dilluns, 18 de maig del 2009

Per una Unió Sostenible

Sant Jaume d’Enveja, ha acollit aquest dissabte, un dels actes del PES European Days of Action 2009, una iniciativa pionera en la què tots els partits socialistes i socialdemòcrates, que formen part de la família socialista europea, centren els seus esforços de forma simultània arreu d’Europa per tractar durant el mateix dia un tema en comú. En aquest cas “Una Unió sostenible”. Pel que fa a l’Estat Espanyol les altres poblacions que han acollit alguna iniciativa d’aquestes característiques han estat Mallorca, Huelva i Santander.

El candidat del PSC a les eleccions al Parlament Europeu i delegat general de la sectorial Europa XXI, Alejandro Colldeforns, va manifestar que molt possiblement les properes eleccions generals es vulguin interpretar en clau interna i com un pols al govern de l’Estat, quan el missatge clau és que les polítiques neoliberals i conservadores que dominen a Europa, són les que ens han abocat a una situació insostenible, de crisi i per tant el canvi també ha d’arribar a Europa. Colldeforns va recordar que dels 27 països de la Unió, només 8 són socialistes i que dels 6 més grans, només ho és 1, precisament l’Estat Espanyol. Així, segons va avançar, els principals eixos que centraran la campanya dels socialistes europeus seran: rellançar l’economia i prevenir futures crisis, millorar les condicions de vida dels ciutadans, la igualtat de genere, el canvi climàtic i les polítiques migratòries.

Per la seva banda, Sandra Ramos, candidata del PSC per les comarques de Tarragona a les eleccions al Parlament Europeu va posar emfàsi en les propostes unitaries dels socialistes per a lluitar contra el canvi climàtic, a diferència dels sectors conservadors, que depenen dels interessos particulars i no tenen una posició unitaria. Fins i tot, va dir Ramos, encara hi ha alguns destacats membres de la dreta europea que qüestionen els estudis científics sobre els efectes del canvi climàtic i voten en contra de moltes mesures claus com ara les lleis de protecció del sol o les polítiques de gestió de l’aigua, entre d’altres. En un altres ordre de coses, Ramos va considerar clau una política energètica comuna, amb l’objectiu de disminuïr les emissions de CO2 en un 30% per al 2020 i augmentar així l’ús de les energies renovables. A nivell més local, un gran pacte per a la gestió de l’aigua i l’incremement de les xarxes ferroviaries han de ser fonamentals en els propers temps.

En l’acte ha Sant Jaume d’Enveja, han participat també, l’alcalde de la població deltàica, Joan Castor Gonell i el President de la Federació de l’Ebre i senador per l’Entesa Catalana de Progrés, Joan Sabaté.