dimecres, 5 de març del 2014

El Parlament insta els governs català i espanyol a resoldre que les Terres de l’Ebre no hagin de pagar dues vegades pel sanejament del riu

Els socialistes lamenten el vot contrari de CiU i ERC a mantenir els coeficients reductors en el cànon de l’aigua aplicats històricament als municipis catalans de la conca de l’Ebre
El Grup Parlamentari Socialista ha defensat avui una proposta de resolució a la Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament per acabar amb la duplicitat impositiva i el conflicte de competències a les Terres de l’Ebre pel pagament del cànon de control de vessaments a la CHE i del cànon de l’aigua a l’ACA. Es tracta d’una situació que afecta de manera molt greu als ajuntaments i que discrimina els ciutadans de les Terres de l’Ebre que han de pagar dues vegades pel sanejament del riu. La situació arrenca l’any 2011 quan l’Agència Catalana de l’Aigua (CHE), que depèn de la Generalitat, va deixar de pagar a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), que depèn del govern de l’Estat, el cànon de control de vessaments i la CHE va comunicar aleshores als ajuntaments ebrencs que estaven en l’obligació de fer front a la taxa. Aquest import se suma al cànon de l’aigua que els municipis ja liquiden a l’ACA per a la prevenció i origen de la contaminació i recuperació i manteniment de cabals ecològics.
Els socialistes han celebrat que s’hagi aprovat instar als governs català i espanyol a resoldre aquesta duplicitat a través de la subvenció directa per part de l’ACA com s’havia fet fins el 2011 o bé deduint del cànon de control de vessaments el del cànon de l’aigua, establint els convenis necessaris. Tot i això, han lamentat que no s’hagi aprovat, pel vot contrari de CiU i ERC, la proposta de mantenir els coeficients reductors en el cànon de l’aigua aplicats històricament als municipis catalans de la conca de l’Ebre. El diputat socialista Xavier Sabaté ha subratllat que “la seva eliminació incrementa la situació de greuge comparatiu cap a les Terres de l’Ebre en relació a la resta de territoris de Catalunya”.
D’altra banda, els socialistes també han recordat que totes les taxes i cànons han de tenir retorn al territori, en forma d’inversions i millores reals que no s’estan produint. I han tornat a posar en evidència que continuen sense posar-se en marxa per part de l’ACA les depuradores ja construïdes ni tenen data prevista les que s’havien de construir. Això ha provocat que els ajuntaments hagin de continuar abocant al riu i, per tant, siguin sancionats per aquest fet quan no són els responsables d’aquesta situació. Els socialistes ja han denunciat molts cops aquesta situació amb diferents iniciatives parlamentàries reclamant la posada en marxa les depuradores.