dilluns, 10 d’octubre del 2011

Els eurodiputats Badia i Perelló demanaran que s'inclogui el cargol poma en el catàleg d'espècies invasores de la Unió Europea

Durant una reunió amb l'associació de productors agraris del Delta també s'han compromès a vetllar pels interessos del sector davant la reforma de la PAC
Els eurodiputats socialistes Maria Badia i Andrés Perelló, acompanyats per l'exdirector dels serveis territorials d'Agricultura i portaveu del PSC a l'Ajuntament d'Amposta, Antoni Espanya, s'han reunit avui, a la Cooperativa Arrossera del Montsià, amb l'Associació de Productors Agraris del Delta de l'Ebre (PRODELTA), per tal d'analitzar la situació del sector que té en aquests moments diferents preocupacions derivades de la reforma de la Política Agrícola Comuna (PAC) i la gestió de mercats; la problemàtica derivada per la plaga del cargol poma i els danys que causen en el cultiu de l'arròs espècies com la polla blava i el flamenc.
Hem volgut escoltar els problemes què els preocupen i que estan relacionats bàsicament amb la reforma de la Política Agrícola Comuna i el problema del cargol poma”, ha explicat l'eurodiputada Maria Badia, que ha informat que demà se sabrà quina és la proposta de la Comissió Europea respecte a la PAC. “Vetllarem pels seus interessos, amb el tema del monocultiu al Delta de l'arròs per garantir que puguin continuar gaudint dels ajuts ambientals compensatoris i si hi pot haver algun problema, mirar de solucionar-lo”, ha afegit. Els productors han recordat durant la reunió que el Delta produeix el 98,5% de la producció d'arròs de Catalunya i que han fet els deures per a la percepció dels ajuts agroambientals, una situació que segons Badia, tenint en compte que estan treballant en la mateixa direcció de les polítiques que la UE està aplicant, ha de facilitar que l'ajuda al sector no es vegi afectada amb la reforma.
Pel que fa al cargol poma, l'eurodiputat Andrés Perelló ha assenyalat que “urgirem la inclusió del cargol poma en el catàleg d'espècies invasores a la Unió Europea, perquè el Delta de l'Ebre ha de tenir un tractament molt especial, perquè té una singularitat al sud d'Europa, per la biodiversitat i pel monocultiu al Delta de l'arròs, que és un aliment deficitari i necessari a Europa”. Així, s'ha compromès a dur-ho aquesta setmana mateix a la comissió de Medi Ambient. “Anem a veure què és el que fa la Comissió Europea en la investigació d'aquesta espècie i urgir que s'inclogui dins el catàleg que permetrà una inversió que han d'anar en benefici del Delta i dels arrossers. Estarem molt a sobre d'aquest tema.” L'eurodiputat ha assenyalat que la inclusió en el catàleg és necessària, entre altres, per les ajudes que es volen demanar des del sector per a la sectorització de la xarxa de reg.
A més, durant el transcurs de la reunió els propietaris arrossers han exposat als eurodiputats la problemàtica relacionada amb els danys causats per la població de flamencs i de polla blava que afecten al cultiu de l'arròs. També se'ls ha demanat que treballin en la direcció que s'estableixi ja un cabal ecològic per al riu. Tant Badia com Perelló han refermat el seu compromís amb la Nova Cultura de l'Aigua i el seu posicionament en contra dels transvasaments. Els eurodiputats també s'han compromès a fer un seguit de consultes per veure quines són les possibilitats per fer front a aquestes problemàtiques.