dilluns, 25 de març del 2013

Els alcaldes socialistes consideren positiva la proposta de fusió dels consorcis de residus del Baix Ebre i del Montsià i del CODE




No obstant això, lamenten com s’ha gestionat la informació des del Consell Comarcal del Montsià
El socialistes consideren positiva la proposta de fusió dels consorcis de residus del Baix Ebre i del Montsià i del CODE. Els alcaldes socialistes, portaveus dels grups comarcals, representants al Consorci de Residus del Baix Ebre (REBE)  i al Consorci de Residus del Montsià (CRMO), es van reunir dijous passat per tal de valorar la proposta de crear una única estructura administrativa. L’alcalde de Xerta i president del REBE, Moisès Fabra, ha aportat la documentació de què disposa i l’esborrany de conveni que segons ha explicat “ja fa setmanes que es va fer arribar al Consell Comarcal del Montsià i s’està esperant la seva resposta”. Fabra ha destacat també que la proposta de conveni parla del tractament de forma conjunta de la fracció resta a l’abocador de Mas de Barberans.


Els socialistes veuen, per tant, amb “molts bons ulls” aquesta proposta, ja que podria representar un important estalvi de despeses i, per tant, un abaratiment dels costos als ciutadans. Segons Fabra, tres motius avalen la proposta: “Per una banda representa un estalvi d’un milió d’euros anuals en el tractament de residus; una reducció de la despesa administrativa d’uns 150.000 euros anuals, i els beneficis que podrien derivar-se de licitar conjuntament aquells contractes que el  nou organisme pugui realitzar”.


Per als socialistes, si es continua amb el volum de residus actuals a les dues comarques, es generaria un dèficit que posteriorment suposaria un increment del preu del tractament i, per tant, de les taxes que s’haurien d’aplicar als ciutadans. Amb el tractament conjunt per part de les dues comarques, es calcula que l’estalvi podria representar uns 14 euros per tona.


No obstant això i considerar positiva la proposta, els alcaldes del Montsià Joan Castor Gonell, Josep Maria Lleixà i Francesc Miró han lamentat el fet que des consell comarcal no se’ls hagi facilitat, a data d’avui, cap mena d’informació, tret d’una conversa que es va produir en un Consell d’Alcaldes.



D’altra banda, el portaveu comarcal del PSC al Montsià, Joan Castor Gonell, ha valorat molt positivament la inclusió del CODE en aquest nou consorci ambiental. “Aquest organisme té problemes econòmics per manca d’un finançament consolidat, tot i haver comptat durant tot l’any 2012 amb un servei d’assessorament professional. La creació d’aquest nou consorci d’àmbit supracomarcal podria també representar la implicació directa i definitiva d’altres administracions i deixar solucionats definitivament els problemes ambientals a les dues comarques”.  En aquest sentit, ha remarcat que aquesta mesura només afecta a l’estalvi administratiu.