dilluns, 23 de desembre del 2013

El PSC d'Amposta vota en contra dels pressupostos per la gestió de l’Hospital i el decret de gratificacions

També considera que cal prioritzar les inversions apostant per la millora dels camins rurals, la modernització dels edificis municipals per reduir despesa i mantenir l'important patrimoni de les entitats de la ciutat
El PSC ha votat en contra de la proposta dels pressupostos per al 2014 a causa sobretot de la gestió de l'hospital i també perquè es mantè el decret de gratificacions.
Quant a l'hospital, el portaveu del grup, Antoni Espanya, ha assenyalat: "Ens preocupa que amb un pressupost de més de 15 milions d’euros, pràcticament el 80 % de l’equivalent al pressupost municipal, els mecanismes de fiscalització de la gestió siguin tan opacs i el que és pitjor, no detectem cap intenció de fer-la més transparent."  Igualment crític ha estat amb el decret de bonificacions, que els socialistes ja han demanat en més d'una ocasió que es retiri. "Una vegada més mantenen pel 2014, un partida important de 110 mil euros en concepte d’incentius de productivitat i gratificacions a alguns funcionaris municipals", ha argumentat Espanya, que ha recordat que el Comitè d'Empresa és contrari a aquest decret "perquè és un greuge comparatiu entre els treballadors municipals". Segons el portaveu socialista, és incomprensible que després de quatre anys i mig, el govern de CiU encara usi "l’argument del catàleg de llocs de treball que està elaborant la Diputació de Tarragona per continuar justificant aquest abús."
Quant a les inversions, tot i que pugen fins a 1,1 milions, "continua sent una xifra molt petita per una ciutat de 21.000 habitants, i més tenint en compte que fa sis anys estàvem en xifres superiors als 15 milions". Espanya ha assenyalat, a més, que "tornem, com en els vells temps, a finançar el 100 % de les inversions via crèdit, la qual cosa mostra la debilitat de la nostra capacitat de generar recursos propis."
Els socialistes també consideren que cal prioritzar i titllen d'innecessari gastar 400.000 euros en convertir en zona de vianants el Carrer Major i la Plaça de l’Ajuntament i destinar-ne 450.000 a l’habilitació d’una nova oficina de turisme. "Coincidim que són dues actuacions que a mig termini poden ser interessants però no en aquests moments quan el prioritari seria falcar l’economia productiva, modernitzar els equipaments i instal·lacions municipals perquè generin menys despesa i mantenir l’important patrimoni de les entitats de la ciutat". En aquest sentit, han assenyalat que calia apostar per la millora de la xarxa de camins rurals, modernitzar tota la xarxa d’enllumenat públic que genera la despesa corrent més important de la ciutat, més de 400.000 euros, i la introducció progressiva en tots els edificis municipals d’energies renovables o alternatives als combustibles tradicionals. 
Pel que fa a la despesa en personal, precisament, Espanya ha exposat que continua sent la partida més gran del pressupost amb 7,8 milions euros i un 40 % respecte al total de despesa. "Tot i que aquest capítol baixa un 2,2 % respecte el 2013, any en què ens vam gastar 8 milions d’euros, aquesta lleugera baixada de 170.000 euros s’explica bàsicament per l’amortització de les places de les 5 persones que s’han jubilat el 2013", ha afegit. 
El regidor socialista ha celebrat, d'altra banda, que el pressupost d'enguany, encara que sigui amb només un augment de 244.000 euros, hagi pujat mínimament. Tot i això, ha deixat en evidència l'afirmació del govern sobre que els comptes són 1 milió d'euros superiors respecte de l'any passat. "Evidentment, no s'ajusta a la realitat,  el 2010 el pressupost fou de 26,7 milions d’euros; el 2011 va baixar a 21,2; el 2012 a 21,0; el 2013 continuà baixant fins a 19,2, i el 2014 es preveu que sigui de 19,5, un 1,7 % més que l’any anterior."  Malgrat tot, Espanya considera que és un indicador del canvi de tendència. "Esperem que sigui l’entrada definitiva en un nou cicle econòmic que perquè sigui durador s’hauria de caracteritzar per la contenció de la despesa, la reducció del dèficit i el rigor pressupostari."
Quant als ingressos, ha explicat que contràriament al 2013 hi ha una notable baixada que passen dels 19,04 als 18,34 milions d’euros, la qual cosa s’explica per una baixada recaptadora lligada a l’IBI i per l’aplicació de la metodologia SECH al pressupost que el fa més realista. "Vull fer notar que hem pressupostat la insignificant xifra de 15.000 euros vinculats als impostos lligats a la construcció, també un clar indicador de la situació límit a la que ha arribat el mercat immobiliari que sembla que encara no hagi tocat fons. Hem de celebrar, però, que després de molts exercicis hagi un increment del 10,8 % de les transferències corrents de les Administracions superiors, especialment de l’Estat, que ens situen en 5,4 milions d’euros respecte els 4,9 de l’any passat."
I pel que fa a les despeses, Espanya ha fet referència a que també després de quatre anys s'incrementen en un 2%, "cal gastar avui amb més criteri que mai". Més enllà del capítol de personal, pel que fa a la despesa corrent, i que puja un 6%, "fem una valoració positiva d'alguna de les mesures de contenció que es mantenen, moltes proposades pel nostre grup, tot i que encara s'hauria pogut fer un major esforç". Espanya ha recordat que podria millorar-se la despesa elèctrica i de combustible i també que el 2014 "gastarem 72 mil euros en lloguers d’edificis, però a la vegada signarem un conveni amb una entitat bancària per disposar d’un nou espai d’ús municipal, quan tenim edificis de propietat sense cap ús." Per tot això, tot i reconèixer els gestos fets, considera que "hem de continuar disminuint el dèficit dels serveis municipals que no s’autofinancen i que sumen en conjunt més d’un milió d’euros més que han de sortir les arques municipals." 
En aquest sentit, el portaveu ha posat en valor la iniciativa del grup Socialista, recollida pel ple, de repartir les contractacions de béns i serveis a diferents proveïdors. "Entenem que aquesta rotació de proveïdors que ja s’està aplicant, en una despesa corrent de més de 7 milions d’euros com és el nostre cas, pot ajudar a sobreviure moltes petites empreses de la ciutat, que és del que es tracta en aquests moments de dificultat."
Pel que fa a l’apartat de transferències corrents, els socialistes valoren l'increment de les subvencions en un 8% a entitats i associacions del municipi, "tot i que no podem entendre que es retalli a les entitats agràries que perden més del 50 % de la subvenció". 
També ha lamentat que "un any més trobem a faltar un suport més decidit a les àrees de comerç, empresa, indústria i turisme, que són les que poden oferir dinàmiques econòmiques positives a la ciutat." Els comptes preveuen un 9% menys a la promoció del comerç amb 50.000 euros; 20.000 a promoció d’empresa i indústria, i 15.000 euros destinats a promoció turística..