dijous, 28 de maig del 2009

Per un projecte comú i solidari per abordar la crisi








Raimon Obiols: “Cal votar als que tenim un projecte comú i solidari per abordar la crisi d'una manera coordinada i eficaç"

El president del PSC a l'Ebre, Joan Sabaté, recorda la importància que va tenir Europa en la lluita contra el transvasament previst pel PP amb el suport de CiU

El candidat del PSC a les eleccions al Parlament Europeu Raimon Obiols va deixar molt clar ahir, en el míting central del PSC a l'Ebre, que “cal anar a votar no a aquells que diuen que defensen uns interessos, sinó a aquells que tenen un projecte comú, solidari, amb el conjunt d'Europa perquè la Unió Europea abordi la crisi d'una manera coordinada i eficaç”. Obiols va deixar molt clar que cal evitar que Europa entri en declivi, tot advertint que arran de les eleccions en depèn que en surti reforçada o no. “Si baixem, vol dir que els Berlusconis es multiplicaran per Europa, com ho faran les posicions ultraliberals, autoritàries, la tendència a un discurs oficial basat en la xenofòbia, en la por en el futur, l'ús i abús dels mitjans de comunicacio, el rebuig al pluralisme i al joc de l'alternança a Europa”, va advertir i va afegir: “No tornarà el feixisme però pot tornar una dreta neoliberal amb un caient més autoritarti, com ens ensenya la poteta d' aquest tipus de plantejament la Itàlia de Berlusconi que és un desastre, diem-ho clarament.”

Obiols va mostrar també la confiança en les enquestes que albiren la pèrdua de la majoria al Parlament per part de la dreta i el centredreta que permetria aliances àmplies des de l'esquerra al centre amb l'objectiu que en matèria econòmica i social es faci un enfocament més progressiu “més Obama i menys Bush”, i en política internacional s'aposti per la pau i solidaritat. Però també va deixar clar que el vot de progrés també pot servir per aturar els que tenen plantejaments proteccionistes, menys europeïstes i menys solidaris. I va avançar que els resultats d'aquestes eleccions, que va titllar de claus, per poc percetibles que siguin són la base per tenir una Europa d'un estil o un altre d'aquí a deu anys. “Perquè el Parlament Europeu és la institució mundial més potent que hi ha després del congrés i el

La lluita contra el PHN

Abans de Raimon Obiols va ser el president del PSC a l'Ebre, Joan Sabaté, l'encarregat d'exposar la importància que aquestes eleccions tenen per a la gent de les Terres de l'Ebre. “ Hem de recordar que en el gran conflicte que va ser la lluita contra el projecte del PHN del PP que tenia el suport de CiU, vam posar la mirada en Europa perquè la directiva marc era una proposta clara per fer una política d'aigües que no es basava en el transvasament sinó en la Nova Cultura de l'Aigua que defensàvem aquí”, va assenyalar Sabaté, que va afegir: “La legislació europea era una garantia perquè el PP no pogués desenvolupar el seu projecte. I vam anar a Europa i vam tenir el suport dels nostres eurodiputats”. Sabaté va recordar que tot i que no va ser necessària finalment la intervenció d'Europa perquè el govern de José Luis Rodríguez Zapatero va derogar el transvasament previst pel PHN, “si torna a governar el PP, l''amenaça pot tornar i Europa és la garantia.” Per aquest motiu va fer una crida a no perdre de vista la importància d'Europa en aquest i molts altres aspectes, com els ajuts al desenvolupament del món rural i l'agricultura, que són els que reben el percentatge més alt del pressupost comunitari.

Sabaté va tancar la seva intervenció lamentant les darreres declaracions del candidat de Ciu, “l'euroescèptic” Ramon Tremosa, que va tornar a insistir en reclamar el transvasament del Roine tot i l'informe negatiu del govern espanyol que considera que aquest transvasament és agressiu medioambientalment i insostenible econòmicament. “Tornen a apostar pel transvasament i acusen els socialistes d'aturar el PHN del PP”, va criticar. El president del PSC també va lamentar, com Obiols, que CiU no enfoqui aquestes eleccions des de la importància que té per al nostre futur Europa sinó que pensin només en recuperar el poder de la Generalitat com es desprèn del suport que va dir donar-li Ferran Bel a Artur Mas amb vista a aquests comicis.

Per això, tant Joan Sabaté con Raimon Obiols van fer una crida a la participació per demostrar que l'Ebre no està amb aquestes posicions neoliberals avui predominants a Europa ni amb els defensores de polítiques arcaiques i insostenibles.