dilluns, 28 de novembre del 2011

El PSC es queda sol defensant la bonificació de l'IBI per als comerços afectats per les obres al mercat i carrers adjacents

El grup Socialista d'Amposta lamenta que el govern hagi canviat d'opinió respecte als estudis universitaris vinculats a l'esport, que finalment seran privats, i demana que es rebaixi la matrícula als estudiants ampostins
El grup municipal del PSC d'Amposta ha estat l'únic grup municipal que ha donat suport avui a la moció, presentada pel mateix grup Socialista, que demanava una bonificació de l'IBI per als comerços afectats per les obres de l'aparcament del mercat i dels carrers adjacents. La moció instava a bonificar aquest impost, el més important que es paga a la ciutat, en proporció a la baixada de la facturació soferta per la inaccessibilitat als establiments durant l'execució de les obres. Paradoxalment, CiU hi ha votat en contra, tot i haver reconegut la disminució dels ingressos per part del comerç a causa de les obres, i ERC i PXC s'hi han abstingut. “És sorprenent que hàgim estat l'únic grup que ha acabat defensant aquesta bonificació al comerç del centre, molt important en el teixit comercial d'Amposta i que han hagut de patir unes obres de llarga durada”, ha lamentat el portaveud el grup, Antoni Espanya. Segons ell, és incomprensible que el govern animi als comerciants, per una banda, a afegir-se a una línia d'ajut de la Generalitat a causa de les pèrdues, i, per l'altra, no vulgui sumar-ne un de propi. “Han al·legat motius tècnics que no ens han convençut perquè es poden salvar, modificant les ordenances, si hi ha voluntat política”, ha puntualitzat, tot assenyalant que “aquesta és una mala notícia per al comerç del centre i denota la manca de voluntat del govern per ajudar-lo davant la problemàtica que ha patit”. A més, Espanya ha recordat que existeix el precedent de les obres, també de llarga durada al Pont Penjant, on l'Ajuntament sí va bonificar l'impost d'escombreries als comerciants.
D'altra banda, en el ple d'avui, el grup Socialista s'ha abstingut en l'aprovació del conveni de col·laboració amb EUSES per a la implantació dels estudis universitaris de grau de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport a Amposta. Espanya ha lamentat el canvi de posició del govern respecte a l'aposta inicial pels estudis d'INEF, públics, i que s'hagi trencat la unitat política en aquesta direcció. Tot i això, el grup Socialista s'hi ha abstingut en considerar que es garanteix que hi haurà estudis universitaris a la ciutat, encara que siguin privats.
Davant d'aquesta nova situació, i tenint en compte que, d'acord amb el conveni, EUSES no pagarà cap retribució per a l'ús de les instal·lacions esportives municipals, el grup Socialista ha demanat al govern que els alumnes d'Amposta tinguin una rebaixa de la matrícula atès que les famílies de la ciutat ja estan pagant els impostos municipals per mantenir aquests equipaments. “Sinó ens trobaríem en el contrasentit que les famílies finançarien doblement aquests estudis, via matrícula i via impostos”.
A més, el portaveu del grup considera que aquest projecte comporta un seguit de dubtes com són si l'acceptació d'aquestes estudis representa renunciar definitivament a tenir una oferta pública universitària a Amposta, que el govern no ha sabut aclarir; si es podrà compatibilitzar l'aulari, de prop de 250 alumnes, amb el de l'Escola d'Art, que per ella mateixa ja demana tota una infraestructura a la seva disposició, i la viabilitat de la proposta. “Tenim seriosos dubtes sobre la viabilitat i la continuïtat d'aquest projecte, tenint en compte que el cost de la matrícula d'aquests estudis serà de 5.000 euros per alumne i any i que s'està a punt de posar en marxa un INEF públic a Castelló”, ha argumentat Espanya, que, a més, ha recordat que es tractaria pràcticament d'una oferta adreçada al Baix Ebre i Montsià per la proximitat amb Lleida de les comarques de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre.
Finalment, en el torn de precs i preguntes, el grup Socialista s'ha referit a la subvenció de 25.000 euros a FECOAM, d'acord amb el conveni signat entre l'Ajuntament, la Generalitat i la federació de comerç “que ha posat en evidència que l'equip de govern desconeix en què es gastarà aquests diners que s'han de justificar abans del 31 de desembre”. Segons el portaveu socialista, “entenem que el govern no vetlla pels interessos de tot el comerç de la ciutat, que s'hauria de beneficiar d'aquests diners”.
També han preguntat sobre una possible relació entre les obres del mercat i les darreres inundacions patides a la plaça i diversos comerços propers. “El senyor Manel Ferré ha reconegut que diversos comerços han reclamat danys per les inundacions a l'Ajuntament i que demanarà un informe a l'arquitecte municipal per esbrinar si existeix una causa-efecte per les recents obres a la plaça”, ha detallat Espanya.