dimecres, 11 de desembre del 2013

Ventura arrenca el compromís per posar en marxa el primer semestre de l’any les depuradores de Tivenys, Rasquera i Benifallet, i que es desencalli la de Sant Jaume

Els socialistes recorden el greuge medioambiental i econòmic que representa per als ajuntaments i els ciutadans que les EDAR’s, que estan construïdes, no funcionin
La diputada i primera secretària dels socialistes de l’Ebre, Núria Ventura, ha defensat avui la necessitat que es posin en funcionament ja les depuradores construïdes a Tivenys, Rasquera, Benifallet i Sant Jaume d’Enveja. Ho ha fet en la comissió de Territori i Sostenibilitat en el debat de quatre propostes de resolució, aprovades per unanimitat, que formen part d’un seguit d’iniciatives parlamentàries per impulsar la posada en marxa les depuradores de l’Ebre que ja estan construïdes. Ventura ha obtingut el compromís del govern perquè les de Tivenys, Benifallet i Rasquera, que ha construït l’ACA, es posin en funcionament durant el primer semestre de l’any, i que es desencalli la de Sant Jaume, construïda pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.
La diputada ebrenca ha recordat el greuge medioambiental i econòmic que representa per als municipis el fet que les depuradores no estiguin en funcionament. “S’hi afegeix el fet que els ajuntaments, que, en alguns casos, malauradament han d’abocar les aigües residuals al riu, es veuen obligats a pagar tant el cànon de l’aigua a l’ACA com el de vessaments a la CHE”. A més, la dirigent socialista ha destacat que es tracta d’infraestructures construïdes fa temps i que el fet que estiguin en desús pot provocar que es malmetin les inversions fetes.
La depuradora de Tivenys es va enllestir fa uns mesos i hi ha hagut múltiples ajornaments; la de Rasquera es va acabar el març de 2012 i la de Benifallet fa un any. Quant a la de Sant Jaume, en un cas similar a la d’Horta de Sant Joan, es va enllestir fa un any amb un cost de 4.700.000 euros finançats per ACUAMED. El desacord en els termes que s’ha de redactar el conveni de cessió a l’ACA estan retardant la seva posada en marxa. “Cal que el govern ultimi les negociacions necessàries amb el ministeri perquè es posi en marxa de manera immediata”. En aquest cas, Ventura ha aconseguit el compromís perquè el govern signi en la major brevetat possible el conveni amb el ministeri per a la cessió a la depuradora de la de Sant Jaume per a la seva gestió, explotació i posada en funcionament.
La resta d’iniciatives parlamentàries per posar en marxa les altres depuradores de l’Ebre continuen en curs i es veuran en posteriors comissions al Parlament.