dimarts, 17 de desembre del 2013

Cunillera: “Cal deixar clar el compromís amb el cabal ecològic de l’Ebre”

La diputada del PSC acorda una iniciativa amb diversos grups parlamentaris que el PP vota en contra
La diputada del PSC i membre de la Comissió d’Agricultura del Congrés, Teresa Cunillera, ha afirmat avui que “cal consens i compromís per tal que es garanteixi el cabal ecològic del tram final de l’Ebre”. Per aquest motiu ha acordat amb diversos grups parlamentaris un proposició no de llei per tal que es garanteixi que aquest cabal compleix plenament amb la Directiva de l’Aigua i amb la normativa estatal relativa a la determinació dels cabals ecològics. La iniciativa acordada amb CiU i Iniciativa també insta el Congrés dels Diputats a “publicar els estudis tècnics utilitzats per establir els cabals ecològics”.
La diputada ha explicat que aquest cabal ha de ser consensuat amb la Generalitat de Catalunya,“perquè és el territori més afectat de la conca”, tal com recull la proposició acordada. Cunillera ha constatat que l’origen de la iniciativa –presentada ja fa un any i mig per CiU– és la constatació d’un doble fracàs: “el del Govern del PP, que no ha pogut reeditar el seu acord en el PHN l’any 2002 i de CiU, que ha estat incapaç de convèncer el PP”. “Això també demostra”, ha afegit, “la incapacitat de posar-se d’acord en tot allò que té a veure amb Catalunya”.
“Defensem que la Generalitat tingui capacitat sobre el cabal ecològic del tram final de l’Ebre”, ha explicat Cunillera, “però també cal recordar que aquest riu no és un Guadiana que desapareix i només és català quan arriba a les Terres de l’Ebre”. En aquest sentit, ha recordat que el riu “cobreix el 47% de Catalunya i rega unes 400.000ha de regadiu”, i per aquest motiu“cal la mateixa atenció per a les altres comarques per on passa”.
Cunillera s’ha felicitat per una “iniciativa inclusiva”, que recull totes les sensibilitats, i davant la negativa del PP a donar-hi suport, ha reclamat que el Govern central “entengui que les coses es poden fer d’una altra manera” i comenci a transformar-se en un Govern “més raonable”.