divendres, 14 de desembre del 2012

El nostre compromís amb l’Escola Bressol l’Hortet



 
En temps difícils calen decisions clares i compromisos ferms. Des que vaig assumir la regidoria d’Educació a Deltebre vaig ser conscient que era una de les àrees amb més responsabilitat, on calia dedicar-hi esforç i entrega, però sobretot garantir amb fermesa la qualitat del nostre ensenyament i de les nostres escoles públiques.

Sóc conscient i seria una irresponsabilitat per part meva pensar que la voluntat del govern de la Generalitat fos reduir la despesa dedicada a l’ensenyament sense abans plantejar altres alternatives. Tots els governs sabem que amb l’educació va el destí de moltes generacions de les quals tenim l’obligació de garantir un futur ple d’oportunitats i millor que el que hem tingut nosaltres.

Malgrat tot, allò que m’ha costat acceptar és l’ordre de prioritats per on retallar, i aquí sí que crec, humilment, que el govern català s’ha equivocat. No tan sols reduint mestres i augmentant el ràtio per aules,  sinó també i, sobretot, amb el seu compromís amb les llars d’infants de Catalunya. S’han deixat a l’estacada molts ajuntaments que han hagut de tancar les seves llars i que han tingut greus dificultats per garantir-ne la viabilitat. Aquest servei, que no és pas un luxe, sinó un servei social bàsic que facilita la conciliació de la vida laboral i familiar, té alhora justificacions acadèmiques avalades per universitats de prestigi que afirmen que els nens i nenes que han anat a les escoles bressol tenen capacitats cognitives superiors a la dels nens que no hi han anat. I aquest fet, per a tot govern, crec que ja justifica la inversió i la prioritat davant d’altres despeses supèrflues i innecessàries. I com que el govern català no ho ha fet, i vull pensar que és perquè no ha pogut, han de ser els ajuntaments els que han d’implicar-se juntament amb les famílies, les AMPES i les direccions de les llars per buscar solucions i evitar els tancaments.

Han hagut de ser els ajuntaments els que amb prou dificultats han hagut d’establir entre les seves prioritats garantir la viabilitat de serveis socials bàsics, que no són competència exclusiva seva però que alhora no es poden permetre el luxe de baixar la reixa i plegar. I és aquí, on l’Ajuntament de Deltebre ha decidit modificar el conveni que tenia amb l’Onada S.L per garantir una aportació econòmica addicional que garanteixi l’equilibri econòmic del servei i que, per tant, sigui rentable mantenir-lo obert. A part de les quotes de les famílies, que som conscients que són prou elevades atenent als temps que vivim, l’Ajuntament de Deltebre aportarà per cada nen/a  492’50€ fins a 85 alumnes matriculats, i de 339,69€ per alumne quan la xifra de nens matriculats superi els 85. A tot això, cal sumar la xifra de 875 € per nen que aportarà la Generalitat quan fa només dos anys n’aportava 1.800 €.

Aquest és un compromís ferm del govern municipal de Deltebre a favor de l’educació pública, a favor dels serveis socials bàsics, dels quals ens podem sentir orgullosos com a poble.  No crec que construir l’escola bressol més gran de Catalunya a Deltebre hagi estat una irresponsabilitat, ni crec tampoc que els diners que es van invertir en la seva construcció hagin d’acumular-se a xifres de dèficit pel qual cap govern hagi d’amagar el cap sota l’ala. El que crec, el que creu el govern de Deltebre, és que els seus nens i nenes mereixen un servei de llar d’infants digne, avançat, que els permeti desenvolupar noves aptituds per ser estudiants d’èxit en un futur proper, i que el seu futur, estigui lligat a la seva terra i la seva terra sigui una terra d’oportunitats.

Joan Alginet Aliau
3er tinent d’alcalde i Regidor d’Educació a l’Ajuntament de Deltebre