divendres, 29 de maig del 2009

L'Entesa creu necessari estudiar els límits de l'ampliació de la UE

Davant la compareixença del ministre Miguel Àngel Moratinos, Sabaté també proposa un pla alternatiu en el cas de la no ratificació del Tractat de Lisboa per part d'alguns membres

El senador de l'Entesa, Joan Sabaté, portaveu del grup en la Comissió Mixta per a la Unió Europea, va intervindre ahir durant la compareixença en aquesta Comissió del Ministre d'Afers Exteriors, Miguel Àngel Moratinos, que presentava en el Congrés les prioritats per a la presidència espanyola de la UE el primer semestre de 2010.

Sabaté va coincidir en la importància de concentrar els esforços en la recuperació econòmica i la creació d'ocupació, així com en el reforçament del caràcter social del nou model econòmic per a superar el model neoliberal que considera fracassat. També Sabaté va proposar que s'impulsin mesures legislatives per a garantir la lliure competència pel risc de la tendència al monopoli aprofitant la crisi.

Per al senador de l'Entesa, serà moment de revisar els objectius de l'Estratègia de Lisboa tenint en compte l'establiment de mecanismes de control sobre el compliment d'aquests objectius per part dels estats membres. Respecte a la redefinició del paper d'Europa, Sabaté va subratllar que la UE ha de ser un nou actor global que impulsi l'eix euro-mediterrani i euro-americà i impulsi el procés de pau d'Orient Pròxim junt a la nova administració nord-americana.

Per a Sabaté és una preocupació la definició dels límits de l'ampliació perquè creu que ja es pateix una crisi de creixement en la UE. Finalment, el senador de l'Entesa va proposar que sigui prioritari la construcció d'una UE forta que capaç de combatre l'euroescepticisme que ha avançat de forma perillosa i en aquest sentit, va suggerir la necessitat de, per a evitar una aturada del procés, plantejar-se l'Europa de les dues velocitats en la mesura en què hi hagi països que no ratifiquin el Tractat de Lisboa.