dijous, 29 d’octubre del 2009

El DAR avança dos mesos el cobrament de l'ajut de Pagament Únic

12.374 productors de les Terres de l'Ebre rebran 12.788.691, 62 euros
El sector obté així liquidat en un moment de dificultat econòmica

El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) avançarà aquest divendres el 50% de l’ajut de Pagament Únic. D’aquesta manera, 55.652 productors rebran més de 91 milions d’euros, dos mesos abans del previst, i el 50% restant s’executarà el pròxim 4 de gener de 2010.

La Comissió Europea va autoritzar per aquesta campanya 2009, l’avançament del 70% de l’ajut de Pagament Únic. El DAR va fer una consulta a les organitzacions agràries en la Taula de Foment del passat dia 17 de juliol. Arrel de les respostes a la consulta efectuada, el DAR va estimar oportú avançar el 50% del pagament dos mesos.

La majoria de les organitzacions agràries representades a la Taula de Foment, així com la Federació de Cooperatives de Catalunya, es varen mostrar d’acord amb l’avançament del 50%. Per altra banda, Unió de Pagesos s’hi va mostrar en desacord, a no ser que aquest avançament no tingués efectes fiscals per les explotacions agràries. Aquest observació no es pot considerar, ja que els ajuts computen a efectes de l’IRPF com a ingressos de l’explotació i així està establert per la normativa corresponent.

La decisió, avalada per la majoria de les organitzacions professionals agràries, donarà liquidat a les explotacions agràries, en uns moments difícils donades les condicions de crisi actuals.

El pagament únic és un ajut directe l’objecte del qual és donar suport a les rendes de les explotacions agràries, tot contribuint a evitar l’abandonament de les terres i el despoblament del medi rural.

El pagament de l’ajut es fa en aplicació del Reglament (CE) núm. 73/2009 del Consell de 19 de gener pel qual s’estableixen disposicions comunes aplicables als règims d'ajuts directes en el marc de la política agrària comuna.

Aquest avançament representa, un cop deduïda la modulació, una quantitat de 91.432.671,20 € dels quals en són beneficiaris 55.652 productors. Pel que fa a les Terres de l'Ebre, els beneficiaris són 12.374 productors que rebran 12.788.691,62 euros.