dimecres, 4 de març del 2015

El PSC arrenca el compromís del ple de Tortosa a favor de la infància, de la dona i en contra de la llei mordassa

Enric Roig, però, lamenta que CiU tombi la millora del servei de neteja per evitar molèsties en horari de descans i l’habilitació d’un punt de l’empresa d’Aigües al SAC
El candidat del PSC a l’alcaldia de Tortosa, Enric Roig, ha valorat molt positivament el suport del ple de Tortosa aquest dilluns a tres mocions presentades pels socialistes a favor de la infància, de la dona i en contra de la llei mordassa. La primera feia referència a l’atorgament i gestió de les beques menjador després que s’hagi posat de relleu la manca de finançament necessari per part de la Generalitat per garantir una alimentació equilibrada als infants catalans. “Considerem necessària la cobertura de les necessitats de la infància i arran d’aquesta moció instem la Generalitat a complir amb caràcter d’urgència els acords establerts al Pacte per la Infància de Catalunya dotant suficientment les partides destinades a la protecció dels infants, en especial aquelles que fan referència a garantir la seva alimentació, de forma que el 100% de famílies en situació de vulnerabilitat rebin el 100% de la beca.” La moció aprovada també demana revisar els actuals barems per a l’atorgament de beques per tal que no quedin fora els milers de famílies que actualment es troben en risc d’exclusió.
El ple de Tortosa també va aprovar, amb el vot en contra de PXC, una moció amb motiu del Dia Internacional de la Dona en què els socialistes defensen un model municipal públic que potenciï les polítiques de gènere. El candidat del PSC a l'alcaldia, Enric Roig Montagut, ha assenyalat que cal desenvolupar plans d’igualtat interns que garanteixin la igualtat real de gènere en les institucions locals. També demana garantir la coordinació amb la Generalitat perquè hi dediqui els recursos necessaris i treballar activament des dels serveis socials per detectar els casos d’exclusió social i pobresa, especialment de famílies monomarentals. D'altra banda, també es demana realitzar propostes actives d’ocupació i d’igualtat laboral, així com de promoció de les dones emprenedores. Finalment, la moció insta a continuar consolidant els espais de participació de les dones i elaborar i desenvolupar polítiques per impulsar els homes cap a la igualtat i les noves masculinitats.
Els socialistes també van aconseguir el suport de la majoria del consistori, només el PP hi va votar negativament, en defensa de les llibertats i del dret de vaga i en rebuig al projecte de llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana que ha impulsat el govern de Rajoy, coneguda com a Llei Mordassa. Roig va advertir que de prosperar aquesta llei representarà “una clara reculada social, un anacronisme constitucional i un clar atemptat contra drets i llibertats democràtiques”.
En canvi, el PSC va topar amb el vot contrari de CiU a dues propostes de millora en els serveis en l’àmbit local. La primera per instal·lar un punt d’atenció de l’empresa d’Aigües al SAC després que s’hagi traslladat l’empresa al costat del viver d’empreses i atenent que les gestions només es poden fer presencialment. Els socialistes també demanaven que es permeti efectuar el pagament dels tràmits mitjançant targeta o transferència bancària. “No entenem perquè el govern de CiU no accepta totes aquelles propostes que fem en positiu i que servirien per millorar el dia a dia de la nostra ciutadania”, ha lamentar Roig. Incomprensió que també trasllada al fet que el govern hagi rebutjat millorar la neteja viària per evitar molèsties en horari de descans. “Només instàvem a canviar els horaris i evitar que la neteja es realitzés entre les 23 hores de la nit i les 8 del matí i també a substituir les actuals bufadores per màquines elèctriques per tal de netejar els carrers”, ha puntualitzar Roig.
Finalment, quant a la proposta de nou reglament de participació ciutadana, els socialistes hi van votar en contra perquè es tracta d’un document que no ha comptat, paradoxalment, amb la participació de la ciutadania ni tan sols amb els grups municipals a l'oposició en la seva elaboració i perquè les aportacions ciutadanes seran consultives però no vinculants. “En resum, sense experiència participativa no és possible participar, tal i com conclouen els experts en participació ciutadana. Per aquesta raó, creiem que seria interessant efectuar un debat molt més ampli i iniciar, per a la seva aprovació, un procés participatiu en què els diferents sectors de la població puguin construir una eina eficaç orientada a millorar el govern ciutadà, i és per aquest motiu, senyor Bel que li demano que retiri la proposta i reculli el nostre prec d’impulsar conjuntament un reglament que neixi amb el consens i amb les aportacions de la ciutadania. Senyor Bel: Fem-ho Bé!”, va apel·lar Roig durant el ple.