, fet que es demostra amb un augment de les terres de regadiu en 440.000 hectàrees, el 50 % més que ara, per la qual cosa caldrà crear 40 nous embassaments o grans bases de reg, que se sumaran als 120 que ja hi ha ara.
Els efectes de totes aquestes actuacions, que res no tenen a veure amb una gestió  racional i sostenible dels recursos hídrics de la conca de l’Ebre, comporten més retenció  de sediments en els embassaments i, per tant, que es redueixin en la compactació de la plataforma deltaica, fet que en comporta un enfonsament progressiu. A aquest fenomen, anomenat subsidència, cal afegir-hi el de la regressió del Delta, espai que guanya el mar a la costa del Delta. 
Estem convençuts que aquest Pla Hidrològic de l’Ebre incompleix les Directives Ambientals Europees, a més de ser greument perjudicial per al Delta de l’Ebre, declarat recentment (amb la resta de les Terres de l’Ebre) Reserva de la Biosfera per part de la UNESCO.
Per tot això prenem els següents acords :
1- Rebutjar el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre, en considerar que és un atac directe als interessos mediambientals, socials i econòmics de les Terres de l’Ebre, especialment del  tram final del riu, del seu Delta i de la seva gent.
2- Manifestar el recolzament i la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja a  la Generalitat de Catalunya, en el seu compromís de portar aquest Pla de la Conca de  l’Ebre a la Comissió Europea, i si és necessari als tribunals de justícia perquè sigui retirat.
3- Promoure una reunió de tots els ajuntaments del Delta de l’Ebre i de totes les Terres de l’Ebre (que s’hi vulguin afegir), per crear un front comú de recolzament a la Generalitat de Catalunya i a la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre per defensar el cabal que aquesta va establir i per portar a terme qualsevol acció que s’estime oportuna per aconseguir que sigui retirat l’actual Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre.  
4- L’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja s’oposarà políticament i jurídicament al Pla, ja sigui en solitari o sumant-nos a iniciatives d’altres organismes o institucions.
5- Oferir a la Plataforma en Defensa de l’Ebre de Sant Jaume d’Enveja i a la Plataforma en Defensa de l’Ebre la col·laboració d’aquest consistori per donar suport a les accions per enfortir la mobilització ciutadana d’oposició al Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre