divendres, 30 d’octubre del 2009

Treballem per la reindustrialització


Les nostres terres viuen la pitjor etapa d'aquesta primera gran crisi econòmica de la globalització. Després del tancament d''Acristallats Guardiola i els expedients d’ocupacio d’altres empreses i molts acomiadaments individuals que queden en l'anonimat, ara ens trobem amb el tancament de la LEAR. Era un tancament que molts fa temps que diuen que es veia venir. L’empresa ha esperat l'ocasió que li anava bé per realitzar-lo, aprofitant la conjuntura econòmica, i el tancament ha arribat en el pitjor moment Els treballadors de LEAR de la mateixa manera que els de les altres empreses, han fet tots els esforços possibles perquè les empreses tirin endavant. I és per això que a a les nostres terres no hem tingut ni conflictes greus ni vagues. Però resulta que ara per ara, això ja no és suficient, i dintre d’aquesta globalització de la quan tant es parla, el que avui en dia algunes empreses tenen en compte són els salaris baixos i que els treballadors no tinguin cap dret laboral ni social i aquest és l’exemple clar de la LEAR, amb el seu tancament i el fet d'establir-se a un altre lloc on les condicions son més favorables per a l’empresa, per poder obtenir el màxim benefici a costa del drets laborals i socials dels treballadors.

A les Terres de l’Ebre, davant de la situació de tancament de l’empresa LEAR, hem de reaccionar i com alcaldessa que vaig assistir a la reunió convocada pel Comitè de Lear i els sindicats, i també en nom de la federació del PSC de l'Ebre em solidaritzo totalment amb els treballadors de LEAR i amb tots aquells altres que també pateixen o han patit aquesta situació, de la mateixa manera que subscric el manifest realitzat conjuntament pels tres sindicats, demanant a les administracions, entre altres, un pla de reindustrialització per a les nostres terres. Sense indústria no hi ha treball, però també hem de ser conscients que a les nostres terres hem d’apostar per la cultura del sí i deixar de banda els interessos partidistes, i crec que aquesta vegada tots anirem a una pel bé de la nostra gent i poder superar aquesta crisi que ens afecta a tots.

Des del PSC de l'Ebre estem treballant amb insistència per aconseguir per una banda les màximes garanties per als treballadors i treballadores de la LEAR i, per l'altra, perquè els governs de Catalunya i l'Estat apostin per la nostra industrialització. En aquest sentit, l'executiva nacional del PSC ha acordat aquesta mateixa setmana demanar al govern de Catalunya línies específiques d'industrialització per al nostre territori i al govern espanyol que les Terres de l'Ebre s'incloguin en el programa de “Zones d'urgent industrialització”, amb els avantatges que això representarà. En els pressupostos generals de l'Estat hem negociat també amb el ministeri d'Indústria una aportació per a projectes d'industrialització en una primera partida. Una actuació que es veuria ampliada amb la inclusió en el programa anteriorment esmentat i amb una aportació específica en els pressupostos de la Generalitat. Però, com he dit abans, cal treballar plegats i deixar de banda interessos partidistes i, sobretot, evitar posar pals a les rodes tant a l'arribada de noves indústries com a la posada en marxa de les infraestructures necessàries per afavorir la implantació de les mateixes.

Maria Beltran Pinyol
Alcaldessa de Tivenys i secretària d'Organització del PSC de l'Ebre