divendres, 9 de maig del 2014

"M'emmirallo en la gent senzilla que és la que em motiva a treballar per Tortosa"

Entrevista a Enric Roig, candidat del PSC a l'alcaldia de Tortosa publicada al butlletí de l'agrupació local dels socialistes de Tortosa, La Rosa de Tortosa
Ens trobem amb Enric Roig, candidat a l'alcaldia de Tortosa pel PSC, a l'antic pont del ferrocarril, el “Pont Roig”. Arriba de front, caminant ràpid, amb un gran somriure i em dóna la mà fermament mentre em mira directament als ulls.
Hola, com està? Preocupat per Tortosa i també molt animat perquè tenim la sensació que, si els ciutadans ho volen, el canvi a la ciutat trobarà el seu camí.
Però vostè hauria d'estar bé. No té cap maldecap de govern. I tots els avantatges d'estar a l'oposició. Al contrari, ara mateix molts dels nostres veïns estan sense feina. Molts treballen per menys del que els hi toca. Alguns han perdut allò pel que havien treballat tota una vida, fins i tot l'esperança. I des de l'oposició costa molt veure els problemes i no poder actuar.
Atur, crisi econòmica, justícia social... això són problemes que es puguin solucionar des de Tortosa? Està clar que moltes d'aquestes qüestions no són de l'Ajuntament, però això no vol dir que no es faci res. Fins avui la resposta ha estat dir que no és el meu problema. Jo em pregunto, realment no és problema nostre? Que li diguin als treballadors que han perdut el seu sou o aquells que no tenen feina. No em resigno a mirar-los als ulls i dir-los que els seus problemes no són del seu Ajuntament. Perquè si no fas res pels que ho passen malament, el que els hi dius és: estàs sol. T'has quedat sense feina? Mala sort. No pots pagar? Ho sento. I jo no accepto que aquests tortosins i tortosines hagin de caminar sols.
Tot això semblen boniques paraules buides de contingut... Si es té una mica de sensibilitat es veu que a Tortosa hi ha molta gent que ho passa malament. No podem tancar els ulls i ser còmplices. Com vostè diu alguns ens diuen que això no són més que paraules buides. Era d'esperar. Perquè si no tens idees noves utilitzes l'atac per a espantar als votants. Si no tens un projecte de futur, i alguns dels que parlen li asseguro que no el tenen, el que fas és desprestigiar al teu contrincant. I aquí, a mi, no em trobaran.
Canviar això des del PSC? Si molts el donen per mort i diuen que és un partit dividit... Miri, jo he estat escollit candidat sense cap vot en contra. Això és un partit dividit? Una de les coses que en política s'ha de canviar és que no es pot discrepar sense posar en dubte l'ètica i la capacitat de l'altre. Avui és el moment de defensar els valors socialistes. Que ningú oblidi que som el partit de Lluch, de Solé Tura, de Raventós... Aquest és el llegat que volem mantenir. No permetrem que se'ns digui que no defensem Catalunya, que no l'estimem. La política de confrontació d'alguns està malbaratant el patrimoni que els catalans hem construït i els socialistes estem aquí per a restaurar-lo i reivindicar-lo.
Valors, ètica, compromís en un polític? Vostè somnia truites... Ha ha (riu) Aquests valors són els que sempre he tractat d'inculcar als meus fills. Uns valors de justícia social que han motivat als homes i les dones d'aquest país durant molts anys. És per això pel que em presento a les eleccions perquè crec que ara estan en perill. En els moments difícils és més necessari que mai que la gent corrent lluitem pels drets socials. Si això és ser un somiatruites, sí, ho sóc.
Però senyor Roig, si tots sabem que vostès els polítics són tots iguals... Això és el que pensa molta gent, no li negaré. Jo no sé si sóc igual que la resta de polítics, i no li penso rebatre. Igual sí. El que sé segur és que jo m'emmirallo en la gent senzilla. Aquella que paga la llum amb dificultats, que lluita perquè els seus fills i filles puguen tenir un futur millor. Em recorden a la meva mare quan no tenia diners per passar el mes. Ells són els qui m'impulsen a treballar per Tortosa. Ells són els meus models, els meus herois, i és en el seu nom que pretenc encapçalar un projecte i mantenir la seva flama viva.
Vostè creu saber el que necessiten els tortosins? Va, no m'emprenyi! El que si que sé és que molts ciutadans estem farts d'aquesta forma de governar només per a uns quants. Demanem coses ben simples: justícia social, creació de llocs de treball i una altra forma de fer política. No és qüestió fer invents. Aquestes són les nostres prioritats i tenim un any per a debatre-les amb tot aquell qui vulgui. Tortosa, en els últims 7 anys, ha perdut el seu projecte de ciutat comú. I aquest projecte és el que hem de restablir.
I creu que ara, amb la que està caient a sobre dels polítics, és el moment de voler ser alcalde? Si em permet un consell senyor Roig quedi’s a casa. El que sí que crec és que ara no és el moment de petits projectes. Ara és el moment de ser valents, agosarats, i de fer el que qualsevol bon pare de família faria pels seus fills: cuidar-los primer i pagar desprès als bancs. Ara és el moment d'apostar per una ciutat on els nostres joves tinguin oportunitats. Els temps són massa greus. Hi ha massa en joc per a continuar amb el guió que alguns han volgut imposar-nos
Imagini que sóc un votant, que busca promeses electorals... Prometi senyor Roig, prometi...No sóc home de vendre fum, només tinc una promesa la d'estar sempre al costat dels que més ens necessiten, defensant els meus valors. Aquesta promesa és l’única raó per la que estic aquí.
Es quedarà sol, senyor Roig... no es pensi, hi ha un equip de gent treballant per un nou projecte a Tortosa, però ara no és moment d'avançar notícies.
No m'enganyi senyor Roig, fins on vol arribar en la seva carrera política: diputat? senador?...Aquesta pregunta té parany. Jo no penso criticar a ningú. A mi m'agrada explicar com quan vaig anar a estudiar fora sempre deia que la meua casa era Tortosa. Em vaig prometre que tornaria aquí. Aquesta promesa ha guiat la meva vida i sé que treballant dur i sacrificant-se és possible assolir els somnis. Crec que treballar per Tortosa és el millor que em pot passar a la vida i, fins i tot, estic disposar a fer-lo sense cobrar el sou d'alcalde.
Aquesta si que és bona! M'està dient que si surt alcalde renuncia al sou? Vostè esta grillat senyor Roig! Crec que el servei a la política és temporal i que jo ja tinc una forma de guanyar-me la vida amb el meu despatx d'Arquitectura. El fet de renunciar al sou és pura convicció.
 
No sé si desitjar-li sort o èxit... prefereixo èxit, perquè la sort és per als indecisos i l'èxit per als que arrisquen.
Adéu Sr. Roig.
Quan ens acomiadem penso que Enric Roig és realment un tipus curiós!
Antoni López. EF Xavier Soto