divendres, 8 de maig del 2009

La tenacitat i il·lusió dels ajuntaments

El 19 d’abril es van complir els 30 anys d’ajuntaments democràtics, sembla que va ser l’altre dia i ja han passat 30 anys. Recordo aquestes primeres eleccions del 4 abril, jo no podia votar, només tenia disset anys, però recordo l’entusiasme de la gent i l'esperança i els somnis de tota una generació que volíem transformar els nostres municipis.

Han passat trenta anys, i la majoria de municipis han sofert una transformació molt gran, de la mateixa manera que els nostres pobles i ciutats, la nostra societat i la tecnologia de què disposem han avançat d’una forma vertiginosa (telefonia mòbil, ADSL, WIFI ...) uns avenços sense els quals gairebé no podríem viure. Això mateix ha passat als nostres municipis que cada vegada més hem donat més serveis als nostres veïns i veïnes, serveis que a vegades són competència nostra i d’altres vegades, sense ser-ho, en ser l’administració més propera al ciutadà també ens toca prestar-los.

L’altre dia com alcaldessa i membre de la Comissió l’Executiva de la Federació de Municipis de Catalunya vaig assistir a l’acte organitzat per les dues associacions municipalistes de Catalunya, conjuntament amb la Diputació de Barcelona, que es va celebrar al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, per celebrar els 30 anys d’ajuntaments democràtics i una de les frases que més es va repetir va ser: “Tot estava per fer i l’escassedat de mitjans era suplida per la tenacitat i la il·lusió dels ajuntaments”. Crec que encara és una frase que continua en part vigent. I és que als alcaldes i alcaldesses, de vegades, són la tenacitat i la il·lusió les que ens fa tirar endavant molts dels projectes, tot i les dificultats que ens podem trobar pel camí.

Han passat 30 anys, però encara hi ha coses que estan per resoldre, com és el tema del finançament, però avancem i d’aquesta manera l’Estatut reconeix competències pròpies dels ajuntaments. Però per dur això endavant és necessari tenir recursos, per tant, tota competència ha d'anar acompanyada del seu finançament i d’aquesta manera amb il·lusió, recursos i ganes construirem un futur encara millor per als nostres ciutadans i ciutadanes.

Maria Beltran i Pinyol
És membre de la Comissió Executiva de la Federació de Municipis de Catalunya i Alcaldessa de Tivenys.